Czym się różni kabaczek od cukinii? Z pewnością otworzysz oczy ze zdumienia
Czy wiesz, czym się różni kabaczek od cukinii? Na pozór to podłużne warzywo chętnie wykorzystywane w kuchni. Skąd się jednak wywodzi?
29.12.2022 11:05
Okazuje się, że kabaczek i cukinia to jedno warzywo, które jest odmianą dyni. Zostało sprowadzone z Ameryki Południowej w XVII wieku. W Europie najpierw trafiło do Włoch, gdzie otrzymało nazwę zucchini (w tłumaczeniu mała dynia). Natomiast w południowo-wschodniej Europie na cukinię zaczęto mówić kabak i dlatego w Polsce przyjęła się też nazwa kabaczek.
Kiedy jesz cukinię, a kiedy kabaczka?
Różnica tkwi jedynie w etapie wzrostu i stanie dojrzałości. Cukinia to młode warzywo, jędrne, delikatne oraz słodkawe. Ma mniejsze pestki. Posiada cienką oraz zazwyczaj zieloną skórkę. Najsmaczniejsze są te, które osiągnęły ok. 20 cm długości i przypominają ogórka.;)
Natomiast kabaczek to tak naprawdę przerośnięta cukinia. Ma już twardszą i grubszą skórkę (zwykle każdy usuwa ją przed obróbką), a także większe pestki. Dodatkowo przybiera żółty lub pomarańczowy odcień, a jego miąższ bywa trochę przerośnięty i oczywiście traci już swoją słodycz.
Musisz wiedzieć, że odmian cukinii/kabaczka jest naprawdę sporo. Warzywo może mieć jednolity kolor bądź posiadać plamy bądź pasy. Może przypominać maczugę, walec bądź mieć bardziej podłużny przekrój lub zaokrąglone boczki.
Do czego wykorzystać kabaczki?
Przed zjedzeniem warto usunąć ich twardawą skórkę oraz przerośnięte pestki. Kabaczek idealnie nadaje się do grillowania. Pokrój go w plastry, dopraw ziołami oraz czosnkiem i przypiecz na grillu. Plastry możesz również obtoczyć w ulubionej panierce i usmażyć na patelni. Będą świetnym dodatkiem do letniego obiadu. Co więcej ze startego na tarce kabaczka zrobisz pyszne placuszki, a po wydrążeniu możesz napełnić go dowolnym farszem i upiec w piekarniku.
Kabaczki lepiej jeść przetworzone. Wówczas są dużo smaczniejsze, a ich miąższ staje się po prostu miększy. Ale jeżeli preferujesz twardszą strukturę warzyw, to oczywiście chrup kabaczka na surowo. ;)