Porady7 zasad, dzięki którym majówkowe potrawy z grilla nie będą toksyczne

7 zasad, dzięki którym majówkowe potrawy z grilla nie będą toksyczne

Wiosna i majówka to dobry moment na rozpoczęcie sezonu grillowego. Na ruszcie można przygotować zdrowe dania, które nie są toksyczne i nie zaszkodzą sylwetce. Przekonaj się, jak to zrobić.

7 zasad, dzięki którym majówkowe potrawy z grilla nie będą toksyczne

29.04.2022 12:45

1. Używaj brykietu

Pamiętaj, aby ruszt był zawsze dobrze umyty. Resztki potraw i przypalony tłuszcz to źródło toksycznych substancji. Do grillowania wybierz brykiet lub węgiel drzewny z drzew liściastych. Absolutnie nie używaj kartonów, polakierowanego drewna czy gazet. Natomiast, gdy żar przygasa, nie stosuj podpałki. Wydziela ona trujące opary, które dostają się do żywności.

Vincent Keiman/unsplash
Vincent Keiman/unsplash

2. Używaj jednorazowych tacek!

Mięso i ryby grilluj na aluminiowych, jednorazowych tackach. Dzięki temu tłuszcz nie będzie skapywał na węgiel czy brykiet i gorące powietrze będzie mogło swobodnie krążyć. To właśnie kapiący na węgiel tłuszcz, podczas spalania, wytwarza toksyczne związki chemiczne.

Dina/unsplash
Dina/unsplash

3. Pokrój mięso na kawałki

Mięso przypiekane na ruszcie pachnie tak aromatycznie, że chciałoby się je jak najszybciej zjeść. Pamiętaj jednak, że przypieczona skórka nie oznacza, iż środek jest już gotowy do spożycia. Nie należy konsumować wpół surowej wieprzowiny czy drobiu. Jeśli mięso pokroisz na mniejsze kawałki to upiecze się ono szybciej.

Evan Wise/unsplash
Evan Wise/unsplash
Mięso przygotowywane na grillu traci ok. 20% tłuszczu:
  • karkówka wieprzowa (100 g): 267 kcal, po ugrillowaniu: 213 kcal
  • pierś z kurczaka bez skóry (100 g): 99 kcal, po ugrillowaniu: 78 kcal
  • kiełbasa śląska (100 g): 210 kcal, po ugrillowaniu: 168 kcal

4. Samodzielnie przypraw mięso

Nie grilluj mięsa już przyprawionego (nie masz pewności czy będzie świeże). Zawsze sprawdzaj skład mieszanek przypraw (nie powinny mieć dodawanych wzmacniaczy smaku). Na ruszcie nie sprawdzą się mrożonki czy konserwy. Mięso warto wcześniej zamarynować. Marynatę lepiej przygotować samemu niż posiłkować się tą, kupioną w sklepie. Bez trudu przygotujesz ją z oliwy, cytryny, octu czy jogurtu.

Krzysztof Kowalik/unsplash
Krzysztof Kowalik/unsplash

5. Używaj sporo ziół

Nie unikaj ziół i przypraw. Majeranek, estragon, imbir, rozmaryn, kurkuma dodadzą smaku daniom i dodatkowo ułatwiają trawienie. Dobrym dodatkiem jest także musztarda. Zawarta w niej gorczyca pobudza wydzielanie soków trawiennych. Jeśli chcesz, aby Twoje dania nabrały wyjątkowego aromatu, to do brykietu dosyp owoców jałowca, łupiny orzecha włoskiego czy kawałki gałązek drzewa owocowego.

Brady Rogers/unsplash
Brady Rogers/unsplash

6. Warzywa zamiast chleba

Warzywa grilluj wtedy, kiedy osiągną temperaturę pokojową. Wówczas będą miały znacznie więcej smaku. Są one dobrym i zdrowszym zamiennikiem chleba. Możesz z nich przygotować szaszłyki lub upiec pokrojone w słupki. Doskonale będzie smakowała ugrillowana cała główka czosnku. Wówczas ząbki staną się niezwykle kremowe i będziesz mógł rozsmarować je na mięsie czy pieczywie.

Hulki Okan Tabak/unsplash
Hulki Okan Tabak/unsplash

7. Owoce na deser

Na deser doskonałe będą grillowane owoce. Tak, je też można piec na ruszcie. ;) Banany piecz bezpośrednio w skórce. Do środka możesz dodać trochę czekolady. Połówki brzoskwiń, moreli, jabłek czy gruszek możesz grillować w folii aluminiowej. Będą doskonale smakowały z jogurtem i miodem. Na ruszt możesz położyć także plastry arbuza. Wystarczy posmarować je miodem i grillować po 2 minuty z każdej strony. Ale dla osób lubiących różnorodność najlepsze będą szaszłyki. ;)

pinterest
pinterest

Jakie są Twoje patenty na zdrowe grillowanie?