10 mało znanych właściwości wody po ogórkach. Jest niezwykle cenna!

Jest nieskończenie wiele sposobów na zjedzenie ogórków konserwowych.

Doskonale sprawdzają się na kanapce, w sałatce, jako dodatek do obiadu albo po prostu jedzone prosto ze słoika. Jednak co robisz z sokiem po ogórkach? Prawdopodobnie wylewasz go do zlewu.

Okazuje się, że woda po ogórkach konserwowych ma wiele wspaniałych właściwości! Więc następnym razem po prostu odłóż ją do lodówki i pamiętaj o niej, gdy zaatakują problemy zdrowotne lub podczas gotowania. Zobaczcie jak wiele problemów jest w stanie rozwiązać.

1. Uspokaja kwas żołądkowy

Zalewa po ogórkach jest pełna octu, który świetnie wpływa na żołądek. Refluks żołądka jest spowodowany nieprawidłowym poziomem kwasu żołądkowego, a ocet pomaga go wyrównać i uspokoić dolegliwości. Ma również niezastąpiony wpływ na układ pokarmowy, gdyż bardzo skutecznie przeciwdziała niektórym drobnoustrojom i bakteriom.

2. Łagodzi ból mięśni

lovelyoldtree

Można to nazwać napojem sportowców! Bolesne mięśnie zostają złagodzone dawką potasu. Elektrolity zawarte w wodzie po ogórkach zapobiegają odwodnieniu, a chlorek wapnia i ocet pozwala organizmowi szybciej wchłonąć potas i sód.

3. Doskonały do marynowania

Po co robić dodatkową marynatę? Warto wrzucić czosnek, cebule, jajka czy miękkie warzywa, a otrzymamy doskonale przyprawiony smakołyk.

4. Idealne mięso

Do marynowania mięsa warto również użyć soku z ogórków. Wystarczy dodać ulubione przyprawy, a potrawa będzie aromatyczna i z pewnością częściej będziecie przygotowywać mięso w ten sposób.

5. Chleb żytni

King Arthur Flour

Sekretnym składnikom żytniego chleba jest właśnie woda po ogórkach! Sprawia, że chleb jest wilgotny i aromatyczny. Dla miłośników domowych wyrobów chleba jest to bardzo cenna informacja.

6. Przywraca elektrolity

Doskonale nawadnia i wyrównuje poziom elektrolitów w organizmie. Przydaje się zarówno na kaca, w chorobie jak i po wysiłku fizycznym.

7. Leczy kaca

Fani napojów alkoholowych powinni spróbować tej metody. Kac bywa morderczy, a uzupełnienie elektrolitów i odpowiednie nawodnienie może okazać się skuteczne w walce. Później nam za to podziękujecie!

8. Ożywia rośliny domowe

Bon Appetit

Rośliny potrzebują odpowiednio dużo potasu do przetrwania, a właśnie całkiem sporo potasu zawarte jest w soku z ogórków. Wystarczy dodać odrobinę, by je wzmocnić.

9. Oczyszcza miedziane przedmioty

Utlenianie doprowadza miedziane przedmioty do brzydkich przebarwień. Z łatwością możesz przywrócić naczyniom dawny wygląd i w tym przypadku również pomaga woda po ogórkach. Wystarczy odpowiednia mieszanka soli i octu, czyli wszystko to, co zawarte jest w marynacie, którą zazwyczaj wylewasz do zlewu.

10. Łagodzi oparzenia słoneczne

Zimne okłady z pewnością ukoją ból i przyspieszą proces regeneracji skóry. Warto więc pamiętać o tym w zbliżającym się sezonie.

Źródło i fotografie: littlethings.com, diyeverywhere.com