PoradyDlaczego zioła z supermarketu tak szybko więdną? To brutalny trik sprzedawców

Dlaczego zioła z supermarketu tak szybko więdną? To brutalny trik sprzedawców

pixabay.com
pixabay.com
20.12.2022 19:11, aktualizacja: 31.03.2023 11:30

Postanowiłeś urozmaicić coś w swojej kuchni i zacząć dodawać świeże zioła do potraw. Udałeś się do supermarketu, gdzie kupiłeś soczyście zieloną miętę, kolendrę i bazylię. Pewnie już następnego dnia lub kilka dni później zauważyłeś, że ich kondycja nagle znacząco się pogorszyła. Zaczęły więdnąć i usychać, pomimo podlewania! Dlaczego tak się dzieje i jak dbać o zioła z supermarketu?

Dlaczego zioła z supermarketu tak szybko wysychają?

Tak trudno je utrzymać, ponieważ są narażone na szok temperaturowy i to nie jeden!

  • Po zasianiu, trzymane są w cieplarni, a dokładniej w komorach, w których panują warunki mające przyspieszyć proces kiełkowania. Mają tam zapewnioną temperaturę 20 stopni Celsjusza i aż 98% wilgotność powietrza!
  • Następnie przenosi się je do rynien, dzięki którym są nieustannie odżywiane.
  • Ostatni krok to umieszczenie ich w szklarni, w której są doświetlane. Przez cały ten czas temperatura oscyluje wokół 20 stopni Celsjusza.
fresh basil herb in pot olive oil kitchen
fresh basil herb in pot olive oil kitchen

Niewłaściwe przechowywanie – oto dlaczego zioła z supermarketu tak szybko więdną!

Jeśli roślinki są już gotowe do sprzedaży, transportuje się je do sklepów, gdzie doznają brutalnego zderzenia z rzeczywistością. Już nie przebywają w idealnych warunkach, nie dba się o ich systematyczne podlewanie i doświetlanie, a co najważniejsze – przechowuje się je w chłodni!

Sprzedawcy dzięki niskiej temperaturze chcą przedłużyć ich świeżość, ale to wcale im nie służy. Przyzwyczajone do ciepła - nagle marzną. Czy wynika to z niewiedzy marketingowców? Ależ skąd! Są doskonale świadomi, że w ten sposób szkodzą ziołom, ale wiedzą też, że im szybciej te zwiędną u klienta, tym szybciej wróci on po następne

A cup of organic mint , on the marble background. High quality photo
A cup of organic mint , on the marble background. High quality photo

Jak przedłużyć świeżość ziół z supermarketu?

Po przyniesieniu ich do domu zazwyczaj chcemy o nie jak najlepiej zadbać i systematycznie je podlewamy. To jednak nie wystarczy. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że to dla tych biednych roślinek jest kolejny szok temperaturowy, który może być dla nich zabójczy. To właśnie dlatego usychają.

Fresh basil in pot on gray background, culinary herb.
Fresh basil in pot on gray background, culinary herb.

Czasem jednak da się je uratować – jak?

  • Przesadź je do nowych doniczek i świeżej ziemi.
  • Postaww nasłonecznionym miejscu i nie narażaj ich na przeciągi.
  • Podlewaj, ale nie bezpośrednio do ziemi, a przez podstawkę.

17 szokujących trików stosowanych w reklamach żywności ?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także