Czym różni się kabaczek od cukinii? Wiele osób dało się zwieść
Czy kabaczek i cukinia to w rzeczywistości jedno i to samo warzywo? Jeśli tak, to skąd więc dwie różne nazwy? Kiedy możemy mówić o cukinii, a kiedy o kabaczku? Czy różnią się smakiem? Odpowiedzi na te pytania mogą zaskoczyć.
13.04.2023 14:00
Roślina, którą nazywamy cukinią lub kabaczkiem, jest odmianą dyni zwyczajnej. Wyselekcjonowano ją we Włoszech, a jej nazwa pochodzi od włoskiego zucchina (mała dynia). W Europie Południowo-Wschodniej po jakimś czasie przyjęło się określenie kabak, od którego wywodzi się polski kabaczek.
Czym oprócz nazwy różni się kabaczek od cukinii?
Niektórzy uważają, że cukinię i kabaczka można rozróżnić po kolorze. Twierdzą, że cukinie są zielone, a kabaczki żółte. Inni próbują rozróżnić je na podstawie kształtu. W rzeczywistości zarówno kolor, jak i kształt są różne w zależności od odmiany. W południowo-wschodnich rejonach Polski używa się natomiast tylko nazwy kabaczek i nikt nie zastanawia się nad różnicami. Ta naprawdę rozróżnia się je ze względu na stan dojrzewania warzywa w momencie zbioru. Cukinia to młoda roślina. Charakteryzuje się miękką skórką, słodkawym miąższem oraz mniejszym rozmiarem (zbliżonym do ogórka szklarniowego — ok. 20 cm długości). Kabaczek to plon dojrzały, o znacznie twardszej skórze oraz większych pestkach. Osiąga również pokaźny rozmiar. Może mieć nawet ok. 40 cm i ważyć do 3 kg.
Czym różni się kabaczek od cukinii w smaku i przygotowaniu potraw?
Choć cukinia i kabaczek są tym samym warzywem, ich smak jest nieco inny. Zmienia się również konsystencja miąższu, a to wymusza nieco inny sposób przygotowania potraw z ich udziałem.
- Jak wspomnieliśmy, miąższ cukinii ma nieco słodkawy posmak. Nie wyczujemy go zaś w kabaczku.
- Kolejna różnica polega na tym, że cukinia już po krótkiej obróbce termicznej ma niemal kremową konsystencję. Miąższ kabaczka jest bardziej zwarty.
- Cukinię możemy wykorzystywać w kuchni w całości — nie trzeba jej obierać, ani pozbywać się pestek. W przypadku kabaczka konieczne jest usunięcie grubej, twardej skóry oraz dużych pestek.
- Cukinia wymaga znacznie krótszej obróbki termicznej niż kabaczek.
Do czego wykorzystać cukinię i kabaczka?
Cukinię i kabaczka można jeść bez żadnej obróbki, po prostu chrupiąc surowy miąższ. Obydwa te warzywa nadają się również do grillowania, nadziewania (np. mięsem mielonym lub farszem z tuńczyka) i zapiekania. Każde z tych warzyw po starciu i dodaniu kilku składników stanie się również bazą do przygotowania pysznych placuszków.