×

Dziwny przepis na jajka, który choć raz powinieneś spróbować. Smakują niepowtarzalnie!

Jajka są niezwykle uniwersalne. Doskonale nadają się jako przekąska i są niezbędne do przygotowania wielu dań i deserów. Można je jeść o każdej porze dnia i przygotować na tysiące różnych sposobów!

Dlatego jeśli jesteś entuzjastą jajek, koniecznie musisz wypróbować poniższy przepis, szczególnie jeśli pod ręką masz kilka żółtek. Choć z początku może wydawać się dziwny, nie pożałujesz efektów końcowych. Do wielu wypieków potrzebne są białka i nie wiadomo do czego wykorzystać pozostałą część jajek. Problem z głowy!

Przepis na utwardzone żółtka z pewnością wielu osobom przypadną do gustu. Są banalnie proste, a jedyne czego potrzeba to odrobiny cierpliwości.

Na początek potrzebne będą jajka, filiżanka soli i filiżanka cukru. Najtrudniejszą częścią jest oddzielenie żółtek od białek. Choć niektórym może to sprawić niewielkie problemy, na pewno nie brakuje też ekspertów. Sól zmieszaj z cukrem w oddzielnej misce.

Teraz należy umieścić żółtka w naczyniu do pieczenia i posypać je mieszaniną cukru i soli.

W zależności od ilości żółtek, sypkie składniki powinny prawie całkowicie je zakryć. Pozostaw jajka w lodówce na cztery dni, a następnie usuń sól z cukrem i piecz żółtka przez 2 godziny w temperaturze 150 stopni.

Gdy czas pieczenia minie, suszone żółtka są gotowe! Gotowy produkt powinien przypominać suszoną morelę.

W rezultacie otrzymujemy doskonałą słono-słodką przekąskę. Należy zaznaczyć, że tak przygotowane jajka nie nadają się do jedzenia osobno. Są jednak doskonałym dodatkiem do dań!

Dodaj je do sałaki, tostów, popcornu, a nawet makaronu! Uzupełnią każdą potrawę nietypowym smakiem.

Żółtka możesz przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. Sam przepis z pewnością jest nietypowy, ale na pewno warto go wypróbować.

Smacznego!

 

Wybrane dla Ciebie

Kulinarne sztuczki, których nie uczą w szkołach gastronomicznych

Zastanawiacie się czasem jak profesjonaliści zawsze przygotowują bezbłędne i pyszne posiłki? Oczywiście mają na to swoje sztuczki, którymi niechętnie dzielą się ze światem. Czasem sekrety przekazują uczniom, jednak kulinarne tajemnice gorliwie ukrywają przed resztą świata. Czasem jednak można podpatrzeć, co skrywa się za soczystym mięsem i wykorzystać tę wiedzę na własny użytek. Poniżej mamy dla […]

16 kulinarnych sztuczek, które zamienią zwykłe potrawy w mistrzowskie dania

Każdy z nas ciągle się uczy w kuchni wielu nowych rzeczy. Wiem, że niektóre osoby są już wytrawnymi kucharzami, ale są wśród nas i osoby, które zawsze jeszcze mogą się czegoś dowiedzieć. Czasami detale decydują o tym, dana potrawa jest lepsza albo zdrowsza od innej. Przeczytaj więc te porady, może którąś wykorzystasz przy najbliższej okazji […]

16 kuchennych porad, które ułatwią przygotowanie każdej potrawy. Zostaniesz mistrzem kuchni

Jest tyle sposobów na to, aby ułatwić pracę w kuchni, ale założę się, że o wielu nie słyszeliście. Wcale nie jest to dziwne, ciężko bowiem zapamiętać wszystko to, co słyszy się w telewizji czy czyta w gazecie. Tym razem będzie inaczej, ponieważ skupimy się na czynnościach, które wykonuje się dość często. A może macie swoje […]

Naturalny i zdrowy proszek do pieczenia. Potrzebujesz jedynie 2 składników!

Na pewno zdarzyło Ci się to chociaż raz w życiu – wracasz z zakupów, masz wrażenie, że udało Ci się kupić wszystko czego potrzebowałaś, aby zrobić swoje ukochane ciasto, aż tu nagle okazuje się, że nie masz proszku do pieczenia. Kolejna wyprawa do sklepu zajmie Ci za dużo czasu, a bez tego produktu nie będziesz […]

4 proste triki, dzięki którym zawsze przygotujesz perfekcyjną jajecznicę

Przepisu na jajecznicę chyba nikt nie potrzebuje. Doskonała na śniadanie, kolację albo szybki posiłek. Jej przygotowanie również nie wymaga skomplikowanych umiejętności, tak może się przynajmniej wydawać. Jajecznica może być znacznie lepsza. Istnieje kilka trików, które pomogą ci przygotować jajecznicę idealną. Warto się więc nauczyć podstaw. Zastosuj się do czterech poniższych porad, by następnym razem otrzymać […]

Jeżeli Twoje dziecko nie chce jeść jajek, jest na to niezawodny sposób!

Jeśli znudziły Ci się jajka przygotowywane w tradycyjny sposób, to urządzenie napewno Ci się spodoba. Stało się hitem sprzedażowym i podbiło serca ludzi na całym świecie, zwłaszcza dzieci. Urządzenie, potoczne znane jako „foremka do jajek”, sprawia, że jajka po ugotowaniu wyglądają wyjątkowo. Jak to działa? Zanim skorzystamy z foremki, musimy oddzielić żółtka od białek. Ponieważ […]