×

Sprawdzone triki ułatwiające pieczenie ciast. Z nimi każde wielkanocne ciasto będą pyszne

Z pieczeniem jest trochę jak ze śpiewaniem, w końcu cytując klasyka: „śpiewać każdy może, czasem lepiej a czasem gorzej”. Dlatego nie przejmuj się, gdy za pierwszym razem nie wyjdzie Ci dany przepis. Warto wiedzieć jakich błędów nie popełniać i co poprawić. Poniższe triki ułatwią Ci pieczenie ciast i pysznych ciasteczek, kto wie może wypróbujesz je już podczas przygotowania wielkanocnych pyszności?

Jak stać się mistrzem cukiernictwa? Oto proste triki, które ułatwią pieczenie ciast

Temperatura odpowiednia do pieczenia ciast

pieczenie ciast - składniki

freepik.com

To jedna z kluczowych rzeczy, na którą należy zwrócić uwagę podczas pieczenia ciast i ciasteczek. Nie chodzi tutaj tylko o temperaturę ustawioną na piekarniku, ale także o temperaturę składników!

Temperatura pokojowa jajek:
– użyj jajek o temperaturze pokojowej do upieczenia puszystego biszkoptu,
– jajka o temperaturze pokojowej są idealne także do ciasta drożdżowego.

Schłodzone jajka lub masło:
– schłodzone jajka najlepiej nadają się do szybszego ubicia białek,
– zimne masło i jajka potrzebne są do wykonania kruchego ciasta,
– zimnej śmietany oraz sera użyj do wykonania kremu z bitej śmietany.

Zawsze sprawdzaj w przepisie informację na temat temperatury składników!

Przed pieczeniem zawsze nasmaruj foremki

Nikt nie lubi gdy ciasto przywiera do blachy. Jeśli chcesz uniknąć tej nieprzyjemnej sytuacji, wystarczy że przed umieszczeniem ciasta w foremce, nasmarujesz blachę masłem, margaryną lub innym tłuszczem.

Dekorowanie ciast

Ciasto nie wyszło tak jak planowałaś? Nie martw się, możesz je jeszcze uratować dzięki odpowiednim dekoracjom. Wygląd świeżo upieczonego ciasta jest bardzo ważny! Jeśli biszkopt nie wyrósł (lub właśnie wyrósł za bardzo) możesz posypać go cukrem pudrem, rozpuścić pyszną czekoladową polewę lub wypełnić zagłębienie kremem. Na kremie czy polewie możesz stworzyć różne wzory a to wszystko wykonasz używając wykałaczki lub nawet widelca. Nie zapominaj o posypkach, wafelkach czy jadalnych kwiatach! Oryginalny i prosty wzór otrzymasz także używając koronkowej serwetki i oprószenie ciasta cukrem pudrem lub kakao.

Pamiętaj, że niektóre drogie przyrządy możesz zastąpić podstawowymi przedmiotami np. strzykawki możesz użyć do dekorowania ciastek.

Spraw sobie kilka potrzebnych gadżetów ułatwiających pieczenie ciast

Pamiętaj, że bez odpowiednich blach i form niemożliwe jest stworzenie pysznych ciast, ciasteczek czy świątecznych babek. Dlatego zanim zdecydujesz się na zostanie kolejnym Master Chefem, zainwestuj w nieco lepsze sprzęty np. formy z powłokami nieprzywierającymi. Oprócz blach przydadzą się także silikonowe szpatułki, mikser z różnymi trybami prędkości, plastikowe miski do ubijania czy termometr do piekarnia, który sprawdzi czy urządzenie na pewno nagrzewa się w odpowiednim tempie i czy na pewno grzeje w takiej temperaturze jaką wskazuje.

Jeśli zamierzasz często przygotowywać ciasta warto zainwestować również w przesiewacz do mąki. To gadżet, który wygląda jak kubek, a na dnie posiada sitko.

Przechowywanie ciast

Jeśli chcesz żeby Twoje ciasta były pyszne i nie stały się suche, wystarczy, że będziesz przechowywać je w zamykanym pojemniku do którego dodasz kawałek jabłka. Upieczone ciasteczka zaczną absorbować wilgoć z owocu, dzięki czemu przez dłuższy czas będą miękkie.

