PoradyDo garnka z brukselką dodaję jedną rzecz. Dzięki temu nigdy nie jest gorzka

Do garnka z brukselką dodaję jedną rzecz. Dzięki temu nigdy nie jest gorzka

co zrobić aby brukselka nie była gorzka, fot. freepik
co zrobić aby brukselka nie była gorzka, fot. freepik
03.01.2023 13:25

Co zrobić, aby brukselka nie była gorzka i stała się królową obiadu? To wcale nie jest trudne. Przekonaj się do tego warzywa i stwórz smaczne dania.

Brukselka to prawdziwy obiadowy koszmar z dzieciństwa. Rozgotowana zielone warzywo absolutnie nie smakowało dobrze. Jednak z wiekiem warto dać jej jeszcze jedną szansę. Tym razem postaraj się właściwie ugotować brukselkę.

Jak poprawić smak brukselki?

Brukselka należy do warzyw kapustowatych. Najczęściej wiele osób zniechęca jej intensywny zapach oraz gorzkawy posmak. Jednak przy prawidłowej obróbce, można się go pozbyć. Najpierw oczywiście wymyj warzywo i pozbądź się żółtawych, uszkodzonych liście. Następnie na główkach zrób nożem krzyżyk. Dzięki temu dużo łatwiej pozbędziesz się z brukselki goryczy.

co zrobić aby brukselka nie była gorzka, fot. Unsplash
co zrobić aby brukselka nie była gorzka, fot. Unsplash

Kolejnym krokiem jest zagotowanie wody w garnku. Do płynu dodaj:

  • sól oraz cukier,
  • lub szczyptę cynamonu,
  • bądź odrobinę mleka,
  • albo dwie obrane marchewki.

Dzięki tym dodatkom brukselka będzie słodkawa, a nie gorzka.

Następnie wrzuć brukselkę i gotuj bez przykrycia ok. 5-7 minut.  Powinna być al dente i lekko chrupka. Oczywiście twardość główek możesz monitorować na bieżąco za pomocą widelca.

Wartości odżywcze brukselki

Warzywo jest przede wszystkim niskokaloryczne. W 100 gramach brukselki znajduje się tylko ok. 40 kcal. Dodatkowo małe główki zawierają:

  • witaminy z grupy B,
  • beta-karoten,
  • dużą zawartość kwasu foliowego,
  • witaminy K, E, C,
  • żelazo, mangan, cynk, fosfor, selen, wapń.
co zrobić aby brukselka nie była gorzka, fot. Unsplash
co zrobić aby brukselka nie była gorzka, fot. Unsplash

Czego nie wiesz o brukselce

  • Była uprawiana w starożytnym Rzymie.
  • Jej nazwa pochodzi od Belgi, gdyż w XVI wieku, była ogromnie popularna w tym kraju.
  • Cały czas jest na topie w Wielkiej Brytanii, gdzie zbiera się rocznie ok. 82 ton tego warzywa. To właśnie Brytyjczycy zjadają najwięcej brukselki w całej Europie.
  • Ogromną brukselkę wyhodował w 1992 roku pewien Walijczyk. Ważyła ponad 8 kilogramów.
  • Mimo, że na pierwszy rzut oka każda brukselka jest taka sama, to istnieje jej ponad 100 odmian.

WOSKOWIJKI - najłatwiejszy sposób na zrobienie ich samemu!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także