×

15 tajemniczych rzeczy, których zidentyfikowanie nie należy do najłatwiejszych

Czasami w naszych garażach i piwnicach, czy będąc gdzieś na wyjeździe natykamy się na tajemnicze przedmioty, których przeznaczenie możemy jedynie zgadywać. I zazwyczaj jest ono inne niż myślimy.

Rzeczy, które widzimy pierwszy raz czasami są niezwykle zagadkowe. Zwłaszcza jeśli to przedmiot pamiętający czasów naszych dziadków. Chociaż czasami całkiem współczesny obiekt może być równie tajemniczy.

#1 Co się stało tym kredkom?

SAINTnumberFIVE/reddit

Odpowiedź. To jest nalot woskowy, który po prostu jest woskiem w kredkach utleniającym się z czasem.

#2 Czy to jakieś urządzenie szpiegujące za telewizorem?

rdef1984/reddit

Odpowiedź. To odbiornik podczerwieni.

#3 Znalazłem to coś na plaży…

severance8/reddit

Odpowiedź. To odbojnik dużego statku.

#4 To krzesło ma jakieś specjalne przeznaczenie?

Boobagge/reddit

Odpowiedź. To jest ławka Jesper z Ikei. Do grania w gry wideo.

#5 Co to za urządzenie w łóżku w moim pokoju hotelowym?

rrinconn/reddit

Odpowiedź. To alarm przeciwpożarowy dla niesłyszących. Zamiast dzwonić, wprowadza łóżko w drgania.

#6 Pierwszy raz widzę taki znak…

BeefTeaser/reddit

Odpowiedź. To znak pomagający strażakom ustalić gdzie jest najbliższy hydrant

#7 Co to jest?

khanzarate/reddit

Odpowiedź. To zabawka w rodzaju fidget spinnera, popularna lata temu w niektórych krajach.

#8 Dlaczego ten stół bilardowy tak dziwnie wygląda?

MelonBaller124/reddit

Odpowiedź. To stół do gry w bumper pool, odmiany bilarda popularnej na Zachodzie w latach 70′ i 80′ poprzedniego wieku.

#9 Czy to jakaś część?

Berd_Turglar/reddit

Odpowiedź. Służy do przytrzymywania otwartych dużych toreb/worków podczas ich napełniania.

#10 Co to za tablica?

tajemnicze przedmioty
Hypatia_Alexandria-/reddit

Odpowiedź. To odmiana tablicy do gry w Crokinole, popularnej kiedyś w krajach anglosaskich.

#11 Do czego służy ta metalowa noga?

tajemnicze przedmioty
HosAndBros/reddit

Odpowiedź. To coś, co nazywa się Ogniwem Daniela. Jest to ogniwo galwaniczne, które zamienia energię chemiczną na elektryczną. Używano ich kiedyś w rozwoju baterii i telegrafii elektrycznej.

#12 Te siatki na ścianie wiszą w jakimś celu?

tajemnicze przedmioty
bbbrianwilliams/reddit

Odpowiedź. To po prostu kratownice, po których mogą wzrastać rośliny.

#13 Czym jest to coś na dachu? Nie do końca  wygląda na fotowoltaikę

tajemnicze przedmioty
captain_megawatts/reddit

Odpowiedź. To bateria słoneczna starego typu.

#14 O co chodzi z tymi dwoma „lampami” nad piecykiem?

tajemnicze przedmioty
PM_me_veiny_arms/reddit

Odpowiedź. To gaśnice automatyczne.

#15 Dlaczego te drzwi mają taką barierę?

tajemnicze przedmioty
Squirmble/reddit

Odpowiedź. To zapora dla wód powodziowych.

Źródła: crafty.diply.com

Może Cię zainteresować

zamknij