PoradyChroni pomidory i ogórki przed mszycami. Nie wydasz ani jednej złotówki

Chroni pomidory i ogórki przed mszycami. Nie wydasz ani jednej złotówki

Gnojówka ze skrzypu polnego jest jednym z najlepszych naturalnych nawozów, jakie możesz zaaplikować swoim ogórkom i pomidorom. Pokażemy ci krok po kroku jak ją przygotować, a także wytłumaczymy, dlaczego tak wielu ogrodników tak chętnie ją stosuje.

gnojówka ze skrzypu polnego fot. getty images / freepik
gnojówka ze skrzypu polnego fot. getty images / freepik
Manuel

02.06.2023 07:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Skrzyp polny przez wiele osób uznawany jest za chwast. I choć możesz mieć z nim w swoim ogrodzie realny problem, to możesz go też w prosty sposób wykorzystać do wzmocnienia swoich ogórków i pomidorów, robiąc z niego naturalny i darmowy nawóz.

Jak gnojówka ze skrzypu polnego wpływa na rośliny?

Nawóz ze skrzypu wzmacnia krzaki pomidorów i ogórków czyniąc je bardziej zdrowymi, a także pomaga zwalczyć liczne choroby, w tym zwłaszcza choroby grzybowe. Zawiera on przede wszystkim duże ilości krzemu, dzięki czemu rośliny są bardziej odporne na sytuacje wywołujące u nich reakcje stresowe, a ich łodygi silniejsze. Wiele ogrodników gnojówkę ze skrzypu stosuje przede wszystkim prewencyjnie, aby z góry zapobiec rozwojowi chorób nękających zwykle pomidory i ogórki. Stosuje się go także w walce z przędziorkami i mszycami.

gnojówka ze skrzypu polnego, fot. freepik
gnojówka ze skrzypu polnego, fot. freepik

Gnojówka ze skrzypu polnego pod pomidory i ogórki

Gnojówka z odwaru skrzypu polnego jest łatwa do przygotowania. Będziesz potrzebował 300 g suszonego skrzypu lub 1 kg świeżo zebranego. Na początku potnij ziele na małe kawałki, a następnie wrzuć je do średniej wielkości garnka. Zalej je jednym litrem wody, a następnie gotuj je na ogniu przez pół godziny. Po tym czasie odstaw roztwór gdzieś na bok, aby miał możliwość wystygnąć. Teraz musisz otrzymany wywar rozcieńczyć dodatkowymi pięcioma litrami wody (najlepiej deszczówki. A jeśli to kranówka, to pozwól jej wpierw kilka godzin postać, aby odparował z niej chlor). Tak rozcieńczoną miksturę ponownie odstaw na bok na 10-11 dni i przykryj wierzch wiaderka/pojemnika z nią ściereczką. Warto ją przez ten czas codziennie raz mieszać. Po upływie oznaczonego czasu roztwór powinien już w całości przefermentować i jest gotowy do użycia. Przelej go do buteleczki ze spryskiwaczem i zaaplikuj go na swoje rośliny.

gnojówka ze skrzypu polnego fot. getty images / freepik
gnojówka ze skrzypu polnego fot. getty images / freepik