15+ sposobów jak uciec przed bałaganem w kuchni. Ułatw sobie gotowanie!

W życiu często przytrafiają się nam sytuacje w których warto znaleźć prostsze rozwiązania lub triki ułatwiające codzienne obowiązki. Jeśli chodzi o gotowanie i zajmowanie się kuchennym bałaganem nie może być inaczej. Jak poradzić sobie ze spalenizną? Co robić aby makaron zawsze był pyszny?

Na te oraz inne pytania znajdziesz odpowiedzi poniżej! Dzięki nim czas przeznaczony na gotowanie będzie płyną znacznie przyjemniej!

#1 Użyj naczynia do pieczenia babki podczas obierania kukurydzy. W ten sposób nie skaleczysz dłoni i łatwo obierzesz warzywo

#2 Do obierania ugotowanego jajka użyj łyżki, dzięki temu łatwo pozbędziesz się skorupki

#4 Końcówki dzwonków łososia zwiń tak jak na obrazku, Dzięki temu unikniesz przypalenia ryby

#6 Podczas pieczenia zdarza się, że wykorzystujemy tylko bialka jajek. Zachowaj żółtka w foremkach na lód i użyj ich przy następnym przepisie

#7 Połóż drewnianą łyżkę na garnku, aby zapobiec przegotowaniu makaronu

#8 Jeśli chcesz ugotować makaron z brokułami, ugotuj obydwa składniki w tej samej wodzie. W ten sposób zapobiegniesz wygotowaniu się makaronu i ugotujesz oba produkty w tym samym czasie

#9 Jeśli chcesz mieć pewność, że poprawnie oddzielisz żołtko od białka, a nie masz odpowiednich narzędzi, możesz to zrobić używając swoich dłoni. Pamiętaj, żeby dokładnie je umyć przed i po rozdzielaniu jajka!

#10 Nie masz makaronu do lasagne? Pokrojone placki do tortilli mogą uratować Twój posiłek

15+ sposobów jak uciec przed bałaganem w kuchni. Ułatw sobie gotowanie!
Udostępnijreddit.com

#11 Pokrywka od słoika lub nakrętka od kubka sprawdzi się do robienia perfekcyjnie okrągłego jajka do hamburgera

15+ sposobów jak uciec przed bałaganem w kuchni. Ułatw sobie gotowanie!
Udostępnijreddit.com

#12 Umieść deskę do krojenia na blasze do pieczenia. W ten sposób łatwiej pozbędziesz się bałaganu i nie pobrudzisz stołu

15+ sposobów jak uciec przed bałaganem w kuchni. Ułatw sobie gotowanie!
Udostępnijreddit.com

#13 Chochelka przyda się nie tylko do zupy

#14 Jak zapobiec sklejaniu się domowego makaronu? Wystarczy kilka wieszaków

#15 Jeśli nie masz garnków do gotowania na parze, umieść jeden garnek z wodą na kuchence, a na nim poloż dwie drewniane łyżki. Teraz na takiej konstrukcji umieść durszlak i przykryj go pokrywką

#16 Jeśli chcesz żeby banany dlużej były świeże, owiń je kawałkiem folii

#17 Kiedy banany zaczną się robić miękkie i brązowe nie musisz ich wyrzucać. Wyciśnj je i zamroź na później. Przejrzałe banany są bardzo słodkie i przydadzą się, jeśli chcesz zrobić lody lub koktajle

#18 Cała słodycz ananasa znajduje się na jego dnie, dlatego jeśli chcesz aby cały owoc był słodki, trzymaj go chwilę przed zjedzeniem w lodówce

Który trik spodobał Ci się najbardziej?