PoradyCo zrobić, aby w domu nie unosił się nieprzyjemny zapach gotowanej kapusty? Wrzuć to do garnka

Co zrobić, aby w domu nie unosił się nieprzyjemny zapach gotowanej kapusty? Wrzuć to do garnka

W większości domów Wigilia to czas, kiedy na chwilę zapominamy o codziennych nawykach żywieniowych. Pozwalamy sobie na kosztowanie tradycyjnych dań – któż oprze się pierogom z kapustą, gołąbkom, zasmażanej kapuście, bigosowi i innym pysznym kapuścianym potrawom? Ich smak pieści nasze podniebienia, ale proces przygotowania już niestety nie jest tak przyjemny… Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty z kuchni?

Co zrobić, aby w domu nie unosił się nieprzyjemny zapach gotowanej kapusty? Wrzuć to do garnka

20.12.2022 10:12

Gotowanie kapusty sprawia, że później konieczne jest solidne wietrzenie kuchni. W przeciwnym razie ten nieprzyjemny zapach roznosi się po całym domu. To zaś mocno zniechęca nas do przygotowywania z niej dań. A wcale nie musi tak być! Wystarczy znać kilka prostych, a skutecznych trików, które wyeliminują ten problem, a nie zmienią smaku tego dość problematycznego warzywa ;)

Shredding green cabbage on a wood cutting board.
Shredding green cabbage on a wood cutting board.

Jak zneutralizować zapach gotowanej kapusty?

Bądź sprytny i nie dopuść, aby smrodek kapusty wydostał się z garnka. Na sam wierzch gotującej się kapuścianej potrawy połóż kawałek razowego chleba. Może być nawet suchy. Nie ma też znaczenia, czy będzie to kromka, sama skórka czy piętka. Jednak im twardszy – tym lepszy, bo tym łatwiej będzie go później wyciągnąć. Pamiętaj jednak, by nie mieszać kapusty razem z chlebem – ma on być cały czas na wierzchu.

Podobnie zadziałają orzechy włoskie, świeża natka pietruszki lub plasterki cytryny.

cooking of pie - braising cabbage for stuffing in frying pan
cooking of pie - braising cabbage for stuffing in frying pan

Jak pozbyć się zapachu gotowanej kapusty?

Patentem stosowanym przez niejednego domowego kucharza, jest też położenie ściereczki zamoczonej w occie na pokrywce garnka z gotującą się kapustą. Ocet – jak wiemy – znany jest z neutralizowania zapachów.

Jeśli podczas gotowania kapusty masz jeszcze jeden wolny palnik – wykorzystaj trik z kawą. Wysyp jej trochę na małą patelnię (około garść) i upraż.

cooking soup - cabbage soup with stewed sauerkraut in stewpan on ceramic cooker
cooking soup - cabbage soup with stewed sauerkraut in stewpan on ceramic cooker

Możesz wykorzystać te patenty również podczas gotowania innych niezbyt przyjemnie pachnących warzyw, jak na przykład: kalafiora, brokułu, czy brukselki.

A wiesz, jak szybko podzielić kapustę na liście do gołąbków?

Umyj ją dokładnie, zdejmij wierzchnie liście, wytnij głąb, a następnie… włóż do mikrofalówki! Ustaw maksymalną moc i podgrzewaj przez 12 minut. Uważaj przy wyciąganiu – będzie bardzo gorąca! Załóż na dłonie rękawice kuchenne, wyjmij ją z urządzenia i zanurz w zimnej wodzie. Teraz łatwo rozłożysz ją na liście.

delicious stewed cabbage in a cast-iron pot served in a restaurant with meat. culinary delights. you 'll lick your fingers
delicious stewed cabbage in a cast-iron pot served in a restaurant with meat. culinary delights. you 'll lick your fingers

Znałeś wcześniej te kuchenne triki? Warto je stosować, bo są naprawdę przydatne!