PoradyRolnik zdradził, dlaczego ogórki są pakowane w folię. Powód jest obrzydliwy!

Rolnik zdradził, dlaczego ogórki są pakowane w folię. Powód jest obrzydliwy!

Supermarkety starają się robić, co mogą, aby ich produkty były bardziej eko, ale jedno wciąż może dziwić. Często ogórki szklarniowe są zapakowane w folię. Większość ludzi nawet nie domyśla się, czemu to służy, a odpowiedź nieźle zaskakuje. Dlaczego ogórki są sprzedawane w folii?

Rolnik zdradził, dlaczego ogórki są pakowane w folię. Powód jest obrzydliwy!
Manuel

06.03.2023 13:58

Najbardziej pożądane wśród polskich warzyw...

Pewnie nie wiedziałeś, że statystyczny Polak zjada aż 7 kg ogórków w ciągu roku. Niewiele jest warzyw i owoców, które jemy równie chętnie i w równie dużych ilościach. Ogórek - razem z cebulą, ziemniakiem i pomidorem - należy do tego wąskiego grona, które w naszym kraju kocha prawie każdy. Bierze się to nie tylko z jego smaku, ale też ceny. W porównaniu z wieloma innymi warzywami i owocami - są po prostu tanie. Tym bardziej może dziwić to, że pakuje się je często w folię. Sklepy robią tak zazwyczaj z rzadszymi i droższymi produktami, ale popularnych i tańszych warzyw prawie nigdy nie foliują - oprócz właśnie ogórka. Dlaczego więc został w ten sposób wyróżniony? Bo inaczej prawdopodobnie nie chciałbyś go ani kupić, ani tym bardziej zjeść. Zaraz wytłumaczymy Ci dokładnie dlaczego.

ogórki w folii, fot. freepik
ogórki w folii, fot. freepik

Dlaczego ogórki są sprzedawane w folii?

Zacznijmy od tego, że nie wszystkie ogórki szklarniowe są sprzedawane w folii. Skąd to rozróżnienie? Zazwyczaj jest to przede wszystkim kwestia ich pochodzenia. Z reguły ogórków z naszych rodzimych pól i szklarni nie pakuje się w foliowe opakowania - w przeciwieństwie do tych, które pochodzą z importu. Nie jest to kwestia żadnych unijnych, biurokratycznych wymogów, tylko chłodna kalkulacja ich producenta. Ogórek w folii zatrzyma bowiem kilka cech, których nie byłby w stanie utrzymać ogórek "nagi".

Przede wszystkim ogórki szklarniowe pakuje się w folię po to, by wydłużyć ich świeżość, przez co również mają one korzystniej wyglądać. Folia zabezpiecza je w taki sposób, że nie tracą one swoich soków (przede wszystkim wody). Dzięki temu dłużej zachowują swoją jędrność i sprężystość, a także są w stanie zachować świeżość ok. 2 tygodnie - to sporo. Jeśli z kolei transportowano by ogórka bez folii, to po dwóch tygodniach przypominałby pomarszczonego, wyschniętego kapcia, którego nikt nie chciałby kupić, a nawet dotknąć.

Folia chroni też takie ogórki w transporcie. Warzywo to bowiem jest bardzo czułe na etylen - substancję, którą wydziela wiele innych warzyw i owoców. Jeśli wejdzie ona w kontakt z ogórkiem, spowoduje, że ten dużo szybciej zacznie obumierać. Etylen jest obecny w takich owocach i warzywach jak: jabłka, gruszki, banany, mandarynki i wiele innych.

Jak zrobić nawóz ze skórki banana? Jest naturalny, tani i świetnie odżywia rośliny doniczkowe!