PoradyDomowe triki9 szczegółów, które mają wpływ na zużycie gazu w kuchni. Dbając o nie, zmniejszysz rachunki!

9 szczegółów, które mają wpływ na zużycie gazu w kuchni. Dbając o nie, zmniejszysz rachunki!

9 szczegółów, które mają wpływ na zużycie gazu w kuchni. Dbając o nie, zmniejszysz rachunki!

09.02.2020 12:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W wielu domach i mieszkania używamy kuchenek gazowych w kuchni. Zużywamy gaz gotując obiady i inne posiłki, czy zagotowując wodę na herbatę lub kawę. Rachunki za gaz płacimy regularnie, ale okazuje się, że w wielu przypadkach można znacznie je zmniejszyć!

Korzystając z kuchenki gazowej należy wyrobić w sobie nowe nawyki. Gotowanie to w końcu w wielu domach codzienna czynność większości z nas. Warto więc zapoznać się z zasadami korzystania z naszych kuchenek.

#1 Kuchenka gazowa

Miejsce ustawienia kuchenki w kuchni jest dość istotne.

Nie ustawiaj kuchenki w pobliżu okna, ani na linii między oknem a drzwiami.

Przeciągi mogą nawet zdmuchnąć płomień, a w każdym razie rozdmuchując go spowodować większe zużycie gazu.

freepik.com
freepik.com

#2 Dysze do gazu

Upewnij się, że masz prawidłowe dysze do gazu w kuchence.

Każda nowa kuchenka ma 2 zestawy dyszy: zestaw do gazu ziemnego i drugi do gazu propan-butan (w butli).

Różnią się wielkością otworu, który ma wpływ na stopień sprężania gazu.

Niewłaściwe dysze oprócz ryzyka w użytkowaniu kuchenki, po prostu mogą powodować zbyt duże zużycie gazu.

freepik.com
freepik.com

#3 Garnki

Do gotowania na gazie optymalne są garnki z wielowarstwowym dnem. Potrawy ugotują się szybciej, więc taniej. I garnki te dłużej zachowują ciepło. Można je wyłączyć na parę minut przed posiłkiem bez obawy o wystygnięcie.

freepik.com
freepik.com

#4 Pokrywki

Gotuj potrawy używając pokrywek. Potrawy szybciej się zagotują i nie wydobywa się wtedy tak dużo pary.

Różnica w czasie zagotowania wody z pokrywką a bez to czasami nawet parę minut!

freepik.com
freepik.com

#5 Płomień

Gotując potrawy pilnuj, aby płomień nie wychodził poza dno obwód dna garnka.

Powoduje to ogrzewanie powietrza a nie potrawy.

Postawienie małego garnka na dużym palniku wcale nie przyspieszy zgrzania potrawy.

Po zagotowaniu wody, czy potrawy zmniejsz płomień na minimum. To wystarczy do podtrzymania temperatury gotowania.

freepik.com
freepik.com

#6 Woda

Gotuj odpowiednią ilość wody. Nie gotuj jej na zapas. Szkoda gazu.

Na 2 kawy nie potrzeba aż litra wody :)

#7 Sól

Gotując obiad i soląc wodę przed zagotowaniem, wydłużasz jej czas gotowania.

Sól dodawaj dopiero po zagotowaniu wody!

freepik.com
freepik.com

#8 Czajnik

Gotując wodę w czajniku na gazie używaj gwizdka.

Wyłączaj wodę od razu po zagotowaniu, jak gwizdek zacznie działać!

Pamiętaj też, że kamień w czajniku bardzo wydłuża czas gotowania w nim wody...

freepik.com
freepik.com

#9 Palniki

O palniki należy dbać i regularnie je czyścić.

Gdy są zanieczyszczone, pracują nieprawidłowo i nie są wydajne.

Prawidłowo działający palnik poznasz po równym, niebieskim płomieniu.

freepik.com
freepik.com