NewsyCzarne jabłka, to prawdziwy rarytas. Rosną tylko w jednym miejscu na świecie

Czarne jabłka, to prawdziwy rarytas. Rosną tylko w jednym miejscu na świecie

Czarne jabłka Fot. Reddit
Czarne jabłka Fot. Reddit
Manuel

13.09.2022 15:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jabłka są ulubionym owocem wielu osób, ale rzadko kto miał okazję spróbować ich najbardziej nietypowej odmiany. Czarne jabłka, nazywane także diamentowymi, nie są wynikiem laboratoryjnych eksperymentów, tylko bardzo nietypowych warunków przyrodniczych.

Wyjątkowa odmiana

Na świecie uprawia się ponad 7500 gatunków jabłek, ale w sklepie spożywczym znajdziesz tylko kilkanaście z nich. A jeśli nie podróżowałeś do Tybetu, to istnieje niewielkie prawdopodobieństwo, że spróbowałeś czarnych diamentowych jabłek.

Nazwane tak ze względu na ciemny kolor skórki, który łamie czerwono-zielony schemat charakterystyczny dla większości jego "pospolitych" kuzynów. Pochodzą z rodziny jabłek Hua Niu (nazywanej także Chinese Red Delicious) - i choć nie wyglądają jak zwykłe owoce jabłoni, czarne jabłka są słodsze i bardziej chrupkie od standardowych odmian.

czarne jabłka, fot. reddit
czarne jabłka, fot. reddit

Ekstremalne warunki

Ich skórka w rzeczywistości nie jest czarna, lecz głęboko fioletowa. Kolor ten wynika z drastycznych różnic temperatury w jakiej dojrzewają. Są uprawiane wysoko w górach Tybetu, właściwie tylko w okolicy jednej mieściny, o nazwie Nyingchi. Jabłka te są wystawione na działanie wysokiej temperatury i dużej ilości promieniowania ultrafioletowego w ciągu dnia. W nocy natomiast następuje ekstremalny spadek temperatury. Wynik? Piękny owoc o ciemnej skórce i jasnym, białym miąższu.

Środowisko, w którym uprawia się jabłka Black Diamond, jest surowe i trudne dla rolników, którzy się nimi zajmują. W ekstremalnym, górskim klimacie dojrzewają one z dużą trudnością - drzewka rodzą owoce jedynie co 7, 8 lat. I to jedynie przez parę miesięcy w roku (dlatego można je tylko dostać od października do stycznia, głównie w Tybecie i największych chińskich miastach). Ale za to ich smak jest niepowtarzalny.

Czarne jabłka, czyli sama słodycz...

Jeśli będziesz miał okazję spróbować tych owoców, przekonasz się, że czarne jabłka są niebywale słodkie i chrupkie. Choć nie wyglądają na takie, mają wyższy poziom organicznych cukrów, takich jak glukoza. To sprawia, że ich smak jest rześki i przypomina nektar. Miłośnicy jabłek zwykle je mocno zachwalają. Czasem można je znaleźć w internecie, głównie na jednej z najpopularniejszych chińskich platform sprzedażowych. Ich cena w przeliczeniu na złotówki wynosi ok. 75 zł za 6-7 jabłek (wiele wskazuje na to, że może być nawet wyższa w tym sezonie).

A tutaj przeczytasz o tym, jak wyhodować borowiki.