×

Sprawdzone triki ułatwiające pieczenie ciast. Z nimi każde wielkanocne ciasto będą pyszne

Z pieczeniem jest trochę jak ze śpiewaniem, w końcu cytując klasyka: „śpiewać każdy może, czasem lepiej a czasem gorzej”. Dlatego nie przejmuj się, gdy za pierwszym razem nie wyjdzie Ci dany przepis. Warto wiedzieć jakich błędów nie popełniać i co poprawić. Poniższe triki ułatwią Ci pieczenie ciast i pysznych ciasteczek, kto wie może wypróbujesz je już podczas przygotowania wielkanocnych pyszności?

Jak stać się mistrzem cukiernictwa? Oto proste triki, które ułatwią pieczenie ciast

Temperatura odpowiednia do pieczenia ciast

pieczenie ciast - składniki

freepik.com

To jedna z kluczowych rzeczy, na którą należy zwrócić uwagę podczas pieczenia ciast i ciasteczek. Nie chodzi tutaj tylko o temperaturę ustawioną na piekarniku, ale także o temperaturę składników!

Temperatura pokojowa jajek:
– użyj jajek o temperaturze pokojowej do upieczenia puszystego biszkoptu,
– jajka o temperaturze pokojowej są idealne także do ciasta drożdżowego.

Schłodzone jajka lub masło:
– schłodzone jajka najlepiej nadają się do szybszego ubicia białek,
– zimne masło i jajka potrzebne są do wykonania kruchego ciasta,
– zimnej śmietany oraz sera użyj do wykonania kremu z bitej śmietany.

Zawsze sprawdzaj w przepisie informację na temat temperatury składników!

Przed pieczeniem zawsze nasmaruj foremki

Nikt nie lubi gdy ciasto przywiera do blachy. Jeśli chcesz uniknąć tej nieprzyjemnej sytuacji, wystarczy że przed umieszczeniem ciasta w foremce, nasmarujesz blachę masłem, margaryną lub innym tłuszczem.

Dekorowanie ciast

Ciasto nie wyszło tak jak planowałaś? Nie martw się, możesz je jeszcze uratować dzięki odpowiednim dekoracjom. Wygląd świeżo upieczonego ciasta jest bardzo ważny! Jeśli biszkopt nie wyrósł (lub właśnie wyrósł za bardzo) możesz posypać go cukrem pudrem, rozpuścić pyszną czekoladową polewę lub wypełnić zagłębienie kremem. Na kremie czy polewie możesz stworzyć różne wzory a to wszystko wykonasz używając wykałaczki lub nawet widelca. Nie zapominaj o posypkach, wafelkach czy jadalnych kwiatach! Oryginalny i prosty wzór otrzymasz także używając koronkowej serwetki i oprószenie ciasta cukrem pudrem lub kakao.

Pamiętaj, że niektóre drogie przyrządy możesz zastąpić podstawowymi przedmiotami np. strzykawki możesz użyć do dekorowania ciastek.

Spraw sobie kilka potrzebnych gadżetów ułatwiających pieczenie ciast

Pamiętaj, że bez odpowiednich blach i form niemożliwe jest stworzenie pysznych ciast, ciasteczek czy świątecznych babek. Dlatego zanim zdecydujesz się na zostanie kolejnym Master Chefem, zainwestuj w nieco lepsze sprzęty np. formy z powłokami nieprzywierającymi. Oprócz blach przydadzą się także silikonowe szpatułki, mikser z różnymi trybami prędkości, plastikowe miski do ubijania czy termometr do piekarnia, który sprawdzi czy urządzenie na pewno nagrzewa się w odpowiednim tempie i czy na pewno grzeje w takiej temperaturze jaką wskazuje.

Jeśli zamierzasz często przygotowywać ciasta warto zainwestować również w przesiewacz do mąki. To gadżet, który wygląda jak kubek, a na dnie posiada sitko.

Przechowywanie ciast

Jeśli chcesz żeby Twoje ciasta były pyszne i nie stały się suche, wystarczy, że będziesz przechowywać je w zamykanym pojemniku do którego dodasz kawałek jabłka. Upieczone ciasteczka zaczną absorbować wilgoć z owocu, dzięki czemu przez dłuższy czas będą miękkie.

