Czym się różni kabaczek od cukinii? Z pewnością otworzysz oczy ze zdumienia

Czy wiesz, czym się różni kabaczek od cukinii? Na pozór to podłużne warzywo chętnie wykorzystywane w kuchni. Skąd się jednak wywodzi?

Obrazekczym się różni kabaczek od cukinii, fot. Unsplash

Okazuje się, że kabaczek i cukinia to jedno warzywo, które jest odmianą dyni. Zostało sprowadzone z Ameryki Południowej w XVII wieku. W Europie najpierw trafiło do Włoch, gdzie otrzymało nazwę zucchini (w tłumaczeniu mała dynia). Natomiast w południowo-wschodniej Europie na cukinię zaczęto mówić kabak i dlatego w Polsce przyjęła się też nazwa kabaczek.

Kiedy jesz cukinię, a kiedy kabaczka?

Różnica tkwi jedynie w etapie wzrostu i stanie dojrzałości. Cukinia to młode warzywo, jędrne, delikatne oraz słodkawe. Ma mniejsze pestki. Posiada cienką oraz zazwyczaj zieloną skórkę. Najsmaczniejsze są te, które osiągnęły ok. 20 cm długości i przypominają ogórka.;)

Obrazek
czym się różni kabaczek od cukinii, fot. Unsplash

Natomiast kabaczek to tak naprawdę przerośnięta cukinia. Ma już twardszą i grubszą skórkę (zwykle każdy usuwa ją przed obróbką), a także większe pestki. Dodatkowo przybiera żółty lub pomarańczowy odcień, a jego miąższ bywa trochę przerośnięty i oczywiście traci już swoją słodycz.

Musisz wiedzieć, że odmian cukinii/kabaczka jest naprawdę sporo. Warzywo może mieć jednolity kolor bądź posiadać plamy bądź pasy. Może przypominać maczugę, walec bądź mieć bardziej podłużny przekrój lub zaokrąglone boczki.

Do czego wykorzystać kabaczki?

Przed zjedzeniem warto usunąć ich twardawą skórkę oraz przerośnięte pestki. Kabaczek idealnie nadaje się do grillowania. Pokrój go w plastry, dopraw ziołami oraz czosnkiem i przypiecz na grillu. Plastry możesz również obtoczyć w ulubionej panierce i usmażyć na patelni. Będą świetnym dodatkiem do letniego obiadu. Co więcej ze startego na tarce kabaczka zrobisz pyszne placuszki, a po wydrążeniu możesz napełnić go dowolnym farszem i upiec w piekarniku.

Obrazek
czym się różni kabaczek od cukinii, fot. Unsplash

Kabaczki lepiej jeść przetworzone. Wówczas są dużo smaczniejsze, a ich miąższ staje się po prostu miększy. Ale jeżeli preferujesz twardszą strukturę warzyw, to oczywiście chrup kabaczka na surowo. ;)

Jak zrobić nawóz ze skórki banana? Jest naturalny, tani i świetnie ożywia rośliny doniczkowe

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo