×
Wirtualna Polska

Zawsze korzystam z tego triku przy robieniu popcornu. Wychodzi niesamowicie puszysty

Świeży, ciepły popcorn to świetna przekąska na imprezy lub seanse filmowe. Przygotowanie go w domu nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Na szczęście jest prosty trik na puszysty popcorn, który zawsze działa.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Kiedy przygotowujesz popcorn w domu (a chyba zgodzisz się, że jest on o wiele smaczniejszy od gotowego, który można kupić w sklepie), najczęściej dzieje się jedna z dwóch niepożądanych rzeczy. W misce lądują liczne „niewypały” lub popcorn jest zbyt mocno wypieczony i twardawy. Znamy sposób, jak temu zaradzić. Nasz prosty trik na puszysty popcorn sprawi, że nierozwinięte ziarenka będą zdarzały się sporadycznie (jeśli w ogóle), a gotowe kawałki będą mięciutkie niczym miniaturowe chmurki.

Dlaczego warto robić popcorn samodzielnie?

Gotowy popcorn jest zimny, a to właśnie świeżo uprażona kukurydza jest najsmaczniejsza. Poza tym zawiera on sporo konserwantów oraz tłuszczu. Podobnie jest z popcornem sprzedawanym w torebkach przeznaczonych do podgrzania w kuchence mikrofalowej. Kiedy robisz popcorn samodzielnie, masz kontrolę nad tym, ile tłuszczu oraz soli się w nim znajdzie. Możesz całkowicie zrezygnować z tych dodatków, dzięki czemu będzie zdecydowanie zdrowszy i mniej kaloryczny. Jeśli dodatkowo zastosujesz nasz trik na puszysty popcorn, zyskasz przekąskę doskonałą.

Trik na puszysty popcorn zawsze działa. Fot. Gettyimages

Trik na puszysty popcorn zawsze działa. Fot. Gettyimages

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

 

Zobacz również: Lawenda nie tylko w ogródku! Niezastąpiona przy robieniu ciastek, lemoniady czy popcornu

Na czym polega trik na puszysty popcorn?

Patent, dzięki któremu popcorn zawsze jest puszysty i praktycznie nie zdarzają się w nim twarde, nierozwinięte ziarenka, jest bardzo prosty. Wszystko, co musisz zrobić, to zamoczyć ziarenka kukurydzy w miseczce z wodą na 10 minut. Po tym czasie odsącz je i osusz. Po tym zabiegu możesz przygotować popcorn jak zwykle. Powinien być miękki, puszysty i pozbawiony „niewypałów”.

Wypróbuj nasz trik na puszysty popcorn. Fot. Gettyimages

Wypróbuj nasz trik na puszysty popcorn. Fot. Gettyimages

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

 

Jakie są inne triki na smaczny popcorn?

Trik na puszysty popcorn nie jest jedynym, który pomoże przygotować pyszną przekąskę na imprezę lub domowy seans filmowy.

  • Nie smaż popcornu na maśle. Wiele osób uważa, że taki jest najsmaczniejszy, ale masło łatwo przypalić. Wtedy popcorn nie jest już taki pyszny. Możesz użyć oleju lub oliwy.
  • Jeśli chcesz, by popcorn był zdrowszy i mniej kaloryczny, w ogóle zrezygnuj z używania tłuszczu. Ziarenka kukurydzy pękają pod wpływem wysokiej temperatury, a nie oleju, więc w żaden sposób nie zaszkodzi to całemu procesowi. Musisz jedynie pamiętać, by co 10 sekund potrząsać garnkiem lub patelnią, dzięki czemu popcorn się nie przypali.
  • Popcornu wcale nie musisz posypywać solą, która sprawia, że przekąska nie jest zbyt zdrowa. Możesz przyprawić go suszonymi ziołami. Zyska wspaniały aromat.

 

Zobacz również: Na tej plaży piasek do złudzenia przypomina popcorn. Urlopowicze ją pokochali

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Może Cię zainteresować