PoradyUkryta funkcja szuflady pod piekarnikiem. Ułatwia przygotowanie wielu potraw

Ukryta funkcja szuflady pod piekarnikiem. Ułatwia przygotowanie wielu potraw

Ukryta funkcja szuflady pod piekarnikiem. Ułatwia przygotowanie wielu potraw
Manuel
28.07.2022 09:25

Prawie wszyscy traktują ją jako dodatkową przestrzeń, do której wrzucają, co tylko popadnie. Tymczasem szuflada pod piekarnikiem ma swoje "właściwe" zastosowanie, o którym prawie nikt nie wie.

Tajemnicza szuflada pod piekarnikiem...

Poznanie tajników niektórych domowych urządzeń może być trudne. Zwłaszcza jeśli nie masz zwyczaju czytania instrukcji obsługi. W przypadku piekarnika większość ludzi po prostu zakłada, że dolna szuflada jest przeznaczona do przechowywania różnych rzeczy. Wszak jest ona idealna, by trzymać tam foremki i naczynia do pieczenia oraz patelnie. A tak naprawdę szuflada ta w większości piekarników jest pomyślana jako podgrzewacz.

Nie we wszystkich piekarnikach tak jest. To, czy w przypadku Twojego kuchennego urządzenia szuflada ta jest miejscem do podgrzewania potraw, ocenisz najlepiej przyglądając się panelowi sterowania swojej kuchenki. Zwróć uwagę, czy są jakieś przyciski, które pozwalają sterować ciepłem właśnie w szufladzie. Często zapewnia ona wysokie, skoncentrowane, bezpośrednie ciepło, dzięki któremu Twoje upieczone uprzednio potrawy będziesz mógł w każdej chwili położyć na stół, dla np. spóźnionych gości.

freepik
freepik

Broiler, czyli więcej niż podgrzewanie

Niektóre piekarniki mają jeszcze mocniej rozbudowaną funkcję dolnej szuflady pod piekarnikiem. Mają wbudowany broiler do opiekania. Jak to sprawdzić? W pobliżu pokręteł lub przycisków ustawień piekarnika, być może masz kontrolkę oznaczoną jako "BROILER" lub "BROIL". Jeśli Twój piekarnik ma wbudowany broiler, to będziesz mógł nie tylko podgrzewać potrawy, ale i je opiekać. Czasami będzie tam niskie i wysokie ustawienie dla intensywności płomienia, ale wiele piekarników nie oferuje żadnej kontroli brojlera poza włączeniem lub wyłączeniem. Spójrz wewnątrz szuflady piekarnika, a powinieneś zobaczyć mały wbudowany stojak, na którym można podgrzewać potrawy na patelni, która była dołączona do kuchenki przy jej zakupie.

Broiler w kuchence działa podobnie jak grill, tylko że płomień którym ogrzewa potrawy, pochodzi z góry, a nie z dołu. Dlatego też możesz na nim polegać, jeśli chcesz podgrillować swoje potrawy.  Jest on również idealny do szybkiego opiekania lub przyrumieniania potraw takich jak makaron z serem, pizza, zapiekanki lub placki. Pamiętaj jednak, że musisz często sprawdzać swoje potrawy, aby uniknąć przypalenia.

A tutaj przeczytasz o tym, jak wyczyścić przypalony toster i opiekacz do kanapek bez skrobania.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także