Zobaczyła na czekoladzie biały nalot. Od razu wpisała w wyszukiwarkę pytanie, czy to pleśń
Biały nalot na czekoladzie to dość powszechne zjawisko. Wyjaśniamy, skąd się bierze i czy powinno się zjadać pokrytą nim tabliczkę. Wbrew opiniom krążącym po internecie, nie ma nic wspólnego z terminem przydatności łakoci.
18.09.2023 16:57
Kiedy czekolada jest pokryta białym nalotem, wygląda mało estetycznie. Prawdopodobnie właśnie z tego powodu wiele osób uważa, że nie nadaje się już do jedzenia. Raz na zawsze rozwiewamy wszelkie wątpliwości w tej sprawie i wyjaśniamy, skąd bierze się biały nalot na czekoladzie.
Czy biały nalot na czekoladzie jest szkodliwy?
Niektórzy sądzą, że biały nalot to znak, że czekolada jest już stara i nie nadaje się do jedzenia. Jeszcze inni twierdzą, że biała powłoka to pleśń. Obie te teorie należy włożyć między bajki. Biały nalot pojawia się zarówno na czekoladzie, która przez dłuższy czas leży w szafce, jak i na całkiem świeżym produkcie. Nie należy interpretować go jako sygnału, że tabliczka nie nadaje się do jedzenia. Poza wyglądem czekolada z białym nalotem w większości przypadków zachowuje wszystkie swoje właściwości. Oznacza to, że smakuje dokładnie tak samo i można ją jeść bez obaw o zatrucie pokarmowe.
Skąd bierze się biały nalot na czekoladzie?
Biały nalot to najczęściej zwykły tłuszcz. Jak zapewne wiesz, słodkie tabliczki powstają m.in. z mleka i kakao, a obydwa te produkty zawierają tłuszcze. Kiedy robi się ciepło, czekolada zmienia konsystencję (staje się miękka, a nawet rozpuszcza się). Ponowne ochłodzenie sprawia, że tabliczka tężeje. To właśnie w wyniku tego procesu dochodzi do wytrącenia się tłuszczy i utworzenia z nich cienkiej, półprzezroczystej warstwy pokrywającej czekoladę. Często dzieje się tak latem, gdy rozgrzaną tabliczkę chcemy uratować przed całkowitym roztopieniem poprzez umieszczenie jej w lodówce. Zwykle biały nalot powstaje na produktach gorszej jakości, do których dodaje się więcej tłuszczu i których się nie hartuje. Zdarza się jednak, że tłuszczowa powłoka powstaje również na niektórych czekoladach wysokiej jakości z tzw. górnej półki.
Skąd jeszcze bierze się nalot na czekoladzie?
Temperatura nie jest jedynym czynnikiem, który może doprowadzić do powstania białego nalotu. Podobny efekt wizualny wywołuje dostanie się wilgoci do opakowania ze słodką tabliczką. W tym przypadku charakterystyczna powłoka nie jest tłuszczem, a cukrem. Poza wyglądem zawilgocona czekolada zmienia również konsystencję. Po skrystalizowaniu się cukru na powierzchni, tabliczka staje się bardziej krucha. Nie jest to jednak powód, by ją wyrzucać. Również w tej sytuacji można spokojnie ją zjeść.
Jak przechowywać czekoladę, by nie robiła się biała?
Aby na czekoladzie nie pojawiał się biały nalot, powinieneś ją odpowiednio przechowywać. Podstawą jest chronienie jej przed zmianami temperatury oraz wilgocią. W zasadzie nie ma przeszkód, by chować słodkie tabliczki do kuchennej szafki. W tym przypadku istnieje jednak spore ryzyko, że pojawi się na nich nalot. To najbardziej prawdopodobne przy długim przechowywaniu oraz latem, gdy zdarzają się duże wahania temperatur. Bezpieczniej jest chować czekoladę w ciemnej i chłodnej spiżarni lub lodówce. Warto również po otwarciu opakowania przekładać ją do szczelnie zamykanego pojemnika.