PoradyLajfhakiSzef kuchni podzielił się 10 wskazówkami, które warto znać przy wyborze owoców i warzyw

Szef kuchni podzielił się 10 wskazówkami, które warto znać przy wyborze owoców i warzyw

Szef kuchni podzielił się 10 wskazówkami, które warto znać przy wyborze owoców i warzyw
Katarzyna
27.03.2020 15:05, aktualizacja: 27.03.2020 16:49

Kupując warzywa i owoce zawsze chcemy, aby były one idealne - pachnące, słodkie i bez żadnych przebarwień. Jednak jeśli naprawdę chcesz dokonać najlepszego wyboru, warto abyś poznała kilka wskazówek zalecanych przy kupnie owoców i warzyw w supermarketach.

Dzięki nim będziesz wiedzieć na co zwrócić uwagę, aby wybrać najbardziej aromatyczne i użyteczne owoce, a także warzywa, które później będziesz mogła przekształcić w kulinarne arcydzieła.

#1 Papryka

Obraz

Jest niewielu ludzi, którzy wiedzą, że papryka ma dwa rodzaje - męski i żeński, a przez to różnią się smakiem. Aby nauczyć się odróżniać rodzaj papryki, odwróć ją do góry nogami. Jeśli ma 4 sektory - jest to typ żeński, jeśli ma 3 sektory, jest to typ męski. Kształt męskiego typu papryki jest bardziej wydłużony, natomiast typ żeński jest krótszy i szerszy. Papryka z czterema sektorami jest znacznie słodsza i może być spożywana na surowo.

Papryka typu męskiego jest bardziej kwaśna i jędrna. Są dobre jako warzywo na parze i do gotowania. Im cięższa jest papryka, tym bardziej jest soczysta. Łodyga powinna być zielona i mocna.

#2 Wiśnie

Najlepiej jest kupować wiśnie w sezonie, czyli w czerwcu lub lipcu. Wtedy są one smaczniejsze i tańsze. Przed ich zakupem należy sprawdzić ich miękkość. Nie powinny być one zbyt twarde ani zbyt miękkie. Owoce powinny być błyszczące i nasycone kolorem. Im są ciemniejsze, tym więcej zawierają cukrów, karotenoidów, kwasów organicznych oraz antocyjanów.

Wiśnie zawsze powinny być sprzedawane z łodygami. Świeże mają je zielone i jędrne. Jeśli wiśnie są lepkie, prawdopodobnie nie są świeże. Zapach fermentacji oznacza, że są zepsute i lepiej ich nie kupować.

#3 Śliwki

Kupując śliwki, wybieraj owoce o jednorodnym kolorze. Należy również unikać kupowania popękanych śliwek, a także tych z wgnieceniami, plamami i innymi urazami. Śliwka powinna być ciężka, z przyjemnym słodkim zapachem. Jeśli skóra owocu ma cienką białą warstwę, oznacza to, że te śliwki zostały ostatnio zerwane. Zwróć również uwagę na łodygę - dojrzała śliwka musi mieć dojrzałą łodygę.

#4 Arbuzy

Najsmaczniejsze i najsłodsze arbuzy dojrzewają od drugiej połowy sierpnia do końca września. Niektórzy rolnicy rozpylają wcześniej nawozy azotowe, które stymulują wzrost arbuzów, aby zebrać plony szybciej. Wszystkie arbuzy kupowane przy drogach np. w wakacyjnych miejscowościach, pochłaniają zanieczyszczenia ze środowiska, dlatego zastanów się, czy na pewno chcesz kupić takie owoce. Nie warto również kupować arbuzów, które są już przecięte - mogą zawierać wiele drobnoustrojów.

Dobrze jest się zdecydować na arbuza średniej wielkości. Jasne, kontrastujące paski i lśniąca skorupa są wskaźnikami dojrzałości. Dojrzały arbuz ma suchy ogon, ponieważ gdy arbuz dojrzewa, przestaje czerpać wilgoć z ziemi. Jedna ze stron arbuza powinna być nasycona kolorem żółtym, a jej rozmiar powinien wynosić 5-9 cm. Stuknij arbuza pięścią - dojrzałe owoce nadają rezonansowy dźwięk.

#5 Pomidory

Wiele osób uważa, że pomidory, które znajdują się na gałęziach są bardziej świeże, dlatego też decydują się na kupno takich. W rzeczywistości to, że pomidory posiadają łodygę nie jest wskaźnikiem świeżości. Dojrzałe pomidory same spadają z krzewu, dlatego też lepiej jeśli zdecydujesz się na kupno tych bez łodygi.

Jeśli jednak pomidor nadal mocno trzyma się gałęzi, oznacza to, że został on odcięty zbyt wcześnie i pozostawiono go, aby dojrzewał w pudełku. Takie pomidory mają bardzo mało witamin i przydatnych elementów.

Dojrzałe pomidory cechują się również nasyconym i jednorodnym kolorem bez zielonych obszarów. Ponadto jego zapach powinien być przyjemny. Łatwo jest odróżnić pomidory azotowe - są one elastyczne, ale nie twarde. Jeśli go naciśniesz, na pomidorze nie będzie śladu odcisku palca. Pomidory, które lepiej wybrać to takie, które są miękkie w dotyku.

#6 Jabłka

Najlepiej jest wybierać jabłka średniej wielkości. Owoc powinien być jędrny i ciężki. Nie warto też kupować błyszczących jabłek, które wyglądają zbyt dobrze - producenci często pokrywają owoce woskiem lub naturalnymi żywicami, aby wyglądały apetyczniej.

Kupując zielone jabłko, zwracaj uwagę na szarą sieć w pobliżu łodygi - jeśli tam jest, oznacza to, że jabłko dojrzało. Lepiej kupować jabłka w sezonie - wtedy są najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy.

#7 Banany

Szukaj bananów, które są jasnożółte. Małe kropki na skórce wskazują, że banan jest dojrzały i gotowy do spożycia. Jednak nie należy przechowywać tego typu bananów dłużej niż 2 dni - po tym czasie banany będą przejrzałe.

Nie kupuj też bananów z dużymi czarnymi plamami. Rozmiar owoców nie ma znaczenia przy kupowaniu bananów, jeśli nie wybierzesz między bananami dla niemowląt i bananami, które mają normalny rozmiar. Banany dla dzieci są zawsze słodsze, ale są również droższe.

#8 Gruszki

Dojrzałej gruszki można łatwo rozpoznać po ich aromacie. Sam owoc nie powinien być ani zbyt twardy, ani zbyt miękki, a jego skórka nie powinna być uszkodzona. Brązowe plamki przy ogonie wskazują, że owoce nie są świeże.

Istnieją rodzaje gruszek, które utrzymują jasnozielony kolor, jednak jeśli zobaczysz niewielkie odbarwienie przypominające "rumieniec" jest to oznaką dojrzałości owocu.

#9 Cytryny

Dojrzała cytryna ma błyszczącą skórkę, jakby była polerowana. Zwróć też uwagę na gładkość skórki - cytryny z pierwszego zbioru w danym sezonie mają gładką skórkę. Stężenie użytecznych składników w nich jest wyższe niż w owocach późniejszych zbiorów.

#10 Kiwi

Wybierając kiwi, umieść jeden owoc między kciukiem a palcem wskazującym i delikatnie przyciśnij - dojrzały owoc będzie miękki, ale elastyczny. Zwróć także uwagę na zapach - dojrzałe kiwi ma intensywny cytrusowy zapach, a jego skórka powinna być gładka i jędrna, bez żadnych uszkodzeń.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także