7 zasad, dzięki którym majówkowe potrawy z grilla nie będą toksyczne

Wiosna i majówka to dobry moment na rozpoczęcie sezonu grillowego. Na ruszcie można przygotować zdrowe dania, które nie są toksyczne i nie zaszkodzą sylwetce. Przekonaj się, jak to zrobić.

Obrazek

1. Używaj brykietu

Pamiętaj, aby ruszt był zawsze dobrze umyty. Resztki potraw i przypalony tłuszcz to źródło toksycznych substancji. Do grillowania wybierz brykiet lub węgiel drzewny z drzew liściastych. Absolutnie nie używaj kartonów, polakierowanego drewna czy gazet. Natomiast, gdy żar przygasa, nie stosuj podpałki. Wydziela ona trujące opary, które dostają się do żywności.

Obrazek
Vincent Keiman/unsplash

2. Używaj jednorazowych tacek!

Mięso i ryby grilluj na aluminiowych, jednorazowych tackach. Dzięki temu tłuszcz nie będzie skapywał na węgiel czy brykiet i gorące powietrze będzie mogło swobodnie krążyć. To właśnie kapiący na węgiel tłuszcz, podczas spalania, wytwarza toksyczne związki chemiczne.

Obrazek
Dina/unsplash

3. Pokrój mięso na kawałki

Mięso przypiekane na ruszcie pachnie tak aromatycznie, że chciałoby się je jak najszybciej zjeść. Pamiętaj jednak, że przypieczona skórka nie oznacza, iż środek jest już gotowy do spożycia. Nie należy konsumować wpół surowej wieprzowiny czy drobiu. Jeśli mięso pokroisz na mniejsze kawałki to upiecze się ono szybciej.

Obrazek
Evan Wise/unsplash
Mięso przygotowywane na grillu traci ok. 20% tłuszczu:
  • karkówka wieprzowa (100 g): 267 kcal, po ugrillowaniu: 213 kcal
  • pierś z kurczaka bez skóry (100 g): 99 kcal, po ugrillowaniu: 78 kcal
  • kiełbasa śląska (100 g): 210 kcal, po ugrillowaniu: 168 kcal

4. Samodzielnie przypraw mięso

Nie grilluj mięsa już przyprawionego (nie masz pewności czy będzie świeże). Zawsze sprawdzaj skład mieszanek przypraw (nie powinny mieć dodawanych wzmacniaczy smaku). Na ruszcie nie sprawdzą się mrożonki czy konserwy. Mięso warto wcześniej zamarynować. Marynatę lepiej przygotować samemu niż posiłkować się tą, kupioną w sklepie. Bez trudu przygotujesz ją z oliwy, cytryny, octu czy jogurtu.

Obrazek
Krzysztof Kowalik/unsplash

5. Używaj sporo ziół

Nie unikaj ziół i przypraw. Majeranek, estragon, imbir, rozmaryn, kurkuma dodadzą smaku daniom i dodatkowo ułatwiają trawienie. Dobrym dodatkiem jest także musztarda. Zawarta w niej gorczyca pobudza wydzielanie soków trawiennych. Jeśli chcesz, aby Twoje dania nabrały wyjątkowego aromatu, to do brykietu dosyp owoców jałowca, łupiny orzecha włoskiego czy kawałki gałązek drzewa owocowego.

Obrazek
Brady Rogers/unsplash

6. Warzywa zamiast chleba

Warzywa grilluj wtedy, kiedy osiągną temperaturę pokojową. Wówczas będą miały znacznie więcej smaku. Są one dobrym i zdrowszym zamiennikiem chleba. Możesz z nich przygotować szaszłyki lub upiec pokrojone w słupki. Doskonale będzie smakowała ugrillowana cała główka czosnku. Wówczas ząbki staną się niezwykle kremowe i będziesz mógł rozsmarować je na mięsie czy pieczywie.

Obrazek
Hulki Okan Tabak/unsplash

7. Owoce na deser

Na deser doskonałe będą grillowane owoce. Tak, je też można piec na ruszcie. ;) Banany piecz bezpośrednio w skórce. Do środka możesz dodać trochę czekolady. Połówki brzoskwiń, moreli, jabłek czy gruszek możesz grillować w folii aluminiowej. Będą doskonale smakowały z jogurtem i miodem. Na ruszt możesz położyć także plastry arbuza. Wystarczy posmarować je miodem i grillować po 2 minuty z każdej strony. Ale dla osób lubiących różnorodność najlepsze będą szaszłyki. ;)

Obrazek
pinterest

Jakie są Twoje patenty na zdrowe grillowanie?

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo