Z tej rośliny zrobisz iwan czaj. To herbata o dużych mocach
Pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą, kryje się intensywny napar, który zawiera w sobie wiele składników odżywczych. W prosty sposób można przygotować go w domu. Zdradzamy, co to jest iwan czaj i jak go zrobić, by móc cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem.
03.09.2023 11:55
Wierzbówka kiprzyca to pospolita roślina, która znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Spotkać ją można, zarówno na terenach nizinnych, jak i w górach. Wykorzystywana jest do przygotowywania naparu iwan czaj. Oto przepis, jak go zrobić
Co to jest iwan czaj?
Jest popularną herbatą, a właściwie naparem, który przygotowuje się z wierzbówki kiprzycy. Chociaż wyglądem przypomina czarną herbatę, z powodzeniem ją zastępuje. Innym określeniem dla iwan czaja jest rosyjska herbata. Nazwa wzięła się stąd, że w XX w. to właśnie Rosja była czołowym producentem tego naparu i spopularyzowała go. Wart pić ten specyfik, ponieważ jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza, manganu czy miedzi. Te minerały pomagają, choćby w walce z anemią. Napar wykazuje też działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pity regularnie oczyszcza organizm z toksyn. Poleca się go też na problemy z układem pokarmowym, trawiennym czy krwionośnym. Niektórzy uważają nawet iwan czaj za afrodyzjak.
Jak zrobić napar z liści wierzbówki?
Do przygotowania tego naparu potrzeba suszonych liści wierzbówki, ponieważ niezbędna jest fermentacja liści. Zbiera się je latem, najlepiej w miejscach, które są oddalone od dróg. Poniższy przepis to recepturę według tradycyjnej metody wschodniej.
- Liście wierzbówki kiprzycy zmiel.
- Umieść je ciasno w słoiku i zakręć pojemnik.
- Włóż słoik do piekarnika nagrzanego do ok. 50 st. C i zostaw na trzy godziny.
- Po tym czasie wyjmij słoik.
- Liście rozłóż równomiernie na płasko na blasze i poczekaj aż wyschną.
- Suche liście zmienią kolor na ciemniejszy.
W ten sposób zrobisz susz do przygotowania naparu. Wystarczy dodać łyżeczkę suszonych liści do szklanki i zalać gorącą wodą, potem parzyć przez kilka minut. Jak lekko wystygnie, można pić. Iwan czaj charakteryzuje się głębokim, wyrazistym smakiem z wyczuwalną nutą słodu. Wzbogacić go można o cytrynę lub miód. Smacznego!