PoradyLajfhakiZ tej rośliny zrobisz iwan czaj. To herbata o dużych mocach

Z tej rośliny zrobisz iwan czaj. To herbata o dużych mocach

Pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą, kryje się intensywny napar, który zawiera w sobie wiele składników odżywczych. W prosty sposób można przygotować go w domu. Zdradzamy, co to jest iwan czaj i jak go zrobić, by móc cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem.

co to jest iwan czaj, fot. Getty Images
co to jest iwan czaj, fot. Getty Images

Wierzbówka kiprzyca to pospolita roślina, która znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Spotkać ją można, zarówno na terenach nizinnych, jak i w górach. Wykorzystywana jest do przygotowywania naparu iwan czaj. Oto przepis, jak go zrobić

Co to jest iwan czaj?

Jest popularną herbatą, a właściwie naparem, który przygotowuje się z wierzbówki kiprzycy. Chociaż wyglądem przypomina czarną herbatę, z powodzeniem ją zastępuje. Innym określeniem dla iwan czaja jest rosyjska herbata. Nazwa wzięła się stąd, że w XX w. to właśnie Rosja była czołowym producentem tego naparu i spopularyzowała go. Wart pić ten specyfik, ponieważ jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza, manganu czy miedzi. Te minerały pomagają, choćby w walce z anemią. Napar wykazuje też działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pity regularnie oczyszcza organizm z toksyn. Poleca się go też na problemy z układem pokarmowym, trawiennym czy krwionośnym. Niektórzy uważają nawet iwan czaj za afrodyzjak.

Obraz

Jak zrobić napar z liści wierzbówki?

Do przygotowania tego naparu potrzeba suszonych liści wierzbówki, ponieważ niezbędna jest fermentacja liści. Zbiera się je latem, najlepiej w miejscach, które są oddalone od dróg. Poniższy przepis to recepturę według tradycyjnej metody wschodniej.

  • Liście wierzbówki kiprzycy zmiel.
  • Umieść je ciasno w słoiku i zakręć pojemnik.
  • Włóż słoik do piekarnika nagrzanego do ok. 50 st. C i zostaw na trzy godziny.
  • Po tym czasie wyjmij słoik.
  • Liście rozłóż równomiernie na płasko na blasze i poczekaj aż wyschną.
  • Suche liście zmienią kolor na ciemniejszy.

W ten sposób zrobisz susz do przygotowania naparu. Wystarczy dodać łyżeczkę suszonych liści do szklanki i zalać gorącą wodą, potem parzyć przez kilka minut. Jak lekko wystygnie, można pić. Iwan czaj charakteryzuje się głębokim, wyrazistym smakiem z wyczuwalną nutą słodu. Wzbogacić go można o cytrynę lub miód. Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA