Dziwny przepis na jajka, który choć raz powinieneś spróbować. Smakują niepowtarzalnie!
Jajka są niezwykle uniwersalne. Doskonale nadają się jako przekąska i są niezbędne do przygotowania wielu dań i deserów. Można je jeść o każdej porze dnia i przygotować na tysiące różnych sposobów!
Dlatego jeśli jesteś entuzjastą jajek, koniecznie musisz wypróbować poniższy przepis, szczególnie jeśli pod ręką masz kilka żółtek. Choć z początku może wydawać się dziwny, nie pożałujesz efektów końcowych. Do wielu wypieków potrzebne są białka i nie wiadomo do czego wykorzystać pozostałą część jajek. Problem z głowy!
Przepis na utwardzone żółtka z pewnością wielu osobom przypadną do gustu. Są banalnie proste, a jedyne czego potrzeba to odrobiny cierpliwości.
Na początek potrzebne będą jajka, filiżanka soli i filiżanka cukru. Najtrudniejszą częścią jest oddzielenie żółtek od białek. Choć niektórym może to sprawić niewielkie problemy, na pewno nie brakuje też ekspertów. Sól zmieszaj z cukrem w oddzielnej misce.
Teraz należy umieścić żółtka w naczyniu do pieczenia i posypać je mieszaniną cukru i soli.
W zależności od ilości żółtek, sypkie składniki powinny prawie całkowicie je zakryć. Pozostaw jajka w lodówce na cztery dni, a następnie usuń sól z cukrem i piecz żółtka przez 2 godziny w temperaturze 150 stopni.
Gdy czas pieczenia minie, suszone żółtka są gotowe! Gotowy produkt powinien przypominać suszoną morelę.
W rezultacie otrzymujemy doskonałą słono-słodką przekąskę. Należy zaznaczyć, że tak przygotowane jajka nie nadają się do jedzenia osobno. Są jednak doskonałym dodatkiem do dań!
Dodaj je do sałaki, tostów, popcornu, a nawet makaronu! Uzupełnią każdą potrawę nietypowym smakiem.
Żółtka możesz przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. Sam przepis z pewnością jest nietypowy, ale na pewno warto go wypróbować.