Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste

Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Źródło zdjęć: © FORUM

12.05.2024 15:47, aktual.: 13.05.2024 15:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wraz z nadejściem lata na stragany wkroczyły wyjątkowe sezonowe owoce. Jednymi z najpopularniejszych o tej porze roku są truskawki. Zachęcają do kupna kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Które jednak wybrać? Jakie gatunki są najsłodsze?

Szczyt sezonu truskawkowego przypada między majemlipcem. To okres, kiedy te owoce osiągają pełnię smaku, zaskakując swoją słodyczą, soczystością i wyrazistym aromatem. Oczywiście wiele zależy od konkretnego gatunku, a tych jest naprawdę wiele. Przyjmuje się, że na świecie istnieje nawet 2 tys. odmian truskawek, w Polsce możemy spotkać ich około pięćdziesięciu. Dlatego przygotowaliśmy niewielki przewodnik, który z pewnością ułatwi ci zakupy.

Zachęcamy do dalszego czytania artykułu dostępnego poniżej materiału wideo.

Jakie odmiany truskawek wybrać?

Już w maju pojawiają się letnie owoce, a wśród nich znajdują się truskawki. Na polskim rynku dostępne są wczesne odmiany truskawek, które znajdziesz zarówno na lokalnych straganach, jak i w sklepach. Najczęściej są one jednak importowane, a ich smak może być znacząco gorszy.

Poszukując słodkich truskawek, zwróć uwagę na wygląd owoców. Powinny one charakteryzować się jędrnościąintensywną czerwoną barwą. Możesz również poczuć zapach dojrzałych truskawek, który jest najbardziej wyczuwalny na górze owoców, przy szypułkach. Owoce o białych lub zielonych plamach są zwykle jeszcze niedojrzałe, przez co zazwyczaj są bardziej wodniste i nie mają wyrazistego smaku. Zapytaj także sprzedawcę o odmianę, ponieważ nie każda truskawka zachwyca naturalną słodyczą, nawet kiedy jest całkowicie dojrzała.

Największą słodycz oferują odmiany typu Lambada, które sprawdzą się idealnie do przygotowywania dżemów, soków i konfitur. Te wyjątkowo słodkie i soczyste owoce dostępne są jednak dopiero w czerwcu, jako że należą do odmian późniejszych. W pełni sezonu warto poszukać takich odmian jak Daroyal, Sonata, Polka oraz Rumba, które podobnie do Lambady są nadzwyczaj słodkie, ale nie są wodniste. Świetnie nadają się zarówno do ciast czy przetworów, jak i do jedzenia na surowo.

Słodkie truskawki już w maju, jakie wybrać?

Wymienione wcześniej gatunki pojawiają się jednak zazwyczaj dopiero w połowie czerwca. Nie chcesz czekać? W maju na rynku znajdziesz odmiany takie jak Christine, GigantElsanta, które nie charakteryzują się nadmierną soczystością czy intensywną słodyczą. Są one raczej miękkie i lekko kwaskowate, co sprawia, że doskonale nadają się do wypieków i musów.

Jednak wśród wcześniejszych truskawek również znajdziesz słodkie propozycje takie jak Kent, Honeoye, AlbaDonna. Wszystkie świetnie się sprawdzą, jeśli chodzi o jedzenie truskawek na surowo.

Jak przechowywać truskawki?

Świeże truskawki najlepiej przechowywać w lodówce, rozłożone w jednej warstwie na papierowym ręczniku w płaskim pojemniku. Papierowy ręcznik pomoże wchłonąć nadmiar wilgoci, co zapobiegnie szybkiemu psuciu się owoców. Przed przechowywaniem truskawek nie myj ich – woda może przyspieszyć proces gnicia. Owoce umyj bezpośrednio przed zjedzeniem. Jeśli planujesz przechowywać truskawki dłużej niż kilka dni, możesz je również zamrozić.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także