PoradyNie pakuj ich do zamrażarki! Bosacka tłumaczy, co zrobić z ciastami po świętach

Nie pakuj ich do zamrażarki! Bosacka tłumaczy, co zrobić z ciastami po świętach

Katarzyna Bosacka w jednym ze swoich ostatnich wideo zwraca uwagę na to, co można (i warto!) mrozić po świętach, a czego w żadnym wypadku nie wolno. Jeśli nie chcesz zaszkodzić zdrowiu swojemu i bliskich, lepiej zastosuj się do jej rad. Skupia się przede wszystkim na ciastach, które są najbardziej problematyczne.

Czego nie wolno mrozić? Fot. Wikimedia Commons
Czego nie wolno mrozić? Fot. Wikimedia Commons
Manuel

13.04.2023 14:39

Ciasta i ciasteczka są jednym z produktów, które najczęściej ściągamy niedokończone ze świątecznego stołu. Sprawa jest prosta, jeśli jest ich tyle, że w jeden lub dwa dni będziemy w stanie schrupać je do kawy. Niestety w wielu polskich domach wciąż panuje zasada "zastaw się, a postaw się" i stoły w święta wręcz uginają się od jedzenia. Wtedy jedyną opcją pozostaje mrożenie. Co możemy w ten sposób zakonserwować, a czego nie wolno mrozić?

Dobre rady Bosackiej dotyczą ciast

Celebrytka zamieściła wideo, które w szczegółowy sposób porusza zagadnienie mrożenia ciast. Wielu internautów przyklasnęło jej radom:

Jakie ciasta można mrozić, a czego nie wolno?

Są przede wszystkim dwa rodzaje ciast i ciasteczek, których mrożenia powinniśmy unikać. Pierwszym są wszystkie desery zrobione z użyciem bitej śmietany. Do drugich zaś należą te, które mają w sobie jakikolwiek krem przyrządzony na bazie jajek. Jeśli jedne lub drugie włożysz do zamrażarki, to po rozmrożeniu możesz się nimi bardzo poważnie zatruć. Poprzez długie przebywanie w zamrażarce w bitej śmietanie i kremie mogą namnożyć się liczne bakterie wrogie naszemu organizmowi. Zależnie od grupy tych drobnoustrojów mogą one przyprawić cię o liczne dolegliwości, najczęściej związane z żołądkiem lub jelitami.

Jeśli chodzi o wypieki, które możesz zupełnie bezpiecznie trzymać w zamrażarce, to są to ciasta drożdżowe, serniki, placki z owocami i makowce. Warto jednak przy tym od razu podzielić je na mniejsze porcje — tak, abyś nie musiał rozmrażać całości, kiedy chcesz zjeść tylko kawałek. Ponadto ważne jest to, w co je zapakujesz. Jeśli chcesz, by były możliwie świeże i dobre w smaku, to najlepszym wyborem są papierowe woreczki. Po włożeniu ciasta do takiego woreczka dobrze jest wypchnąć stamtąd wszelkie zbędne powietrze i dopiero potem szczelnie zamknąć. Następnie owiń całość folią spożywczą (również usuwając powietrze ze środka). Dopiero teraz włóż ciasta i ciasteczka do zamrażarki. W ten sposób wytrzymają one naprawdę długo (nawet do 3 miesięcy).

czego nie wolno mrozić, fot. getty images
czego nie wolno mrozić, fot. getty images

Mrożę cytrynę i ścieram na tarce. Dzięki temu ma genialne właściwości