Kategorie Porady

15 codziennych czynności, które większość osób wykonuje nieprawidłowo. Czas zmienić nawyki!

Myjesz mięso drobiowe przed włożeniem go do piekarnika? Oglądasz filmy podczas jedzenia? A może pijesz kawę zaraz po wstaniu z łóżka? To spore błędy. Te złe nawyki należy koniecznie skorygować. Zapoznaj się z kilkunastoma czynnościami, które każdy nas wykonuje na co dzień i przekonaj się czy wszystko robisz właściwie.

1. Krojenie mięsa zaraz po upieczeniu

Nie należy kroić mięsa bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Odczekaj 10-20 minut (wszystko zależy od wielkości porcji). Podczas obróbki termicznej włókna mięśniowe zwężają się, a skórka twardnieje. Kilkunastominutowy „odpoczynek” sprawi, że włókna rozluźnią się, a soki równomiernie rozejdą się po całym kawałku.

freepik

2. Nie zamykanie klapy podczas spuszczania wody

Deska sedesowa nie pełni jedynie funkcji estetycznej. Po załatwieniu potrzeby w toalecie, należy bezwzględnie ją zamknąć i dopiero potem spuścić wodę. Dzięki temu unikniesz inwazji drobnoustrojów, które są wręcz wystrzeliwane w powietrze z siłą strumienia wody. Bakterie osadzają się na ręcznikach oraz innych łazienkowych sprzętach.

freepik

3. Gotowanie jajek w zimnej wodzie

Aby ugotować idealne jajko na miękko, najpierw zagotuj wodę w garnku. Następnie zanurz jajka w gorącym płynie, przykryj rondel pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez około 1 minutę. Później wyłącz gaz i zostaw jajka w garnku na około 5-6 minut.

freepik

4. Picie wody z lodem

Zbyt częste picie lodowatej wody może mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Wzmaga problemy trawienne, destrukcyjnie działa na śledzionę, zwiększa podatność na infekcje oraz powoduje ostre migreny.

freepik

5. Używanie noża do rozsmarowywania zimnego masła

Aby skutecznie rozsmarować masło wyjęte z lodówki, warto pokroić je na plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub zetrzeć na tarce wprost na kanapkę.

freepik

6. Umieszczanie plastikowych naczyń w mikrofalówce

W mikrofalówce, jedzenie należy podgrzewać w odpowiednich naczyniach. Najlepsze będą pojemniki szklane lub ceramiczne. Do mikrofali nie powinno się wkładać talerzy plastikowych (mogą się stopić), metalowych, drewnianych oraz folii aluminiowej.

freepik

7. Depilowanie się pod włos

Nie sięgaj po maszynkę do golenia zaraz po wejściu pod prysznic. Pozwól swojej skórze i włoskom trochę się nawilżyć. Maszynkę prowadź zawsze z włosem, czyli zgodnie z kierunkiem jego wzrostu. Dzięki temu unikniesz podrażnień oraz zminimalizujesz ryzyko uszkodzenia skóry.

freepik

8. Złe nawyki – oglądanie telewizji podczas jedzenia

Spożywanie posiłków przed monitorem komputera bądź ekranem telewizja sprawia, że tracimy kontrolę nad procesem jedzenia. Istnieje duże ryzyko, że zjemy dużo więcej niż potrzebujemy.

freepik

9. Jedzenie w pośpiechu

Informacja o tym, że zapełniłeś żołądek trafia do mózgu dopiero po ok. 20 minutach od rozpoczęcia konsumpcji. Jedząc wolniej dasz swojemu organizmowi wystarczającą ilość czasu, aby w odpowiednim momencie uświadomił sobie, że jest zaspokojony. Ponadto spokojne spożywanie posiłków sprawia, że nie obciążysz układu trawiennego oraz będziesz w stanie delektować się każdym kęsem.

freepik

10. Nieczyszczenie portów USB w smartfonach

Jeżeli masz problem z naładowaniem swojego telefonu, sprawdź czy w porcie USB nie zalega kurz i brud. Zanieczyszczenia usuniesz wykałaczką bądź igła. Pamiętaj, aby robić to delikatnie.

freepik

11. Picie kawy raz po wstaniu z łóżka

O godzinie 8 rano, w naszym organizmie utrzymuje się wysokie stężenie kortyzolu (hormon działający podobnie do adrenaliny). Wypita o tej porze kawa, nie spełni swojej funkcji. Dlatego należy poczekać, aż jego poziom zacznie spadać. Dzieje się tak ok. godziny 9:30. Wtedy warto sięgnąć po pierwszą filiżankę kawy. Kofeina zaczyna działać po ok. 30 minutach.

Najlepsza pora na wypicie kawy: między 9:30 a 11:30 oraz między 13:30 a 17:00.

freepik

12. Mieszanie herbaty okrężnymi ruchami

Po dodaniu cukru do herbaty, nie mieszamy jej okrężnymi ruchami. Wówczas łyżeczka obija się o ścianki filiżanki generując spory hałas. Herbatę mieszamy wykonując ruchy do przodu i do tyłu.

freepik

13. Złe nawyki – mycie surowego mięsa drobiowego

Na surowym drobiu często osadzają się bakterie chorobotwórcze. Mycie mięsa przed obróbką termiczną sprawia, że zarazki bardzo łatwo mogą przenieść się na blaty kuchenne, zlew czy nasze ubranie. Równie niebezpieczne jest moczenie mięsa w wodzie, gdyż drobnoustroje w płynach bardzo szybko się namnażają. Drób po wyjęciu z lodówki powinien jak najszybciej trafić do piekarnika bądź na patelnię.

freepik

14. Życzenie „smacznego”

Dużym nietaktem jest życzenie osobie spożywającej posiłek „smacznego”. Powód jest prosty. Zmuszamy ją do odpowiedzenia nam z buzią pełną jedzenia. Jest to krępujące i zwykle słyszymy tylko ciche mruknięcie.

freepik

15. Unikanie czyszczenia zasłon

Na zasłonach osadza się sporo zanieczyszczeń. Dlatego raz w tygodniu warto je odkurzyć przy pomocy szczotki z włosiem. Jeśli nie masz pod ręką odkurzacza, możesz użyć miotełki zrobionej ze strusich piór.

freepik

Które z tych rzeczy robiłeś źle? A może nie są one dla Ciebie niespodzianką? Daj znać w komentarzu.

 

Źródła: brightside.me, brightside.me