Jakie Ty masz sprawdzone sposoby na świąteczne wypieki, które przekazujecie sobie z pokolenia na pokolenie?

7 genialnych sposobów na JAJKA

Śliczny zajączek na Wielkanoc, którego zrobisz ze skarpetki. Bez szycia!

Jak ułożyć 4 różne wielkanocne serwetki? To proste!

Fantastyczny koszyczek – jajko dla zajączka DIY

DEKORACJE WIELKANOCNE DIY – stroik, wazon i jajka z cementu

Niezwykłe jajko wielkanocne, którym zaskoczysz zwłaszcza dzieci

 

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Wybrane dla Ciebie

Kulinarna artystka wytwarza bajecznie kolorowy makaron. Na ich widok każdemu cieknie ślinka

Linda Miller Nicholson to prawdziwa makaronowa królowa. Własnoręcznie wytwarza bajecznie kolorowy makaron. Do jego barwienia używa jedynie naturalnych składników (np. warzyw). Makaron nauczyła się robić w wieku 4 lat, a jako dorosła kobieta doszkalała się w Turynie. Jej jadalne dzieła oszałamiają barwami oraz wzorami. 1. Pandy w bambusowym gaju 2. Pierożki ravioli z cytrynowym nadzieniem […]

Kulinarne sztuczki, których nie uczą w szkołach gastronomicznych

Zastanawiacie się czasem jak profesjonaliści zawsze przygotowują bezbłędne i pyszne posiłki? Oczywiście mają na to swoje sztuczki, którymi niechętnie dzielą się ze światem. Czasem sekrety przekazują uczniom, jednak kulinarne tajemnice gorliwie ukrywają przed resztą świata. Czasem jednak można podpatrzeć, co skrywa się za soczystym mięsem i wykorzystać tę wiedzę na własny użytek. Poniżej mamy dla […]

Świąteczna sałatka wymaga naturalnego majonezu. Czytaj etykiety i nie daj się zwieść kolorowym reklamom

Wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez sałatki jarzynowej. Jej najważniejszym składnikiem, obok samych warzyw, jest oczywiście majonez. Czy wiesz, który wybrać ze sklepowej półki, aby był najlepszy? Święta majonezem stoją W supermarketach słoiczków z  majonezem nie brakuje. Jednak skład wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Dlatego trzeba uważnie przestudiować etykiety i zdecydować się na ten, […]

19 patentów na tchnięcie ducha świąt w zwykłe potrawy. Choinki, bałwanki i renifery na talerzu

Przed nastaniem Bożego Narodzenia warto zadbać o wyjątkowy klimat. I nie chodzi tutaj tylko o dekoracje. Świąteczną atmosferę z powodzeniem podsycisz także jedzeniem. Codzienne dania możesz zamienić w niezwykłe potrawy, które przypominają choinki, bałwanki, wieńce czy renifery. 1. Choinka dla wegetarian 2. Cała rodzina bananowych elfów 3. Patent na wykonanie owocowej choinki 4. Serowe szyszki […]

15 świątecznych chatek, które zaskoczą gości. Wyglądają efektowniej niż domki z piernika

Lubisz oryginalne świąteczne przepisy? Często zaskakujesz gości niebanalnymi potrawami, które przygotowujesz własnoręcznie? Jeśli na oba pytania odpowiedziałeś twierdząco, to mięsna chatka jest daniem idealnym dla Ciebie. 😉 Salami i ser na dachu Zapewne każdy z nas kojarzy domki z piernika, które tak bardzo lubią dekorować dzieci. W tegoroczne święta możesz pójść o krok dalej. Obok […]

14 potraw, które znacząco odbiegają od oryginału. Pierwsze kroki w kuchni potrafią rozczarować

Gotowanie to piękna sztuka do której totalnie nie jestem stworzony. Na szczęście nie jestem sam i są osoby, które pochwaliły się swoimi „dokonaniami” w tej kwestii. Zapraszam Was do galerii różnych wpadek kulinarnych oraz nie do końca udanych przysmaków! #1 Święta jakie zaplanowałeś w swojej głowie vs rzeczywistość #2 No powiedzmy, że to królik. Mocno […]