Nie wyrzucaj pestki z awokado! Starta na tarce ma wiele cennych właściwości
Powszechnie wiadomo, że awokado to owoc bogaty w ogromną ilość składników odżywczych, dlatego warto pamiętać o nim przy układaniu swojego jadłospisu. Przeprowadzane badania wykazały również, że nie tylko sam owoc, ale również i jego pestka jest równie (o ile nie bardziej) cennym źródłem wielu składników, które są niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.
Nasiona awokado są dość twarde, dlatego większość osób nie przywiązuje do nich większej uwagi. Nie zmienia to jednak faktu, że są warte naszego wysiłku. Daily Superfood Love ujawnia informacje, które przekonają do spożywania nasion awokado nawet najbardziej leniwe osoby. Okazuje się, że Nasiona owocu zawierają ponad 70% całkowitej, niezbędnej nam ilości przeciwutleniaczy.
Co może dać Ci spożywanie pestek awokado? Oto odpowiedzi na to pytanie:
Zapalenie i bóle stawów
Daily Superfood Love donosi, że nasiona (i skórka) awokado zawierają katechiny i procyjanidyny, która są przeciwutleniaczami działającymi kojąco na stany zapalne, obrzęki i sztywność w stawach - doskonała broń przeciwko artretyzmowi.
Trawienie
Nasiona awokado zawierają bardzo dużo błonnika, który pomaga m.in. utrzymać poziom cukru we krwi pod kontrolą. Jeśli uwielbiasz czekoladę i jesz jej naprawdę sporo, dodatek awokado do Twojej diety będzie idealnym rozwiązaniem.
Skóra i włosy
Przeciwutleniacze zawarte w nasionach awokado mogą naprawić uszkodzenia powstałe w komórkach skóry. Ponadto połączenie zawartości nasion z olejem rycynowym może bardzo korzystnie wpłynąć na kondycję Twoich włosów - szczególnie tych suchych i podatnych na łupież.
Warto zaznaczyć, że początkowo Twój organizm może zareagować na nasiona awokado w różny sposób. Nieprzystosowany układ trawienny do tego typu produktów może doprowadzić do problemów żołądkowych, które nie będą jednak stanowiły żadnego zagrożenia dla Twojego zdrowia, a wręcz przeciwnie!