DomKuchnia i jadalniaTa maszynka do mięsa była sekretem najlepszego smakołyku z dzieciństwa

Ta maszynka do mięsa była sekretem najlepszego smakołyku z dzieciństwa

Ta maszynka do mięsa była sekretem najlepszego smakołyku z dzieciństwa
23.04.2022 09:52, aktualizacja: 23.04.2022 10:15

W wielu kuchniach zapewne można jeszcze znaleźć ręczne maszynki do mielenia mięsa. Warto dać im drugie życie i wykorzystać do przygotowywania słodyczy.

pinterest
pinterest

Rytuał mielenia

Rozkładanie ciężkiej, żeliwnej maszynki do mielenie zawsze było wielkim wydarzeniem. Należało poskładać wszystkie części i przykręcić ją do stołu. Podczas pracy oczywiście blat chybotał się na wszystkie strony, a od kręcenia korbką zawsze po pewnym czasie bolała ręka. ;) Jednak wysiłek się opłacał i mięso, ser lub mak zawsze były idealnie zmielone.

pinterest
pinterest

Maszynka do ciastek ze skwarek

Dziś ręczne maszynki zostały zastąpione przez ich elektryczne odpowiedniki. Jednak tradycyjnej maszynce warto dać jeszcze drugie życie. Idealnie nada się do przygotowania kruchych i pysznych ciastek ze skwarek, które robiły wszystkie babcie! Wykonanie ich jest bardzo proste.

Składniki na ciastka ze skwarek mojej babci:

  • 250 g skwarek (świeżych)
  • 250 g masła (miękkie)
  • 6 jajek
  • 3/4 kg cukru (można trochę mniej ;) )
  • 1,5 kg mąki
  • 2 duże proszki do pieczenia (na 0,5 kg maki każdy) + 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Obraz

Niezastąpiona nakładka

Najpierw zmiel skwarki w maszynce do mięsa, ale 2 razy! Następnie załóż na maszynkę elementy do robienia ciastek. To specjalna nakładka, która nada ciastkom ciekawy kształt.

Teraz wystarczy wszystkie składniki wymieszać. Wyrobić skwarki z miękkim masłem, dodać całe jajka, cukier, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i zagnieść wszystko na jednolitą masę.

Teraz pozostaje już tylko robić ciastka! Ciasto przeciskaj przez maszynkę i formuj ciasteczka. Każde może mieć 5-7 cm długości. Z tej ilości wychodzi 5-6 dużych blach (na cały piekarnik) ciastek w opcji najgrubszego wzoru. Następnie upiecz je w piekarniku przy 180C na lekko złoty kolor i ciesz się ich smakiem.

Obraz

Poniżej podajemy też inny przepis na ciasteczka, ale już bez skwarek ;)

BONUS

Maszynkę w XIX wieku wynalazł konstruktor - Karl Drais. W języku niemieckim nazywa się Fleischwolf (pol. mięsny wilk). Dlatego przemysłowe maszyny do mielenia mięsa nazywa się wilkami masarskimi.

pinterest
pinterest

Używasz jeszcze ręcznej maszynki do mielenia?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także