PoradyCzy ketchup może się zepsuć? Nie każdy wie, jak przechowywać otwarte przyprawy

Czy ketchup może się zepsuć? Nie każdy wie, jak przechowywać otwarte przyprawy

czy przyprawy się psują, fot. Freepik
czy przyprawy się psują, fot. Freepik
29.12.2022 20:00

Czy przyprawy się psują? To dość trudne pytanie. Pleśń bez trudu zauważysz na jogurcie czy owocach. Ale co z musztardą czy majonezem?

W lodówce przechowujemy sporo przypraw w słoikach i butelkach. Uwielbiamy ketchup, musztardę, sos sojowy czy majonez. Jednak zwykle nie jemy ich codziennie. Niektóre słoiczki potrafią stać nawet kilka tygodni, aż je całkowicie opróżnimy. Czy wiesz jak długo możesz przechowywać popularne sosy i przyprawy?

Jak długo można przechowywać majonez?

Ten lubiany chyba przez wszystkich sos, zawiera w sobie jajka, które nie należą do najtrwalszych produktów. Dlatego najbezpieczniej będzie jeżeli majonez przetrzymasz w lodówce nie dłużej niż dwa miesiące.

czy przyprawy się psują, fot. Unsplash
czy przyprawy się psują, fot. Unsplash

Czy musztarda może się popsuć?

Musztarda zawiera w swoim składzie sporą ilość octu spirytusowego. Pomimo tego, również może się zepsuć. Dlatego nie przechowuj jej dłużej niż 12 miesięcy.

Kiedy należy wyrzucić ketchup?

Ketchup również zawiera ocet, a także oczywiście pomidory. Ten sos postoi w lodówce około pół roku. To samo tyczy się sosu chili.

Jaką datę przydatności ma sos barbecue i sos sojowy?

Te dwa aromatyczne sosy spokojnie mogą spędzić w lodówce około 4 miesiące. Wówczas na pewno się nie zepsują.

Jak długo można przechowywać chrzan?

Po chrzan najczęściej sięgamy w okolicy Wielkanocy. Ta przyprawa nadaje potrawom ostrzejszy smak. Po otwarciu słoika w lodówce może spędzić od trzech do czterech miesięcy.

czy przyprawy się psują, fot. Unsplash
czy przyprawy się psują, fot. Unsplash

Przechowywanie oliwek

Oliwki kupione w słoiku możesz spokojnie umieścić w spiżarni lub kuchennej szafce (mogą tam postać nawet do 18 miesięcy). Jednak po otwarciu, koniecznie włóż je do lodówki. W chłodnym miejscu przetrzymuj je tylko do dwóch tygodni.

Jakich przypraw nie należy przechowywać w lodówce?

Po otwarciu do lodówki nie wkładaj:

  • oliwy,
  • octów (w szafce może postać nawet przez okres dwóch lat),
  • octu balsamicznego i jabłkowego,
  • sosu rybnego (niska temperatura może spowodować, że wytworzą się w nim kryształki soli),
  • olejów (wyjątek stanowi olej lniany).

Sztuczki marketingowe, które stosuje na nas Biedronka

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także