10 zdumiewających ciekawostek o naszym układzie pokarmowym
Lubimy rozkoszować się jedzeniem. To duża przyjemność, a wspólne posiłki zacieśniają więzy między znajomymi i członkami rodziny. Czy wkładając kolejny kęs ulubionego dania do ust, zastanawiałeś się jaką drogę przemierzy w Twoim organizmie? Poznaj zadziwiające fakty dotyczące układu pokarmowego.
13.05.2022 18:17
1. Odurzająca ślina
W ciągu doby nasz organizm jest w stanie wyprodukować nawet 1,5 litra śliny. To dzięki niej, już w ustach, rozpoczyna się proces trawienia. Co ciekawa zawiera ona silną substancję znieczulającą — opiorfionę, która jest znacznie silniejsza od morfiny. Łagodzi ból, jeśli doznamy zranienia w środku jamy ustnej, ale jej stężenie jest na tyle niskie, że nie chodzimy odurzeni. ;)
2. Żołądek w litrach
Żołądek ma pojemność od 1 do 3 litrów. Dla porównania: w żołądku dorosłej krowy mieści się aż 200 litrów pokarmu.
3. Jelita biją rekordy
Trudno sobie to wyobrazić, ale jelito cienkie i grube ma około 8 metrów długości. Rekordy bije jednak krowa (ten przeżuwacz jest dobrym materiałem porównawczym, ;) której samo jelito cienkie ma długość ok. 40 metrów.
Warto dodać, że łączna powierzchnia ludzkich jelit przekracza 200 metrów kwadratowych. To 100 razy więcej niż powierzchnia naszej skóry (ma ok. 1,5-2 metry kwadratowe).
4. Cała wina spada na bakterie
Nie smakowała Ci kolacja zaserwowana przez bliską osobę? Nie przejmuj się. Całą winę możesz spokojnie zrzucić na bakterie. Naukowcy odkryli, że nie tylko kubki smakowe odpowiadają za kulinarne preferencje. O naszych doznaniach smakowych decydują także drobnoustroje znajdujące się na tylnej części języka.
5. Sardynki pod obstrzałem
Najszybciej trawimy owoce i warzywa. Żołądek rozdrabnia je w ciągu 15-30 minut. Natomiast nasz organizm potrzebuje aż 6-8 godzin, aby przetworzyć tłuste ryby (tuńczyk, węgorz, sardynki w oleju czy drób (kaczka, gęś).
6. Procenty szumiące w głowie
Spożywanie wina, piwa czy wódki w momencie, kiedy czujemy głód, to duży błąd. Jeśli w żołądku nie ma pokarmu, to procenty szybciej dostają się do krwi i tym samym możemy w ekspresowym tempie osiągnąć szczyt upojenia alkoholowego. Dlatego przed sięgnięciem po kieliszek warto zjeść coś cięższego, gdyż tłuszcze trawione są najdłużej i chronią żołądek przed alkoholowym uderzeniem. ;)
7. Długa droga pokarmu
Cały proces trawienia trwa od 16 do 30 godzin. Najkrócej pokarm pozostaje w żołądku, gdzie jest tylko rozdrabniany. Dostaje się tam dzięki przełykowi, który transportuje pożywienie w małych partiach (ok. 20 ml), a jego długość wynosi ok. 25 cm. Natomiast właściwe trawienie odbywa się w jelitach.
8. Brud nie jest zły
W jelitach egzystuje ok. 2 kg bakterii. Im nasz tryb życia jest mniej sterylny, tym jest ich więcej. Dzięki temu stymulują one układ odpornościowy, który lepiej radzi sobie z mikroorganizmami wywołującymi choroby. Nie bójmy się czasami trochę ubrudzić. ;)
9. Prace porządkowe w jelicie
Powszechne burczenie czy bulgotanie w brzuchu wcale nie musi oznaczać głodu. To znak, że w jelicie cienkim rozpoczęło się intensywne sprzątanie. Kurczące się mięśnie usuwają resztki zalegającego tam pożywienia. Następuje to około godziny po skończonym trawieniu.
10. Żrący kwas
Żołądek, w ciągu doby, wytwarza ok. 2 litry kwasu solnego, która jest odpowiedzialny za trawienie białek. Dodatkowo wspomaga wchłanianie witamin z grupy B oraz chroni żołądek przed atakiem niebezpiecznych drobnoustrojów. Kwas solny jest substancją żrącą i potrafi rozpuszczać metale. Jednak jeśli znajduje się we właściwym miejscu, staje się sprzymierzeńcem.
Która ciekawostka najbardziej Cię zaskoczyła?