×

Prosty przepis na zdrowotny syrop z mniszka lekarskiego. Warto korzystać ze złotych darów łąk

Mniszek lekarski powszechnie rośnie na naszych łąkach i trawnikach. Z tej miododajnej rośliny warto zrobić syrop, który zwany jest także miodkiem.

Złoto ukryte w trawie

Mniszek lekarski występuje pospolicie w naszym kraju. Jego intensywnie żółte kwiaty można zobaczyć na łąkach, nieużytkach, w sadach, wyrwach chodnika czy parkach. Zwiastują nadejście lata i są idealne do przyrządzenia złotego syropu, który ma dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Lekarstwo z łąk

Syrop z mniszka lekarskiego przede wszystkim podnosi odporność organizmu i wspomaga go w walce z drobnoustrojami. Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a także pomaga przezwyciężyć choroby układu oddechowego. Dodatkowo leczy infekcje układu moczowego, pobudza pracę wątroby i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Warto także wspomnieć, że oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cukru we krwi i opóźnia procesy starzenia, gdyż hamuje rozwój wolnych rodników. Jednym słowem mniszek lekarski to super roślina! Aby wykorzystać wszystkie właściwości tego łąkowego złota, warto przygotować syrop.

Istotna pora zbioru

Mniszek lekarski kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Zdarza się także, że zakwita ponownie na przełomie sierpnia oraz września (muszą wystąpić odpowiednie warunki pogodowe). Kwiaty rośliny (muszą być dobrze rozwinięte) zbieramy w suchy oraz słoneczny dzień. Ważne, aby nie było na nich kropli rosy czy deszczu. Nie należy zbierać tych rosnących przy drodze czy narażonych na osadzanie się zanieczyszczeń.

Składniki syropu:

  • ok. 300-500 kwiatów mniszka (tylko główki),
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wody,
  • 1 cytryna.

Jak zrobić syrop?

Kwiaty rozłóż na gazecie i poczekaj ok. 30 minut, aby wydostały się z nich wszelkie żyjątka. 😉 Następnie przełóż je do garnka oraz zalej wrzącą wodą. Ok. 300-500 główek powinno zmieścić się w ok. litrowym garnku. Całość gotuj przez 15 minut. Na koniec do garnka wrzuć plasterki cytryny. Miksturę przykryj pokrywką i odstaw na całą noc lub 12 godzin.

Po tym czasie przecedź ją przez gazę i dodaj cukier. Gotuj na niewielkim ogniu do rozpuszczania się cukru (im dłużej będziesz gotować, tym konsystencja będzie bardziej gęsta). Gorący syrop od razu przelej do wyparzonych słoików i ustaw do góry dnem. Możesz je także poddać pasteryzacji, ale nie jest to niezbędne, gdyż syrop zawiera dużo cukru.

Jeżeli ogień podczas gotowania będzie zbyt duży, cukier zamieni się w karmel i syrop będzie ciemny.

Jak spożywać syrop?

Dziennie zaleca się spożywanie 2-3 łyżeczek syropu. Dzieci powinny dostać dawkę zmniejszoną o połowę. Można go dodawać do herbaty, wody, a także rozsmarować na kromce chleba (w zastępstwie miodu).

Robiłeś kiedykolwiek syrop z mniszka lekarskiego? Ja osobiście zamiast cukru wolę dodać miód

Mniszek lekarski a mlecz to dwie różne rośliny! Jedna z nich jest trująca

Rozwiązania dla fanów roślin

 

 

Wybrane dla Ciebie

Samodzielnie zrobiona nalewka i syrop z czarnego bzu pomogą przetrwać zimę. Proste przepisy dla każdego

Czarny bez powszechnie występuje w Polsce i bez trudu można go spotkać w parkach, przy drogach bądź w ogrodach. Gałęzie tego krzewu, od sierpnia do października, uginają się pod ciężarem drobnych, ciemnofioletowych owoców. Od oparzeń i uderzenia pioruna Czarny bez znany był od zarania dziejów. W starożytnym Egipcie stosowano go do leczenia oparzeń, a w […]