Kategorie Kuchnia i jadalnia

9 kuchennych nawyków, które z przyzwyczajenia wykonujemy nieprawidłowo. Czas to zmienić!

Istnieją czynności, które w kuchni robimy wręcz machinalnie. Są tak naturalne, że właściwie nie zastanawiamy się nad tym, czym wytrzeć blat bądź jak przygotować mięso przed włożeniem do piekarnika. Tymczasem złe kuchenne nawyki, powielane przez lata, mogą prowadzić do znacznie szybszego niszczenia sprzętów, blatów czy naczyń.

1. Ocet wyczyści wszystko

Ocet jest ekologicznym środkiem wykorzystywanym do sprzątania. Jednak nie nadaje się do czyszczenia wszystkich powierzchni. Aby nie wyrządzić szkód w kuchni zrezygnuj z używania octu podczas przecierania blatów z marmuru, wapienia, granitu, drewna czy noży wykonanych ze stali. Ten kwas może przyspieszyć ich niszczenie.

freepik

2. Patelnie z super mocami

Patelnie z powłoką nieprzywierającą nie są niezniszczalne i wymagają odpowiedniego traktowania. Do smażenia stosuj oleje dobrej jakości (zrezygnuj z tłuszczy w atomizerze). Nie zalewaj rozgrzanej patelni zimną wodą. Staraj się ją schładzać stopniowo. Nie myj jej w zmywarce i zrezygnuj ze stosowania metalowych sztućców.

freepik

3. Noże w jednej szufladzie

Nie należy przechowywać wszystkich noży w jednej szufladzie. Ich ostrza będą w ciągłym kontakcie, co może doprowadzić do wystąpienia przedwczesnych uszkodzeń. Zauważysz również, że będziesz musiał częściej je ostrzyć. Noże można z powodzeniem przyczepić do listwy magnetycznej, umieścić  w specjalnym stojaku lub w pokrowcach. A jeśli koniecznie chciałbyś włożyć je do szuflady, to rozważ zakup organizera z osobnymi przegródkami, które w odpowiedni sposób zabezpieczą ostrza.

freepik

4. Drewno uwięzione w zmywarce

Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowanie bez używania zmywarki. Istnieje jednak grupa przedmiotów, które lepiej umyć pod bieżącą wodą. Do zmywarki nie wkładaj m.in. srebrnych sztućców, kryształów, naczyń ceramicznych, drewnianych, aluminiowych, porcelanowych oraz ręcznie zdobionych. Trzeba uważać także na przedmioty wykonane z plastiku. Niektóre z nich, pod wpływem wysokich, temperatur uwalniają szkodliwe substancje. Zawsze sprawdzaj zalecenia producenta dotyczące właściwego mycia nowych talerzy czy kieliszków.

freepik

5. Miksowanie na najwyższych obrotach

Blender kielichowy to urządzenie, które bardzo usprawnia przygotowywanie posiłków. Aby zbyt szybko nie skrócić jego żywota, należy nauczyć się nim właściwie posługiwać. Ten przyrząd trzeba umyć od razu po użyciu. W przeciwnym razie na ostrzach może pojawić się rdza. Miksowanie rozpoczynamy od najniższych obrotów i stopniowo zwiększamy moc. Dzięki temu silnik nie nagrzeje się i będzie wydajnie pracował.

freepik

6. Krótkie życie noży

Deski szklane oraz granitowe znacznie przyspieszają tępienie się noży. Lepiej zdecydować się na deski bambusowe. Są lekkie, bardzo szybko wysychają i będą odpowiednie do krojenia zarówno chleba jak i mięsa. Dodatkowo może je myć w zmywarce i nie niszczą noży.

freepik

7. Kurczak pod wodą

Przed włożeniem kurczaka do piekarnika nie należy myć go pod bieżącą wodą. Na surowym mięsie znajdują się bakterie, które bardzo łatwo można przenieść na blat, zlew, a nawet ubranie. Dużym grzechem jest także moczenie udek czy piersi przed włożeniem ich do lodówki. Wówczas możesz mieć pewność, że dużo szybciej staną się nieświeże. Woda to doskonała pożywka dla bakterii, które powodują psucie się żywności.

freepik

8. Trudne życie koszy

W kuchni często zapominamy o myciu kosza na śmieci. Ma on kontakt z przeróżnymi odpadkami i jest doskonałym miejsce do rozwoju bakterii. Kosz najporęczniej będzie wyczyścić w wannie bądź po prysznicem. Do tego celu użyj płynu do mycia naczyń, sody oczyszczonej, środka dezynfekującego lub wybielacza z chlorem. Taki zabieg najlepiej powtarzać raz w tygodniu. Natomiast brzydki zapach wydobywający się z kosza pomoże zneutralizować ocet. Nasącz nim kromkę chleba i umieść na dnie pojemnika. Po 12 godzinach nieprzyjemne aromaty powinny zniknąć.

freepik

9. Banany do lodówki

Istnieją produkty żywnościowe, które przechowywane w lodówce tracą swój smak, wartość odżywczą, a nawet szybciej się psują. Na czele listy znajdują się egzotyczne owoce (banany, mango, cytrusy), pomidory, papryka, ziemniaki, rośliny strączkowe, miód, cebula, kawa, chleb.

freepik

Zdarzyło Ci się popełnić któryś z tych błędów? Złe kuchenne nawyki można łatwo naprawić. 

genialne

Niektóre codzienne czynności wiele osób wykonuje nieprawidłowo.

 

Źródła: brightside.me