5 prostych, świątecznych trików które sprawią, że ciasta i ciasteczka będą wyglądać pysznie

Już za 14 dni nasze rodziny spotkają się przy wigilijnym stole, gdzie w świątecznej atmosferze spędzimy czas z bliskimi. Boże Narodzenie zawsze kojarzy się z choinką, zapachem cynamonu i świątecznymi ciasteczkami. Oczywiście, ciasta i ciasteczka możemy piec przez cały rok, jednak te przygotowane w grudniu są wyjątkowe.

Niestety czasami zależy nam, żeby nasze pierniczki i ciasta były najpiękniejsze i najpyszniejsze, jednak z naszych starań nic nie wychodzi, ponieważ popełniamy kilka drobnych błędów

Jak wiadomo, w życiu jak i w kuchni, nawet najmniejsze szczegóły mają znaczenie! Oto 5 kulinarnych rad, które uchronią Cię przed spaleniem ciastek i innymi kuchennymi katastrofami.

#1 Proste dekorowanie wypieków

tiphero.com

Przy dekorowani ważne jest aby lukier czy polewa zawsze rozkładała się równomiernie. Jeśli nie chcesz kupować gotowych, kolorowych pisaków do ciast, które zawierają dużo sztucznych barwników, możesz stworzyć własne polewy i lukry. Do ich nałożenia użyj plastikowej butelki do sosów (znajdziesz je na stronach internetowych i hurtowniach) lub użyj specjalnego papieru (folia i papier do pieczenia w jednym).

janniezbedny.com

#2 Spalone ciastka

Przede wszystkim nie chcesz, aby twoje wypieki trafiły do kosza, tylko dlatego że są delikatnie spalone. Jeśli pierniczki przypaliły się na brzegach i wyglądają nieestetycznie, wystarczy, ze użyjesz kuchennej tarki i na małych oczkach delikatnie zetrzesz przypaloną warstwę. Nikt nie musi wiedzieć, że jeszcze kilka sekund wcześniej zapomniałaś wyłączyć piekarnik na czas.

#3 Roztopiona czekolada

Nawet jeśli twoje ciasteczka nie do końca wyglądają tak jak planowałaś, zawsze możesz uratować je gorącą, roztopioną czekoladą. Jeśli nie masz czekoladowej polewy, sama możesz ją zrobić. Wybierz ulubioną czekoladę – gorzką, białą, mleczną – podziel ją na mniejsze kawałeczki i roztop w misce umieszczonej ad garnkiem z gorącą wodą. Jeśli wybrałaś białą czekoladę możesz zmienić jej kolor na zielony lub czerwony dodając barwnik spożywczy.

#4 Świeże ciasta

youtube.com

Kiedy już Twoje wypieki wyglądają pięknie, na pewno chcesz żeby były także świeże. Możesz łatwo o to zadbać dodając placki tortilli pomiędzy warstwy ciastek. Wystarczy, że do pudełka z ciasteczkami włożysz tortillę, naprawdę!Ich konsystencja pomoże utrzymać wilgotność i świeżość ciasteczek w zamkniętej puszce. Dla jeszcze lepszego efektu umieść cienką warstwę pergaminu, na niej tortillę, następną warstwę pergaminu i dopiero wtedy ciasteczka. Powtórz tyle razy aby zmieścić wszystkie ciasteczka.

#5 Użyj szablonu

youtube.com

Szablon może być wycinanką z papieru, serwetką lub nawet kawałkiem koronki. Umieść szablon na ciastkach, a następnie posyp wypieki cukrem pudrem lub kakao. Możesz nawet użyć lukru i pędzelków do stworzenia wzorków na ciastkach.

Jakie ciasta i ciasteczka najczęściej przygotowujesz na święta? Masz jakiś ulubiony przepis?