4 najsmaczniejsze odmiany pomidorów. Koniecznie posadź je w swoim ogrodzie
Jakie odmiany pomidorów posiać, aby doczekać się przede wszystkim smacznych plonów? Większą uwagę poświęć wyborowi nasion. Dzięki temu zyskasz zdecydowanie lepsze owoce.
22.02.2023 20:05
Wiele osób decyduje się na samodzielną uprawę pomidorów. To bardzo dobry krok, gdyż nic tak nie cieszy jak swoje własne warzywa. Jednak, aby sukces był pełny, to należy wybrać smaczne i soczyste odmiany pomidorów. Przekonaj się jakie warzywa zachwycą Twoje kubki smakowe. ;)
Jakie są najsmaczniejsze odmiany pomidorów?
- Bawole serce - to pomidory malinowe, które swoim wyglądem przypominają właśnie serce. Są słodkie, aromatyczne i mają mięsisty miąższ. Osiągają dość duże rozmiary i najlepiej smakują jedzone na surowo. Ich wadą jest to, że są dość miękkie i raczej mało odporne na urazy mechaniczne. Dlatego podczas zrywania należy zachować szczególną ostrożność. Wszystko dlatego, że po uszkodzeniu szybko się psują.
- Malinowy smaczek - to odmiana wczesne. Posiada drobne owoce, ale wyjątkowo soczyste oraz słodkie. Są odporne na choroby i mają piękny malinowy kolor.
- Faworyt - odmiana, która ma gładką skórkę, a owoce są praktycznie idealnie okrągłe i czerwone. Mają słodki smak, a także bez przeszkód można je przechowywać.
- San Marzano - owoce mają podłużny kształt i jasnoczerwony kolor. Miąższ ma dużą zawartość wody oraz jest prawie całkowicie pozbawiony pestek. Słodko-kwaśny smak sprawia, że idealnie nadaje się na przetwory.
Jakie odmiany pomidorów koktajlowych wybrać?
- Pokusa - ta wczesna odmiana rodzi dość małe owoce (mają ok. 3 cm średnicy). Są słodkie i czerwone.
- Olka Polka - pomidory koktajlowe, która mają żółty kolor i niewielki rozmiar. Charakteryzują się słodkim smakiem, ale w z nutą kwaskowatości. Dlatego są wręcz stworzone do sałatek.
- Maskotka - to chyba najpopularniejsza odmiana pomidorów cherry. Owoce dojrzewają dość szybko. Ponadto są słodkie i dobrze rosną także w doniczkach czy skrzynkach.
Jak poprawić smak pomidorów?
Za smak pomidorów odpowiada magnez. Ten pierwiastek rośliny pobierają sobie z gleby. Jeżeli chcesz, aby Twoje owoce były słodsze i smaczniejsze, to zadbaj o podłoże. Dodaj do niego trochę dolomitu i oczywiście dużą dawkę kompostu. Taka mieszanka poprawi żyzność gleby i wzbogaci ją w wapń oraz magnez.