×

16 kulinarnych sztuczek, które zamienią każde danie w prawdziwe arcydzieło

Każdy potrafi gotować, jednak niewiele osób posiada wyjątkowe umiejętności, które sprawiają, że cały proces i efekt końcowy staje się sztuką. Oczywiście nie zawsze chodzi o talent kulinarny, ważne jest również poznanie tajemnic i sekretów.

Poniższe sztuczki są doskonale znane wielu doświadczonym już w kuchni amatorom. Dzięki nim Twoje dania staną się znacznie smaczniejsze.

#1 Pyszne klopsiki

meatball

Klopsiki najlepiej upiec. Posiekaną cebulę podsmaż na patelni, a następnie zmiel razem z mięsem. W ten sposób poprawisz smak i unikniesz niedopieczonych kawałków cebuli.

#2 Zbyt ostre papryczki?

pixabay.com

Usuń nasiona i żyły. Piekielna ostrość zniknie, ale smak pozostanie taki sam.

#3 Słodkie ciasta

Dough

Każdy wie, że ciasto posypuje się mąką, by się nie przyklejało. Jednak w przypadku słodkich wypieków możesz użyć kakao. Stworzy delikatny aromat, ale nie wpłynie na smak

#5 Chrupiące ziemniaki bez smażenia

Smitten Kitchen mustard baked potatoes.

Jeśli chcesz, by ziemniaki były chrupiące bez dodatku oleju, po prostu posyp je mąką i upiecz.

#6 Niskokaloryczny krem

Cream.

Przygotowując krem do deseru, możesz zamienić śmietankę na 3-4 ubite białka z jajek.

#7 Sałatki

salad

Dodawaj sos do sałatek dopiero po posoleniu. W innym wypadku olej nie pozwoli całkowicie rozpuścić się soli.

#8 Idealne ciasto do wypieków

beat-eggs-oil

Sekret doskonałego ciasta to proporcje. Masa mąki powinna być równa masie cukru, a waga jajek masie masła.

#9 Gotowanie warzyw

Veggies

Jeśli nie wiesz, czy warzywa włożyć do zimnej lub gorącej wody, mała podpowiedź: warzywa wrzuca się do gorącej wody. Wyjątkiem jest burak, który zaczynamy gotować w wodzie zimnej, żeby nie stracił koloru. Ale jeżeli robimy zupę jarzynową, czy rosół, wtedy warzywa możemy wrzucać do zimnej wody.

#10 Puree ziemniaczane

Purée de Pommes de Terre à L’Ail (Garlic Mashed Potatoes)

Dodaj odrobinę mleka i sody oczyszczonej, a następnie mieszaj, by uzyskać idealną konsystencję.

#11 Posklejany makaron

Pasta

Podczas gotowania makaronu dodaj więcej wody (1 litr na 100 gramów). Dzięki temu makaron się nie sklei podczas gotowania.

#12 Więcej soku w cytrusach

Citrus

By owoce były bardziej soczyste, umieść je w mikrofalówce na kilka sekund. Otrzymasz więcej soku.

#13 Ubijanie białek

DSCF3815

By sprawdzić, czy konsystencja jest odpowiednia, przechyl miskę do góry nogami. Jeśli piana się nie przesuwa, białka są gotowe.

#14 Pieczone buraki

Beetroot

Buraki znacznie lepiej piec, niż gotować. Zachowują więcej witamin, smak i kolor.

#16 Cytryna w pięknym kształcie

thumbpress.com

Jeśli chcesz zaskoczyć gości cytryną w niecodziennym kształcie, przed jej pokrojeniem użyj obieraczki do owoców i w kilku miejscach pozbądź się skórki. Następnie pokrój cytrynę na plasterki.

Może Cię zainteresować

zamknij