Nie pakuj ich do zamrażarki! Bosacka tłumaczy, co zrobić z ciastami po świętach
Katarzyna Bosacka w jednym ze swoich ostatnich wideo zwraca uwagę na to, co można (i warto!) mrozić po świętach, a czego w żadnym wypadku nie wolno. Jeśli nie chcesz zaszkodzić zdrowiu swojemu i bliskich, lepiej zastosuj się do jej rad. Skupia się przede wszystkim na ciastach, które są najbardziej problematyczne.
13.04.2023 14:39
Ciasta i ciasteczka są jednym z produktów, które najczęściej ściągamy niedokończone ze świątecznego stołu. Sprawa jest prosta, jeśli jest ich tyle, że w jeden lub dwa dni będziemy w stanie schrupać je do kawy. Niestety w wielu polskich domach wciąż panuje zasada "zastaw się, a postaw się" i stoły w święta wręcz uginają się od jedzenia. Wtedy jedyną opcją pozostaje mrożenie. Co możemy w ten sposób zakonserwować, a czego nie wolno mrozić?
Dobre rady Bosackiej dotyczą ciast
Celebrytka zamieściła wideo, które w szczegółowy sposób porusza zagadnienie mrożenia ciast. Wielu internautów przyklasnęło jej radom:
Może cię również zainteresować: Czosnek niedźwiedzi możesz uprawiać w doniczce. Ta roślina to samo zdrowie!
Jakie ciasta można mrozić, a czego nie wolno?
Są przede wszystkim dwa rodzaje ciast i ciasteczek, których mrożenia powinniśmy unikać. Pierwszym są wszystkie desery zrobione z użyciem bitej śmietany. Do drugich zaś należą te, które mają w sobie jakikolwiek krem przyrządzony na bazie jajek. Jeśli jedne lub drugie włożysz do zamrażarki, to po rozmrożeniu możesz się nimi bardzo poważnie zatruć. Poprzez długie przebywanie w zamrażarce w bitej śmietanie i kremie mogą namnożyć się liczne bakterie wrogie naszemu organizmowi. Zależnie od grupy tych drobnoustrojów mogą one przyprawić cię o liczne dolegliwości, najczęściej związane z żołądkiem lub jelitami.
Jeśli chodzi o wypieki, które możesz zupełnie bezpiecznie trzymać w zamrażarce, to są to ciasta drożdżowe, serniki, placki z owocami i makowce. Warto jednak przy tym od razu podzielić je na mniejsze porcje — tak, abyś nie musiał rozmrażać całości, kiedy chcesz zjeść tylko kawałek. Ponadto ważne jest to, w co je zapakujesz. Jeśli chcesz, by były możliwie świeże i dobre w smaku, to najlepszym wyborem są papierowe woreczki. Po włożeniu ciasta do takiego woreczka dobrze jest wypchnąć stamtąd wszelkie zbędne powietrze i dopiero potem szczelnie zamknąć. Następnie owiń całość folią spożywczą (również usuwając powietrze ze środka). Dopiero teraz włóż ciasta i ciasteczka do zamrażarki. W ten sposób wytrzymają one naprawdę długo (nawet do 3 miesięcy).
Może cię również zainteresować: Zalej herbatą i wypij. Szybko postawi cię na nogi po świątecznym przejedzeniu