PoradyLajfhakiCo się stanie, jeśli odkroisz spleśniały kawałek chleba, a z reszty zrobisz kanapki?

Co się stanie, jeśli odkroisz spleśniały kawałek chleba, a z reszty zrobisz kanapki?

czy można jeść chleb po odkrojeniu pleśni? fot. freepik
czy można jeść chleb po odkrojeniu pleśni? fot. freepik
08.01.2023 16:03

Czasem zdarza się, że na kawałku chleba pojawi się mała plama pleśni, pomimo tego, że ogólnie wygląda jeszcze dobrze. Nie chcąc marnować całego bochenka, odkrawasz spleśniałą część, a resztę naprędce wykorzystujesz. Najczęściej przyrządzasz z niej tosty lub grzanki, myśląc, że obróbka termiczna cokolwiek pomoże. Nawet nie wiesz, jak sobie tym szkodzisz… Jakakolwiek pleśń na pieczywie (nawet nieznaczna) sprawia, że zupełnie nie nadaje się on do spożycia! Kiedy dowiesz się dlaczego, już nigdy nie popełnisz tego błędu.

Głód na świecie wzmaga się z roku na rok, więc staramy się, aby nie przykładać do tego ręki. W większych miastach pojawiły się nawet specjalne miejsca, do których możemy zanosić jedzenie, którego wiemy, że nie zdążymy zjeść przed minięciem jego terminu przydatności. Tam posilają się nim ci, którzy nie mają pieniędzy na posiłki. To bardzo szlachetne z naszej strony, że staramy się nie wyrzucać żadnej żywności. Jednak czasem z troski o to, by się nie zmarnowała, możemy sobie zaszkodzić…

Moldy bread texture background, ideas of inedible food and expired.
Moldy bread texture background, ideas of inedible food and expired.

Czy można jeść chleb po odkrojeniu pleśni?

Chcąc maksymalnie wykorzystać jedzenie, aby niepotrzebnie go nie wyrzucać, czasem jemy produkty w dniu, w którym właśnie minął ich termin przydatności. Zdarza się też, że po zobaczeniu na czymś pleśni, odkrawamy ją, aby zjeść resztę. Czy to właściwe posunięcie?

Mouldy bread on a white background. Expired pastries.
Mouldy bread on a white background. Expired pastries.

Okazuje się, że jednak nie. Grzyb opanowuje cały produkt, a rozkwita na zewnątrz dopiero wtedy, kiedy rozpanoszy się na dobre we wnętrzu. To sprawia, że odkrawając pleśń i spożywając „niespleśniałą” resztę chleba, żywimy się bardzo szkodliwymi toksynami!

Ta sama zasada dotyczy również dżemów i innych przetworów.

Moldy sliced bread loaf over a white background.
Moldy sliced bread loaf over a white background.

Czy pleśń na pieczywie jest szkodliwa?

Jeśli zjadłbyś kawałek chleba, z którego uprzednio odkroiłbyś zapleśniałą część, naraziłbyś się na ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. To szczególnie niebezpieczne dla osób z chorą wątrobą oraz alergików.

Sądzisz, że gotowanie lub zamrożenie przypleśniałego jedzenia sprawi, że będzie można je bez obaw zjeść? TO MIT! Żadna obróbka termiczna nie wyeliminuje tak rozległych toksyn.

Wypróbuj tych 12 kuchennych trików, które zaoszczędzą Ci mnóstwo czasu!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także