PoradySzybko pozbędziesz się robaków z grzybów. Wystarczy jeden składnik i woda

Szybko pozbędziesz się robaków z grzybów. Wystarczy jeden składnik i woda

jak pozbyć się robaków z grzybów Fot. Freepik
jak pozbyć się robaków z grzybów Fot. Freepik
26.10.2022 09:00

Jesień to raj dla każdego grzybiarza. Jednak po przyniesieniu do domu leśnych łupów, należy je właściwie oporządzić. Czy wiesz, jak pozbyć się robaków z grzybów?

Wraz z grzybami do domu przynosimy ściółkę, piasek, a niejednokrotnie również robaki. One najczęściej kryją się pod kapeluszami. Jednak istnieje prosty sposób na szybkie wypłoszenie niechcianych lokatorów. ;)

Jak czyścić grzyby?

Najlepiej będzie, kiedy zrobisz to od razu po przyjściu do domu. Wówczas cały brud zejdzie dość łatwo. Grzyby przeznaczone do bieżącej konsumpcji wypłucz pod bieżącą wodą. Natomiast uporczywe zabrudzenia usuń nożykiem.

Tymczasem grzyby, które chcesz suszyć bądź mrozić, nie powinny być myte. Wystarczy zdjąć z nich ściółkę czy liście i przetrzeć wilgotną szmatką. Podczas czyszczenia możesz również posłużyć się pędzelkiem.

Jak pozbyć się robaków z grzybów, fot. Unsplash
Jak pozbyć się robaków z grzybów, fot. Unsplash

Jak oczyścić grzyby z robaków?

Oczywiście rzeczą najmniej pożądaną są robaki w grzybach. Jednak istnieje sposób, aby szybko je zlokalizować. Do miski nalej wodę i wsyp sól. W takim roztworze zanurz grzyby. Po kilku minutach robaki same się ewakuują.

Jak postępować z maślakami?

Trudnym orzechem do zgryzienia są maślaki. Zwłaszcza okazy zebrane bezpośrednio po deszczu (wówczas znajduje się na nich więcej śluzu). Aby łatwiej się je obierało i śluz szybko zszedł, to zanurz je na kilka godzin w roztworze wody z solą. Trud się opłaci, gdyż maślaki są bardzo smacznymi grzybami.

Jak pozbyć się robaków z grzybów, fot. Unsplash
Jak pozbyć się robaków z grzybów, fot. Unsplash

BONUS

Jak przyrządzić kurki, aby nie były gorzkie?

Czyszczenie kurek jest bardzo proste i szybko możesz pozbyć się z nich piasku. Wystarczy do tego jeden magiczny składnik.  Zobacz jak to zrobić w tym artykule:

Tymczasem wiele osób ma problem z przygotowaniem kurek i po ich obróbce termicznej są gorzkie. Rozwiązaniem tego problemu jest właściwa technika smażenia. Wrzuć kurki na suchą i średnio nagrzaną patelnię. Następnie smaż do momentu puszczenia przez nie soku. Następnie poczekaj, aż znowu go wchłoną. Cała operacja potrawa ok. 10 minut.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także