Wymieszaj dwa składniki i zrób nawóz. Sadzonki papryki będą Ci wdzięczne

Wymieszaj dwa składniki i zrób nawóz. Sadzonki papryki będą Ci wdzięczne

naturalny nawóz do papryki fot. getty images
naturalny nawóz do papryki fot. getty images
03.05.2023 21:37

Zobacz, jak zrobić naturalny nawóz do papryki. Okazuje się, że to warzywo również możesz samodzielnie wyhodować. Jest jednak jeden warunek.

Papryka to bardzo smaczne warzywo. Ma wiele odmian, a także można ją w szeroki sposób stosować w kuchni. W końcu wiele osób uwielbia węgierskie gulasze, treściwe zupy czy faszerowane ryżem papryki. Co ciekawe, to warzywo możesz spróbować wyhodować samodzielnie. Do tego celu wystarczą tylko nasiona, które  pobierzesz od kupionej w sklepie papryki.

Jak hodować paprykę?

Musisz wiedzieć, że w polskim klimacie uda się tylko doniczkowa uprawa papryki. Wszystko dlatego, że to warzywo uwielbia słońce, a także dość wysoką temperaturę. Do doniczek lub skrzynek włóż żyzną, kompostową, przepuszczalną ziemię. Dobre będzie podłoże do pomidorów. Następnie zrób w niej dołki o głębokości 0,5-1 cm. Do nich wrzuć po jednym ziarenku papryki. Natomiast jeśli decydujesz się uprawiać paprykę w skrzynkach, to po prostu na powierzchni gleby rozsyp nasiona (co 1-3 cm) i później przysyp je glebą. Zobaczysz, że po 10-20 dniach sadzonki zaczną kiełkować.

Oczywiście do wzrostu musisz im zapewnić odpowiednie warunki. Papryka lubi ciepło oraz słońce. Dlatego wiosną doniczki ustaw na południowych parapetach. Jednak latem chroń sadzonki przed bezpośrednią ekspozycją na słońce. Ono może poparzyć ich liście. Najlepsza temperatura dla papryki to 19-27°C w dzień i 16-18°C w nocy. Kiedy słupek rtęci spanie poniżej 14°C, to rozwój papryki zostanie zahamowany.

naturalny nawóz do papryki, fot. gettyimages
naturalny nawóz do papryki, fot. gettyimages

Czym nawozić sadzonki papryki?

Ważną kwestią jest nawożenie. Sadzonki papryki potrzebują odżywienia. Nawóz możesz spokojnie przygotować w swoim domu. W tym celu pozyskaj łupinki z kilku cebul. Wrzuć je do wrzątku (ok. 1 litr wody) i gotuj przez ok. 5 minut. Po ostudzeniu cały wywar (bez łupinek) wlej do słoika i dodaj do niego ok. 3-5 łyżek popiołu drzewnego. Możesz go pozyskać ze swojego kominka lub grilla. Tak przygotowany nawóz możesz przechowywać w lodówce. Idealnie nadaje się do odżywiania sadzonek papryki, a także pomidorów. Nawożenie warto powtarzać co 10 dni.

naturalny nawóz do papryki, fot. gettyimages
naturalny nawóz do papryki, fot. gettyimages

Ogrodnik zdradził swoje sekretne triki. Rośliny rosną jak szalone

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także