Ludzie ciężko chorują po zjedzeniu odgrzanego ryżu. Działa jak trucizna!
Odgrzanie wcześniej przygotowanego posiłku jest dla wielu z nas bardzo wygodne, ale czy bezpieczne? Tutaj pojawia się duży znak zapytania! Jak się okazuje, spożywanie podgrzewanego ryżu, który stał przez kilka dobrych godzin w temperaturze pokojowej, może być dla nas wyjątkowo szkodliwe. Niewiele trzeba, aby był on dla nas przyczyną zatrucia pokarmowego. Jak to możliwe?


W surowych ziarnach ryżu znajdują się zarodniki (komórki zdolne do szybkiego rozmnażania się), które są bardzo odporne na różnego rodzaju bodźce – nie giną pod wpływem gotowania czy zalania wrzątkiem.

Stojący w temperaturze pokojowej ryż stwarza zarodnikom idealne warunki do rozmnażania się. Wystarczy, że go odgrzejemy i spożyjemy kilka godzin później, a istnieje duże prawdopodobieństwo, że znajdujące się w ryży toksyny wywołają u nas biegunkę lub nawet wymioty.
Im dłużej ugotowany ryż będzie miał styczność z temperaturą pokojową, tym większe prawdopodobieństwo przedstawionych wyżej skutków ubocznych. Miej się więc na baczności i pamiętaj, aby tego nie lekceważyć.


Jak zwiększyć szansę na uniknięcie zatrucia pokarmowego?
Po pierwsze podawaj ryż zaraz po przygotowaniu i schładzaj go tak szybko, jak to możliwe. NHS zaleca, aby zrobić to w ciągu godziny od ugotowania. W tym czasie należy umieścić ryż w lodówce przed ponownym podgrzaniem. Pamiętaj jednak, aby nie przechowywać go tam dłużej niż jeden dzień.

Nie popadajmy jednak ze skrajności w skrajność. Ryż można odgrzewać i tutaj nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Nie powinno się jednak pozostawiać go w temperaturze pokojowej na dłuższy okres czasu (kilka godzin lub całą noc). Należy również pamiętać, aby nie podgrzewać ryżu więcej niż jeden raz!



