PoradyLajfhakiPączki bez masła i jajek?! Domowy przepis na wegańskie słodkości na Tłusty Czwartek

Pączki bez masła i jajek?! Domowy przepis na wegańskie słodkości na Tłusty Czwartek

Pączki bez masła i jajek?! Domowy przepis na wegańskie słodkości na Tłusty Czwartek
Katarzyna
10.02.2021 10:53, aktualizacja: 10.02.2021 14:11

Tłusty Czwartek to dla wielu osób ulubione święto w całym roku. Bo kto nie lubi tłustych faworków czy pączków z nadzieniem? Okazuje się jednak, że nie każdy cieszy się z Tłustego Czwartku - bo gdy jedni opychają się smakołykami, inni muszą obejść się smakiem.

Jednak istnieje rozwiązanie, które zadowoli każdego! Wegańskie pączki, które pokocha zarówno weganin jak i każdy łasuch!

Nie wyobrażasz sobie pączka bez jajek, masła lub mleka od krowy? A jednak, ten przepis nie zawiera tych składników, a mimo to sprawia, że pączki smakują wyśmienicie! Koniecznie sprawdź ten przepis!

Potrzebne składniki:

- 100 g świeżych drożdży,

- 750 g mąki pszennej,

- 2 szklanki mleka sojowego,

- 2 łyżki cukru waniliowego,

- 2 łyżki cukru,

- 1 łyżka soku z cytryny,

- 4 łyżki siemienia lnianego,

- olej,

- 1/3 szklanki gorącej wody,

- cukier puder,

- wybrane nadzienie.

Sposób przygotowania:

youtube.com
youtube.com

1. Na początku pokrusz drożdże i dodaj cukier. Całość odstaw na około 10 minut. Następnie przełóż całość do dużej miski i zalej lekko podgrzanym mlekiem sojowym. Pozostaw na kolejne 10 minut.

2. Teraz, dokładnie mieszając, dodaj 2 szklanki mąki. Odstaw miskę w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Poczekaj aż ciasto urośnie (przeważnie dobrze jest poczekać od 45 minut do godziny).

3. W tym samym czasie zalej siemię lniane gorącą wodą. Delikatnie je zblenduj tak aby woda miała lekko kleistą konsystencję.

4. Gdy ciasto już urośnie dodaj cukier waniliowy, sól, sok z cytryny oraz kleistą warstwę ze zmielonego siemienia lnianego.

5. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i powoli dodawaj pozostałą część mąki. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulki. Do środka włóż wybrane nadzienie.

6. Zostaw pączki na godzinę, a następnie usmaż je na patelni. Do smażenia możesz użyć oleju kokosowego. Na koniec odłóż pączki na ręcznik papierowy i poczekaj aż odciekną z tłuszczu. Udekoruj cukrem pudrem.

Skosztujesz takie pączki? Pochwal się czy kiedyś jadłeś już wegańskiego pączka i napisz nam w komentarzu ile pączków udało Ci się już zjeść!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także