9 szczegółów, które mają wpływ na zużycie gazu w kuchni. Dbając o nie, zmniejszysz rachunki!
W wielu domach i mieszkania używamy kuchenek gazowych w kuchni. Zużywamy gaz gotując obiady i inne posiłki, czy zagotowując wodę na herbatę lub kawę. Rachunki za gaz płacimy regularnie, ale okazuje się, że w wielu przypadkach można znacznie je zmniejszyć!
09.02.2020 12:12
Korzystając z kuchenki gazowej należy wyrobić w sobie nowe nawyki. Gotowanie to w końcu w wielu domach codzienna czynność większości z nas. Warto więc zapoznać się z zasadami korzystania z naszych kuchenek.
#1 Kuchenka gazowa
Miejsce ustawienia kuchenki w kuchni jest dość istotne.
Nie ustawiaj kuchenki w pobliżu okna, ani na linii między oknem a drzwiami.
Przeciągi mogą nawet zdmuchnąć płomień, a w każdym razie rozdmuchując go spowodować większe zużycie gazu.
#2 Dysze do gazu
Upewnij się, że masz prawidłowe dysze do gazu w kuchence.
Każda nowa kuchenka ma 2 zestawy dyszy: zestaw do gazu ziemnego i drugi do gazu propan-butan (w butli).
Różnią się wielkością otworu, który ma wpływ na stopień sprężania gazu.
Niewłaściwe dysze oprócz ryzyka w użytkowaniu kuchenki, po prostu mogą powodować zbyt duże zużycie gazu.
#3 Garnki
Do gotowania na gazie optymalne są garnki z wielowarstwowym dnem. Potrawy ugotują się szybciej, więc taniej. I garnki te dłużej zachowują ciepło. Można je wyłączyć na parę minut przed posiłkiem bez obawy o wystygnięcie.
#4 Pokrywki
Gotuj potrawy używając pokrywek. Potrawy szybciej się zagotują i nie wydobywa się wtedy tak dużo pary.
Różnica w czasie zagotowania wody z pokrywką a bez to czasami nawet parę minut!
#5 Płomień
Gotując potrawy pilnuj, aby płomień nie wychodził poza dno obwód dna garnka.
Powoduje to ogrzewanie powietrza a nie potrawy.
Postawienie małego garnka na dużym palniku wcale nie przyspieszy zgrzania potrawy.
Po zagotowaniu wody, czy potrawy zmniejsz płomień na minimum. To wystarczy do podtrzymania temperatury gotowania.
#6 Woda
Gotuj odpowiednią ilość wody. Nie gotuj jej na zapas. Szkoda gazu.
Na 2 kawy nie potrzeba aż litra wody :)
#7 Sól
Gotując obiad i soląc wodę przed zagotowaniem, wydłużasz jej czas gotowania.
Sól dodawaj dopiero po zagotowaniu wody!
#8 Czajnik
Gotując wodę w czajniku na gazie używaj gwizdka.
Wyłączaj wodę od razu po zagotowaniu, jak gwizdek zacznie działać!
Pamiętaj też, że kamień w czajniku bardzo wydłuża czas gotowania w nim wody...
#9 Palniki
O palniki należy dbać i regularnie je czyścić.
Gdy są zanieczyszczone, pracują nieprawidłowo i nie są wydajne.
Prawidłowo działający palnik poznasz po równym, niebieskim płomieniu.