PoradyLajfhakiCzy wiesz, że rozmieszczenie jedzenia w lodówce ma znaczenie? To, na której półce umieścisz dany artykuł spożywczy, wpłynie na jego świeżość

Czy wiesz, że rozmieszczenie jedzenia w lodówce ma znaczenie? To, na której półce umieścisz dany artykuł spożywczy, wpłynie na jego świeżość

jak przechowywać jedzenie w lodówce fot. freepik
jak przechowywać jedzenie w lodówce fot. freepik
08.01.2023 08:54

Przechowujemy większość jedzenia w lodówce, aby przedłużyć jego przydatność do spożycia. Czasem nawet wkładamy je tam bez zastanowienia, co jednak nie jest rozsądne. Jak przechowywać artykuły spożywcze, aby zapewnić im świeżość, ale nie pozbawić ich zarazem cennych walorów smakowych i odżywczych?

Chłód powstrzymuje rozwój bakterii i hamuje procesy gnilne. Ale czy zawsze jest potrzebny?

Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Fot. Freepik.com
Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Fot. Freepik.com

Jakich produktów nie przechowywać w lodówce?

Niektóre artykuły spożywcze, jeśli są trzymane w chłodzie, tracą swoje składniki odżywcze i walory smakowe, a nawet szybciej się psują!

Być może Cię to zdziwi, ale zaliczyć do nich możemy między innymi: pomidory, banany, ziemniaki, cebulę, czy nawet chleb. Pewnie nawet teraz trzymasz je w chłodziarce, co?

Niektóre owoce i warzywa, pomimo zerwania z krzewu, nadal się rozwijają. Banany stają się coraz słodsze, a pomidory bardziej soczyste. Przechowując je w niskiej temperaturze, powstrzymujemy te procesy, czym po prostu im szkodzimy. Szkodę robimy też samym sobie, ponieważ skazujemy siebie na spożywanie artykułów o gorszym smaku i zapachu. Nie mówiąc już o ich niezbyt reprezentatywnym wyglądzie (banany w lodówce dużo szybciej czarnieją).

Obraz

Czy wiesz, że rozmieszczenie jedzenia w lodówce też ma znaczenie?

Wkładasz poszczególne produkty tam, gdzie akurat masz miejsce? To nie jest dobre posunięcie. To, na której półce umieścisz dany artykuł spożywczy, wpłynie na jego świeżość. Przecież na każdej z nich panuje inna temperatura!

  • Górna półka, gdzie panuje około 7/8 stopni Celsjusza, to miejsce dla mleka, jogurtów, kefirów oraz dżemów i konfitur.
  • Środkowa półka – z temperaturą od 3 do 6 stopni Celsjusza – to przestrzeń do przechowywania produktów, które mają stosunkowo krótką datę przydatności do spożycia. Umieść tam sery i wędliny.
  • Najniższa półka – na której zapewnione jest około 2 stopnie Celsjusza – przystosowana jest do przechowywania mięs.
  • W szufladzie umieszczonej na samym dole trzymaj owoce i warzywa.
  • Półki na drzwiach lodówki powinny być zapełnione sokami, sosami, przetworami, olejami itd.
Young woman with fruits jam near fridge at home
Young woman with fruits jam near fridge at home
Jak mieć zawsze świeże ogórki w lodówce? Fot. Genialne.pl
Jak mieć zawsze świeże ogórki w lodówce? Fot. Genialne.pl

15 sprytnych trików na KROJENIE I OBIERANIE, których uczą w szkołach gastronomicznych. Pochwal się nimi przed swoimi znajomymi!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także