×

8 sygnałów, które świadczą o kiepskiej restauracji. Lepiej nie jeść w takim miejscu

Kiedy wybieram się do restauracji liczę, że zjem przepyszny posiłek, którego sama nie potrafiłabym przygotować w swojej kuchni. Zawsze zamawiam ciekawe danie, ale zwracam uwagę na składniki, po których wiem że się nie rozchoruję. Mimo to są pewne sygnały, które mogą świadczyć o jakości posiłku oraz tego jak wygląda zaplecze danego miejsca.

Jeśli zobaczysz któreś z tych oznak w restauracji natychmiast z niej wyjdź! Jedzenie w takim restauracji, w której zauważysz jeden z tych 9 sygnałów może mieć zły wpływ na Twoje zdrowie.

#1 Pusty parking i wolne stoliki

pixabay.com

Przyjechałeś do nowego miasta i chcesz wybrać się do knajpki? Jeśli w czasie lunchu lub kolacji zobaczysz, że w danej restauracji nie ma żywego ducha, możesz domyślać się że to znak ostrzegawczy. Być może to miejsce nie sprzyja ze względu na zbyt wysokie ceny lub złą jakość wydawanych posiłków. Nie chce mówić, że każda pusta restauracja na pewno podaje niedobre dania, jednak warto się zastanowić dlaczego w porze obiadowej nikt nie siedzi przy stolikach.

#2 Obszerne menu

Oczywiście są wyjątki od tej reguły, ale przeważnie restauracje, które mają dużo pozycji w menu, nie znają się na podawaniu dań. W końcu jeśli coś jest do wszystkiego, to jest do niczego dlatego czy kucharz, który przygotowuje dania chińskie, potrawy z kuchni włoskiej oraz polskie przystawki, faktycznie zna każdy przepis i wszystkie tajniki?

#3 Brudna łazienka

Jak wygląda łazienka w danym miejscu? Czy na pewno jest mydło, papier i ręczniki toaletowe? Czy lustra i podłoga nie są brudne? To bardzo ważne, ponieważ jeśli w łazience jest brud, to pomyśl sobie co może dziać się w kuchni i na zapleczu…

#4 Nieprzyjemny zapach

Post udostępniony przez @nopetersen

Jeśli nie wyczujesz go od razu, to dopiero przy stoliku może okazać się, że w restauracji panuje brud. Klejące i śmierdzące menu, nieczyszczone stoliki oraz zakurzone lampy mogą powodować nieprzyjemny i duszący zapach.

#5 Zbyt gorący talerz

Przychodzisz do restauracji, aby zjeść gorący posiłek, ale jeśli talerz na którym otrzymujesz swoje danie jest zbyt gorący może to oznaczać, że zbyt długo był on w mikrofalówce. Chyba nie chcesz jeść podgrzanego i suchego posiłku?

#6 Niedouczona obsługa

A Waiter moment

Jeśli pytasz się kelnera o daną pozycję z menu, a on nie potrafi Ci odpowiedzieć na proste pytanie i musi się dopytać, to oznacza, że pewnie nie jadł danego dania i nie wie jak jest przygotowywane. Oczywiście może zdarzyć się, że dany kelner jest nowy i dopiero uczy się menu, jednak warto zwrócić na to uwagę.

#7 „Specjalność szefa kuchni”

chef plating

Lub tzw. „danie spod lady”, którego nie ma w karcie. Nie każde restauracja przygotowuje takie dania z myślą o kliencie i zaskoczeniu go czymś nowym, lecz po to by pozbyć się resztek jedzenia lub produktów, które wkrótce stracą ważność. Dlatego uważaj gdy kelner mocno naciska na dania specjalne.

#8 Marudny, rozproszony lub smutny personel

Waiter

Każdy z nas może mieć gorszy dzień, ale jeśli widzisz, że któryś z pracowników restauracji jest smutny, przygnębiony, roztargniony lub marudny to taki nastrój może udzielić się także Tobie. Chyba nie chcesz jeść posiłku w grobowej atmosferze i wychodzić z restauracji zasmucony? Dodatkowo kelner może być przygnębiony ze względu na złe traktowanie współpracowników lub szefa, Jak wiadomo szacunek do drugiej osoby jest bardzo ważny, dlatego sama często nie wracam do miejsc, w których wiem, że pracodawca traktuje swoich pracowników jako tanią siłę roboczą.

A czy Ty kiedyś wyszedłeś z restauracji w trakcie zamawiania lub po otrzymaniu posiłku? Co wpłynęło na Twoją decyzję? Podziel się swoją historią w komentarzu na Facebooku!

Katarzyna

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Fotografka i redaktorka. Miłośniczka ciekawego designu, dobrej muzyki oraz oryginalnych rozwiązań dla domu. Wolne chwile spędza na szukaniu ekologicznych rozwiązań, którymi chce dzielić się z innymi.

Może Cię zainteresować