×

Zielony projekt placówki edukacyjnej. Na dachu budynku powstanie tor dla rowerzystów

Czy potrafisz sobie wyobrazić szkołę, przypominającą wysoki las? Na projekt tego typu wpadli projektanci z pracowni NUDES, która odpowiedzialna jest za stworzenie zalesionej placówki edukacyjnej. Forest to szkoła, która wkrótce postanie w indyjskim mieście Pune.

Projektanci postawili sobie bardzo wysoką poprzeczkę i zdecydowali się stworzyć szkołę, która będzie łączyć naukę z naturą. Grupa architektów chciała w swoim projekcie połączyć 5 założeń tematycznych, na których miałby się kształtować wygląd szkoły. Według założeń budynek ma odpowiadać rozwojowi, nauce, ekologii, roślinności oraz zabawie. Widząc projekt placówki edukacyjnej można powiedzieć, że wszystkie te założenia zostały spełnione, a przynajmniej na papierze. Teraz pozostaje czekać na realizację projektu, ponieważ wygląda on niesamowicie!

nudeoffices.com

Budynek szkoły Forest ma być pierwszym z licznych, który ma pokazywać jak powinna wyglądać nowoczesna forma w rozwijającym się mieście. Forest ma być wyznacznikiem dalszego rozwoju indyjskiego miasta, ale także całego społeczeństwa Indii. Budynek pokazywać nowe trendy w projektowaniu placówek publicznych. Oprócz tego szkoła Forest ma jak najlepiej wykorzystywać swoją architekturę do jak najlepszego przekazywania wiedzy. Projekt został wykonany w taki sposób, aby wewnątrz znajdowały się nie tylko sale lekcyjne, ale także sale multimedialne, kafejki, sala kinowa i biblioteka. Część z zaprojektowanej przestrzeni ma być ogólnie dostępna dla wszystkich mieszkańców miasta Pune.

nudeoffices.com

Kolejnymi aspektami placówki edukacyjnej jest ekologia oraz roślinność. Wiele części, które zostaną użyte jako elementy konstrukcyjne budynku, mają pochodzić z recyklingu. Przy doborze materiałów starano się wybrać się takie, które mogłyby umocnić pozycję lokalnych fabryk i tartaków. W ten sposób nie tylko wspiera się lokalną gospodarkę, ale także udaje się zredukować ślad węglowy pochodzący z transportu materiałów. Forest będzie miał sporo otwartych przestrzeni i dziedzińców, dzięki czemu możliwa będzie naturalna cyrkulacja powietrza oraz wpuszczenie światła słonecznego.

nudeoffices.com

Wertykalne ogrody maja nie tylko zdobić budynek, ale przede wszystkim pomóc w oczyszczaniu powietrza z zanieczyszczeń. Tysiące małych drzew, roślin kwitnących oraz krzewów ma nie tylko służyć jako zielony filtr, ale także jako regulator temperatury, dzięki czemu uda się ograniczyć zużycie energii na klimatyzację czy ogrzewanie.

Ostatnim, lecz nie mniej ważnym, aspektem jest zabawa! Szkoła Forest ma być miejscem, do którego uczniowie chętnie będą chcieli wracać dlatego też architekci zdecydowali się umieścić w budynku sal kinową czy kafejki z darmowym dostępem do internetu. Oprócz tego istotnym elementem będzie tor rowerowy, który umieszczony zostanie na połączonym dachu dwóch budynków. W ten sposób budynek będzie promować zdrowy tryb życia oraz zachęcać do aktywności fizycznej. W szkole ma znaleźć się także basen, kort tenisowy oraz boisko do koszykówki.

nudeoffices.com
nudeoffices.com
nudeoffices.com

Zobacz także:

1)

2)

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Może Cię zainteresować

zamknij