NewsyDlaczego lubimy chrupiące jedzenie? Gdy to przeczytasz, polubisz je jeszcze bardziej

Dlaczego lubimy chrupiące jedzenie? Gdy to przeczytasz, polubisz je jeszcze bardziej

dlaczego lubimy chrupiące jedzenie fpt. freepik
dlaczego lubimy chrupiące jedzenie fpt. freepik
Manuel
19.06.2023 15:43

Chipsy i krakersy, a nawet niektóre owoce i warzywa potrafią chrupać w naszych zębach tak, że aż miło. Ale właściwie, dlaczego tak bardzo lubimy chrupiące jedzenie i sprawia nam ono tyle frajdy? Odpowiedź wcale nie jest oczywista i może cię dość mocno zaskoczyć.

Większości z nas wydaje się po prostu, że lubimy chrupiące jedzenie po prostu dlatego, że... je lubimy. Tymczasem tak nie jest. Owo charakterystyczne chrupanie to bardzo subtelny sygnał dla naszej podświadomości, który przekazuje jej pewne konkretne informacje o spożywanym jedzeniu. I to głównie sprawia, że się nim tak bardzo cieszymy. Zaraz wytłumaczymy ci dokładnie, o co w tym wszystkim chodzi.

Chrupiące znaczy... świeże i zdrowe (ciekawe co na to producenci chipsów...)

Dla wielu pokoleń naszych przodków to, że dana rzecz była chrupiąca, oznaczało zwykle jedno - że jest ona zdrowa i świeża. A to z kolei oznaczało, że można ja bezpiecznie zjeść i że dostarczy ona wartościowych składników organizmowi. Musimy bowiem pamiętać, że jeszcze jakieś 100-200 lat temu jedynymi rzeczami, które chrupały podczas jedzenia, były przede wszystkim owoce i warzywa. Nie wymyślono i nie produkowano jeszcze chipsów i podobnych do nich słodyczy, które ze zdrową przekąską nie mają nic wspólnego (ale ile dostarczają radochy!). To właśnie przez mierzoną setkami, a nawet tysiącami lat naszą przeszłość, chrupanie kojarzy nam się podświadomie z czymś pozytywnym i to dlatego tak bardzo nim się cieszmy podczas zajadania przekąsek, niezależnie od tego, czy w rzeczywistości są zdrowe, czy nie. Choć jest jeszcze jedna, pomniejsza przyczyna radości, jaką czerpiemy z chrupania...

dlaczego lubimy chrupiące jedzenie, fot. getty images
dlaczego lubimy chrupiące jedzenie, fot. getty images

Dlaczego jeszcze lubimy chrupiące jedzenie?

Chrupanie różnego rodzaju jedzenia sprawia nam też przyjemność dlatego, że uruchamia dodatkowy zmysł, jakim jest słuch. Wzbogaca więc nasze ogólne doznania z jedzenie i pozwala w jeszcze szerszym zakresie się z niego cieszyć. Ma tu też przy tym znaczenie budowanie pewnego rytuału. Jeśli chrupiesz regularnie np. głównie chipsy i popcorn, oglądając ze swoimi przyjaciółmi filmy podczas wspólnych wieczorów, to odgłosy chrupania będą ci się kojarzyć z tymi przyjemnymi chwilami i ci o nich podświadomie przypominać. Jak widzisz, chrupanie potrafi cieszyć na wiele sposobów.

dlaczego lubimy chrupiące jedzenie, fot. getty images
dlaczego lubimy chrupiące jedzenie, fot. getty images
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także