Wrzuciła 1,5 kg pokrojonej cebuli do wolnowaru. W życiu nie jadłeś czegoś lepszego niż to!
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam eksperymentować w kuchni. Od czasu do czasu lubię też próbować dań z różnych zakątów świata. I jeśli chodzi o kuchnię francuską, zawsze chciałam przygotować pyszną zupę cebulową.
Jak się jednak okazuje, przyrządzenie tego dania wcale nie jest takie proste, jakby się mogło wydawać. A wszystkie przez cebulę, która musi być po prostu perfekcyjna, co wymaga sporo czasu. Na szczęście, w tym przypadku doskonale sprawdzi się wolnowar, który pomoże przygotować Ci idealną zupę cebulową.
Składniki:
- 1,5 kg cebuli,
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- pieprz wg uznania
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1/4 kubka octu balsamicznego
- 2 l bulionu wołowego
- 1/3 kubka brandy (nie jest obowiązkowa, ale jest zalecana)
- bagietka
- 2 kubki startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
#1 Do wolnowaru wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, masło, oliwę z oliwy, sól i pieprz. Następnie przykryj naczynie i gotuj na małym ogniu od 10 do 12 godzin. Cebula po takim czasie powinna być miękka i uzyskać złoty kolor.
#2 Dodaj bulion wołowy, ocet balsamiczny i gałązki tymianku. Ponownie przykryj wolnowar i gotuj na małym ogniu przez 6-8 godzin.
#3 Skosztuj odrobinę, jeśli uważasz, że użyłaś zbyt mało soli i pieprzu, możesz ponownie ich użyć. Na tym etapie możesz również dodać brandy.
#4 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przelej zupę cebulową do miseczek żaroodpornych, a następnie do każdego naczynia włóż kawałek bagietki. Posyp je startym serem i włóż do piekarnika. Piecz przez 20-30 minut.
#5 2-3 minuty przed końcem pieczenia, zmień program piekarnika na pieczenie górne, aby ser lekko się przypiekł. Po ostudzeniu, możesz zajadać się pyszną zupą cebulową.
Filmik z poszczególnymi etapami przygotowania francuskiego dania już na Ciebie czeka:
https://rumble.com/v30c3f-crockpot-french-onion-soup.html