Jakie Ty masz sprawdzone sposoby na świąteczne wypieki, które przekazujecie sobie z pokolenia na pokolenie?

7 genialnych sposobów na JAJKA

Śliczny zajączek na Wielkanoc, którego zrobisz ze skarpetki. Bez szycia!

Jak ułożyć 4 różne wielkanocne serwetki? To proste!

Fantastyczny koszyczek – jajko dla zajączka DIY

DEKORACJE WIELKANOCNE DIY – stroik, wazon i jajka z cementu

Niezwykłe jajko wielkanocne, którym zaskoczysz zwłaszcza dzieci

 

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Wybrane dla Ciebie

23 osoby, które poniosły druzgocącą porażkę na kuchennym froncie. Pokonały ich rondle i garnki

Ugotowanie przeciętnego dania nie jest jakimś wielkim wyzwaniem i prawie każdy jest sobie w stanie z tym poradzić. Jednak są takie dni, kiedy nawet najprostsza potrawka nam nie wychodzi. Oto kolekcja kuchennych wpadek. #1 Nawet grill jest przerażony #2 Zatkało mnie… #3 Mucha zamiast rodzynki #4 Pierogi z piekła rodem #5 Elektryzujące #6 Będzie co […]

17 kulinarnych geniuszy, którzy powinni zostać nagrodzeni za swoją pomysłowość

Czasami małe-wielkie pomysły w kuchni potrafią zdziałać cuda i zmienić bardzo wiele. A że dotyczy to jednej z najbardziej przyjemnych czynności w życiu, jaką jest jedzenie, to tym bardziej warto im się przyjrzeć. Oto garść pomysłowych kuchmistrzów, którzy sprawiają, że jedzenie jest jeszcze przyjemniejsze. #1 Kto z Was je tak Oreo? #2 Wpadłeś na to, […]

7 produktów spożywczych, których nie należy myć. Lepiej oszczędzić im kontaktu z wodą

Pokutuje zgubne przekonanie, że każdy produkt spożywczy należy koniecznie umyć. Niestety nie jest to prawdą, a mycie niektórych pokarmów może wyrządzić więcej szkody niż rzeczywistych korzyści. Przekonaj się jakich produktów nie należy myć. 1. Ryby Mycie surowych ryb pod bieżącą wodą nie usunie drobnoustrojów. Wręcz przeciwnie, płyn sprawi, że z łatwością osiądą na Twoich ubraniach, […]

Kuchnie w restauracjach od zaplecza. 21 rzeczy, których klienci nie widzą na własne oczy

Czasami lepiej nie wiedzieć jak wygląda przygotowanie tego, co dostaniemy ostatecznie na talerzu. Ale ludzka ciekawość i w takich przypadkach nie potrafi się oprzeć i lubi „zajrzeć za kurtynę”. Oto kolekcja zdjęć z restauracyjnych kuchni. Nie oddają całego sedna, sekretów i tajemnic restauracyjnych zapleczy, ale w kuchni potrafi się dziać wiele… #1 Chyba potrzebujemy większej […]

17 sekretów kulinarnych, dzięki którym smak potraw to czysta ambrozja

Babcia piecze najlepsze ciasto drożdżowe? Puree ziemniaczane wujka jest czystą ambrozją? Czasami dodatek tajemniczego składnika to konkretnego dania czyni je o wiele smaczniejszym. Poznaj sekrety kulinarne, którymi podzielili się  w Internecie miłośnicy gotowania. 1. Kawa do ciasta Do czekoladowych wypieków zawsze dodaję odrobinę kawy (zwłaszcza wtedy, kiedy używam taniej czekolady). Dzięki temu smak ciasta jest […]

Gotowanie bez marnowania jest możliwe! Ikea stworzyła książkę z przepisami na dania z resztek

Każdego roku wyrzucamy 5 ton żywności. Okres izolacji i pandemii jeszcze nasilił to zjawisko, gdyż robiliśmy zbyt duże zakupy spożywcze. W efekcie nie byliśmy w stanie zjeść całego jedzenia i duża jego część trafiała do kosza na śmieci. Kanadyjska Ikea postanowiła walczyć z marnowaniem żywności. Stop marnowaniu żywności IKEA ScrapBook to zupełnie inna książka kucharska. […]