Kupując arbuza sprawdź te 6 szczegółów. Dzięki nim zawsze wybierzesz najsmaczniejszy owoc

Za kilka dni powitamy czerwiec, a to oznacza, że zbliża się sezon na najlepsze i najdojrzalsze owoce. Właśnie za to uwielbiam lato – nie ma nic lepszego od siedzenia w wygodnym leżaku, w zielonym ogródku i zajadanie się słodkimi owocami. Moim ulubionym (zaraz po truskawkach) jest arbuz, jednak często miałam problem ze znalezieniem tego najsmaczniejszego.

Trochę szkoda przytargać do domu ponad 5-kilogramowego arbuza po czym okazuje się, że owoc jest jeszcze niedojrzały… Dlatego postanowiłam znaleźć odpowiedni trik, dzięki któremu szybko odróżnisz smacznego arbuza od tego, który jeszcze nie nadaje się do jedzenia. Oto 6 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę podczas kupowania arbuza!

#1 Sprawdź kolor

https://www.adelightsomelife.com/pick-ripe-watermelon/

adelightsomelife.com

Arbuzy powinny być ciemnozielone. Bardzo jasne owoce mogły zbyt krótko znajdować się na łodydze, dlatego też będą niedojrzałe. Arbuz powinien być w ciemnozielone paski, które kontrastują z jaśniejszymi.

#2 Sprawdź spód arbuza

adelightsomelife.com

Bardzo ważne, aby arbuz był odpowiednio zerwany. Jeśli będzie zerwany zbyt wcześnie, nie ma szans żeby owoc był smaczny. Kupując arbuza sprawdź jak wygląda jego spód, jeśli widzisz, że jest on ciemny i duży ,oznacza to, że arbuz jest idealny. Jeśli widzisz ciemne plamy po cukrze, oznacza to ze owoc będzie słodki.

#3 Sprawdź kształt i cienie

fifteenspatulas.com

Arbuz powinien być owalny i nieforemnej wielkości. Jednak jeśli ma grudki, wgniecenia i ubicia – lepiej zostaw go w sklepie. Kolor i kształt arbuza oznaczają czy miał wystarczająco dużo słońca oraz wody, aby rosnąć i odpowiednio dojrzewać. Dojrzałe arbuzy nie powinny być błyszczące, ponieważ może to wskazywać na zbyt dojrzały okaz, który wkrótce zacznie gnić. Jeśli arbuz ma dużą, żółtą plamę na środku to znak, że spędził dużo czasu przy łodydze i mógł dobrze dojrzewać.

#4 Podnieś kilka

Arbuzy składają się głównie z wody, jeśli któryś jest lekki oznacza to, że w środku może być wyschnięty i po prostu niesmaczny. Soczyste, dobre arbuzy będą nieco cięższe. Najlepiej będzie jeśli weźmiesz kilka do ręki i porównasz, który waży więcej.

#5 Sprawdź czy ma ogonek

bloomiq.com

Jeśli owoc dalej ma fragment ogona, lepiej go nie kupuj. Oznacza to, że nie można było go łatwo usunąć z winorośli i nie był zerwany lecz wyrwany lub ucięty. Lepiej poszukaj arbuza, któremu bez problemu usunięto ogonek. Oznacza to, że owoc był wystarczająco dojrzały, aby odczepić się od łodygi.

#6 Pukanie w arbuza

whiteonricecouple.com

To temat który potrafi podzielić społeczeństwo. Według informacji znalezionej na stronie „What About Watermelon” pukanie w skorupę arbuza jest bezsensowne. Możesz pukać w owoc w poszukiwaniu pustego dźwięku, ale lepiej jest sprawdzić jego dojrzałość po kolorze i kształcie. Inni znawcy arbuzów uważają jednak, że jeśli trzymasz arbuza jak małe dziecko i uderzysz w owoc. Jeśli poczuje się wibracje oznacza to, że owoc jest dojrzały.

Źródło: whataboutwatermelon.com, adelightsomelife.com | Fotografie: gardeningtips.diyeverywhere.com