PoradyLajfhakiCzy można mrozić jedzenie po rozmrożeniu? Mało kto spodziewa się takiej odpowiedzi

Czy można mrozić jedzenie po rozmrożeniu? Mało kto spodziewa się takiej odpowiedzi

Czy można mrozić jedzenie po rozmrożeniu? fot. freepik
Czy można mrozić jedzenie po rozmrożeniu? fot. freepik
08.01.2023 14:57

Jedni są zdania, że raz rozmrożona żywność nie może być zamrożona ponownie, a inni mają wprost przeciwne opinie. Kwestie sporne toczą się przy wspólnym stole oraz wśród internautów. Kto ma rację? Dotarliśmy do źródła, które jasno wyjaśnia całą sprawę. Czy można mrozić jedzenie po rozmrożeniu? Nie mamy co do tego żadnych wątpliwości.

Przede wszystkim należy zaznaczyć, że proces mrożenia i rozmrażania nie powinien przebiegać w przypadkowych warunkach. To bardzo ważne nie tylko dla smaku danego produktu, ale też (przede wszystkim) dla jego przydatności do spożycia.

Obraz

Czy można mrozić jedzenie po rozmrożeniu?

Tak, ale tylko w jednym określonym przypadku. Nawet o tym nie myśl, jeśli:

  • wcześniej rozmroziłeś produkt w temperaturze pokojowej;
  • najpierw rozmroziłeś dany składnik, a dopiero później przygotowałeś z nim potrawę (danie, w którym znajdują się produkty niepoddane od razu obróbce termicznej po rozmrożeniu, nie nadaje się do mrożenia).

Jeśli zaś rozmrażałeś dany artykuł spożywczy w chłodzie (nie wyjmowałeś go z lodówki), nic nie stoi na przeszkodzie, aby ponownie go zamrozić. Musisz jednak zastosować się do pewnych fundamentalnych zasad. Włożenie go do zamrażarki to niestety nie wszystko.

Czy można ponownie zamrażać rozmrożoną wcześniej żywność? Fot. Freepik.com
Czy można ponownie zamrażać rozmrożoną wcześniej żywność? Fot. Freepik.com

Jak mrozić jedzenie?

  • im szybciej, tym lepiej

Co to oznacza? Najlepiej, by owoce i warzywa były mrożone jak najszybciej po zbiorze, a przygotowana potrawa – jak najszybciej po przygotowaniu. Wtedy zachowają jak najwięcej walorów spożywczych no i… świeżości!

Plastic bags with frozen green peas and different vegetables in refrigerator
Plastic bags with frozen green peas and different vegetables in refrigerator
  • im krócej, tym lepiej

Chodzi tutaj o czas zamrażania. Należy zadbać o to, by dany produkt mroził się równomiernie i szybko. Nie pakujmy więc potrawy do wysokiego pojemnika – w takim naczyniu krawędzie będą zamrożone szybciej niż środek. Najlepiej przelać produkt do niskiego, a szerokiego pojemnika.

Jeśli mrozimy warzywa czy owoce, to zwykle wrzucamy je do foliowych woreczków. Starajmy się, aby i one były maksymalnie rozpłaszczone. Następnym razem zwróć na to uwagę, a po rozmrożeniu sam zobaczysz różnicę.

Frozen food in the refrigerator. Plastic bag with meatballs in refrigerator, closeup
Frozen food in the refrigerator. Plastic bag with meatballs in refrigerator, closeup

Jeśli masz lodówkę starszą niż 5 lat, zrób jej test szczelności! To może mieć ogromny wpływ na wysokość Twoich rachunków

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także