Latte, latte macchiato, americano... Oto, jaka jest różnica między kawami w kawiarni
Kiedy idziesz do kawiarni to spotykasz się pewnie z ogromnym wyborem kaw. Czym właściwie różnią się od siebie te kawy? Co sprawia, że americano smakuje inaczej niż np. latte? Po przeczytaniu tego tekstu przestanie to być dla Ciebie tajemnicą.
10.02.2023 16:00
Czym się różnią od siebie kawy w kawiarni?
Oto najpopularniejsze kawy, z jakimi w polskich kawiarniach możesz się spotkać.
Espresso
To kawa prawdopodobnie dzięki której na ten trunek mówimy "mała czarna". Espresso było kiedyś u nas mylone z... kawą z ekspresu i niektórzy się dziwili, gdy kelner stawiał im ją na stole. Espresso najprawdopodobniej wywodzi się od włoskiego „espressivo”, czyli „wyrazisty”. To mocna, skoncentrowana kawa, która ma nam dać energetycznego kopa. Standardowo espresso powinno mieć 30 ml (+/- 5 ml) i tzw. kremę na powierzchni, czyli piankę o lekko orzechowym odcieniu, na górze.
Lungo i americano
To 2 bardzo podobne do siebie typy kawy, które w gruncie rzeczy są takim bardziej rozcieńczonym espresso. W porównaniu z nim zawierają po prostu większą ilość wody. Lungo wyróżnia długi sposób parzenia i ma ono 3 razy większą od espresso objętość. Jest ono delikatniejsze w smaku, a zarazem wyraziście aromatyczne.
Z kolei americano to jeszcze bardziej rozcieńczona wersja espresso. Wcale nie musi być przez to gorsza w smaku, to zawsze kwestia indywidualnych upodobań. Tradycyjnie często jest podawana w kubku lub grubszej szklance, aby dłużej trzymała ciepło. To typowa kawa "do towarzystwa".
Macchiato
To espresso z dodatkiem kilku kropel mleka. Dzięki tej niby niewielkiej różnicy zyskuje ona znacznie delikatniejszy smak. Możesz spotkać ją w dwóch wersjach:
- caldo - w tym przypadku do espresso została dodana niewielka ilość ciepłego, spienionego mleka (takiego, jakie się dodaje do cappuccino);
- freddo - To espresso z niewielką ilością zimnego mleka.
Latte macchiato
Wiele osób śmieje się, że to właściwie raczej napój mleczny z dodatkiem kawy, niż prawdziwa kawa. Mimo to wiele osób uważa ja za przepyszną. Latte macchiato składa się w 3/4 z mleka i w 1/4 z kawy (klasycznego espresso). Z reguły składa się z 3 warstw: gorącego mleka na dole, espresso w środku i spienionego mleka u góry.
Caffe latte i flat white
To podwójne espresso uzupełnione mlekiem oraz niewielką ilością spienionej pianki mlecznej. Niektórym bardzo mocno kojarzy się z cappuccino, ale smakuje zdecydowanie inaczej. Bo tutaj pianka mleczna jest tylko dodatkiem, a nie jednym z podstawowych składników. Flat white nie ma takiej pianki jak caffe late, tylko lekko spienione mleko na podwójnym espresso.
Cappuccino
To sposób na kawę, który wynaleźli mnisi kapucyni. Tak przynajmniej głosi legenda. Składa się nań espresso (zwykle 25 ml lub 30 ml) i cała góra spienionego mleka (powinno go być 125 ml. Najlepiej jeśli to mleko tłuste). Jej charakterystyczny lekki i słodki smak zna chyba każdy. To kawa podobna do latte, ale jest mniej mleka, a pianka bardziej zbita.