PoradyLajfhakiTriki na grilla, które zamienią Cię w mistrza barbecue

Triki na grilla, które zamienią Cię w mistrza barbecue

Triki na grilla, które zamienią Cię w mistrza barbecue
Katarzyna
29.05.2020 07:58, aktualizacja: 29.05.2020 08:18

Maj to chyba najlepsza pora na rozpoczęcie wielkiego grillowania z rodziną i przyjaciółmi. Czas najwyższy wyciągnąć z garażu zakurzony ruszt, kupić najlepszą podpałkę i zająć się przyrządzaniem mięsa. Te triki na grilla, sprawią, że będzie on przyjemniejszy i szybszy, a potrawy znacznie smaczniejsze.

Triki na grilla - #1 Zacznij od przygotowania grilla

unsplash.com
unsplash.com

Jeśli w ubiegłym roku nie wyczyściłeś rusztu, to w tym roku czeka Cię walka z zaschniętym i brudnym grillem. Jednym z najszybszych sposobów pozbycia się brudu jest zrobienie z folii aluminiowej dużej kulki, a następnie energiczne pocieranie nią rusztu. Inną metodą jest rozpalenie grilla i wyczyszczenie rusztu białą cebulką. Przetnij cebulę na pół, nadziej na widelec i pocieraj nią osmolony, brudny ruszt. Ten sposób możesz wykorzystać również, aby wyczyścić grill po skończonej uczcie.

#2 Zadbaj o idealny żar

unsplash.com
unsplash.com

Pamiętaj, że wybór odpowiedniego mięsa na grilla to nie wszystko! Kolejnym ważnym czynnikiem, który wpływa na jakość naszej potrawy jest odpowiedni żar oraz długość smażenia. Rozpal grill w taki sposób, aby zrezygnować z podpałek, które nie są zdrowe i zmieniają smak grillowanego mięsa. Przy grillu węglowym staraj się używać tyle węgla, aby pokrył on całą powierzchnię dna, z kolei kiedy zajmie się ogniem, pamiętaj aby utrzymać odpowiedni żar. Przykryj grill, aby żarzące się węgielki dobrze się rozpaliły - pamiętaj, żeby żyć przykrywki, która ma otwarte wszystkie dziurki. Kiedy węgle pokryją się delikatną warstwą białego popiołu, przy pomocy szczypców, przestaw stos węgielków na całą powierzchnię grilla. Dopiero teraz umieść na grillu ruszt i poczekaj, aż się nagrzeje.

Triki na grilla - #3 Nie zapominaj o marynacie

unsplash.com
unsplash.com

Jeśli planujesz grilla, to jeszcze dzień przed rodzinnym spotkaniem warto zabrać się za przygotowanie mięsa. Mięso, które będzie marynowało się tylko kilka minut przed położeniem na ruszt, nie będzie tak smaczne jak to, które spędziło w marynacie kilkanaście godzin. Zostaw je w misce z marynatą na 8-12 godzin, wtedy jego smak będzie wyrazistszy, a samo mięso szybciej się upiecze. Do przygotowania marynaty możesz użyć alkoholu, który sprawi, że przygotowywane mięso będzie miększe.

#4 Uważaj na ryby

unsplash.com
unsplash.com

Jeśli na grillu chcesz przygotować ryby to te mniejsze lepiej jest położyć na ruszcie w całości, z kolei większe pokrój w tzw. dzwonek.

Triki na grilla - #5 Mięso to nie wszystko

unsplash.com
unsplash.com

Na grillu możesz upiec nie tylko ryby i mięso, ale również wiele rodzajów warzyw. Moimi ulubionymi są ziemniaczki w mundurkach, kolby kukurydzy i duże pieczarki ale na ruszt możesz wrzucić również paprykę czy cukinię. Pamiętaj jednak, żeby zawsze zaczynać smażyć warzywa od tych najtwardszych ze względu na to, że ich czas pieczenia będzie trwał dłużej.

#6 Przygotuj szaszłyki

youtube.com
youtube.com

Zanim przygotujesz szaszłyki, namocz drewniane patyczki przez około 10 minut w wodzie - to sprawi, że nie będą się przypalać. Drugą ważną rzeczą przy przygotowaniu szaszłyków jest użycie dwóch patyków zamiast jednego, w ten sposób warzywa i mięso dokładniej się upieką, a Tobie będzie wygodniej przewrócić potrawę.

Triki na grilla - #7 Weź blachę na muffiny

youtube.com
youtube.com

Możesz przelać do niej różne sosy i podać je gościom. Z pewnością będą zachwyceni takim podaniem!

Które grillowe triki podobają Ci się najbardziej? Czy udało Ci się już rozpocząć sezon grillowy? Daj nam znać!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także