Grudniowa rozpusta, czyli jak zrobić świąteczne czekoladowe bomby ze słodkim wnętrzem
Kiedy na zewnątrz straszy tylko mróz, nie ma nic przyjemniejszego niż wypicie kubka gorącej czekolady. Najlepiej w towarzystwie kocyka, książki bądź bliskiej osoby.
03.12.2020 16:23
Słodkie bomby na święta
Już sama czekolada to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ale możesz zaserwować sobie jeszcze większą dawką przyjemności. Co powiesz na własnoręcznie zrobione czekoladowe bomby? Są rozkosznie słodkie i wypełnione samymi smakołykami. Ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Potrzebujesz jedynie ulubionej czekolady, specjalnych foremek oraz uginających się od nadmiaru cukru słodyczy (np. pianki, kakao, draże, posypki do dekoracji ciast, masło orzechowe, karmel, orzechy, nasiona).
W końcu idą święta i na taką rozpustę możesz sobie pozwolić. ? Zobacz więc, jak przygotować czekoladowe bomby!
Zacznij od roztopienia ulubionej czekolady (w kąpieli wodnej, mikrofalówce bądź garnku). Możesz zmieszać dwa rodzaje czekolady (np. mleczną z gorzką)
Przygotuj silikonowe foremki w kształcie bombek. Wyłóż je odrobiną foli aluminiowej
Foremki dokładnie wysmaruj czekoladą i włóż do lodówki na 30 minut. Czekolada musi dobrze zastygnąć
Delikatnie wyjmij bomby z foremki. Uwaga: lubią się kruszyć!
Jedną część bomby wypełnij ulubionymi dodatkami...
... drugą część lekko roztop na wcześniej rozgrzanym w mikrofalówce talerzu...
...i sklej całość. Brzegi także warto zlepić odrobiną roztopionej czekolady
Bomby możesz udekorować według uznania, ale nie jest to konieczne
Włóż jedną czekoladową bombę do kubka i zalej gorącym mlekiem. Pod wpływem ciepła zacznie się topić i uwolni całe słodkie wnętrze. Istna rozkosz! ;)
Jakie są Twoje ulubione świąteczne desery? I koniecznie daj znać jak już zrobisz czekoladowe bomby.