17 kuchennych porad, które ułatwią Ci przygotowanie każdej potrawy. Zostaniesz mistrzem kuchni

Jest tyle sposobów na to, aby ułatwić pracę w kuchni, ale założę się, że o wielu nie słyszeliście. Wcale nie jest to dziwne, ciężko bowiem zapamiętać wszystko to, co słyszy się w telewizji czy czyta w gazecie. Tym razem będzie inaczej, ponieważ skupimy się na czynnościach, które wykonuje się dość często.

A może macie swoje sprawdzone sposoby na to, aby nie musieć spędzać długich godzin w kuchni? Podzielcie się swoimi cennymi poradami w komentarzach.

Tak, dobrze czytasz. Wyroby tego typu naprawdę lepiej smakują, gdy są ciepłe. Niebo w gębie!

Papierowy talerz pomoże Ci zachować porządek w trakcie gotowania. Nie będziesz narażona na ciasto w całej kuchni.

Najprostszy sposób na to, aby nie łamać czekolady, a skutecznie ją podzielić.

Umyte liście sałaty połóż między ręczniki papierowe, a dzięki temu będą dłużej świeże.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, zrób dziurkę w kokosie, wylej z niego wodę, a owoc włóż do piekarnika na 15 minut. Sam pęknie i nie będziesz musiał się z nim męczyć.

Prawdziwi kucharze doradzają, żeby zamiast płukania grzybów pod bieżącą wodą, wyczyścić je wilgotnym papierowym ręcznikiem, ponieważ zachowasz ich aromat.

Owiń ogonki folią spożywczą i włóż owoce do lodówki. O wiele przedłużysz ich żywotność.

Płatki kukurydziane przestaną być chrupiące, gdy zostawisz je w otwartym opakowaniu nawet przez kilka dni. Można łatwo pozbyć się tego problemu, umieszczając je w rozgrzanym piekarniku na 5-10 minut. Działa to również z niektórymi czipsami.

Wlej do niej wodę i dodaj ocet. Pozostaw na chwilę, a sama zobaczysz, jak szybko pozbędziesz się zabrudzonej powierzchni.

Poczekaj, aż mięso będzie gotowe, połóż plasterek sera na górę, wlej do patelni trochę wody i przykryj całość. Ser zacznie topnieć po 3-5 sekundach.