PoradyDomowa pasta za grosze wyczyści spód patelni tak samo dobrze, jak drogie preparaty

Domowa pasta za grosze wyczyści spód patelni tak samo dobrze, jak drogie preparaty

Jeśli się zastanawiasz, jak wyczyścić spód patelni, by nie musieć wkładać nie wiadomo ile wysiłku w szorowanie, to przychodzimy Ci z pomocą. Istnieje kilka domowych tricków, które znacznie ułatwią Ci wyczyszczenie patelni.

Jak wyczyścić spód patelni Fot. 2460_one / reddit
Jak wyczyścić spód patelni Fot. 2460_one / reddit
Manuel

03.10.2022 19:43

Jak wyczyścić spód patelni?

Istnieje wiele różnych metod czyszczenia dna patelni - wybierz tę, która jest odpowiednia dla materiału, z którego wykonane są naczynia. Przed wypróbowaniem nowej metody czyszczenia, zawsze przetestuj ją na małym obszarze, zanim zastosujesz ją na całym dnie, na wypadek, gdyby dana technika spowodowała przebarwienia lub starła materiał.

Użycie sody oczyszczonej

Soda oczyszczona jest łagodnym środkiem ściernym, który działa dobrze z każdym rodzajem patelni. W tym patelniami ze stali nierdzewnej, patelniami żeliwnymi, patelniami ceramicznymi, a nawet zewnętrzną częścią patelni nieprzywierających.

Uważaj jedynie, aby nie dosypać sody oczyszczonej na powierzchni nieprzywierającej, ponieważ może ona uszkodzić powłokę.

Aby wyczyścić patelnie tą metodą, wymieszaj trzy części sody oczyszczonej z jedną częścią ciepłej wody, aby utworzyć pastę. Rozprowadź pastę po dnie patelni i pozostaw na dziesięć do dwudziestu minut. Następnie użyj nieściernej myjki, szczoteczki do zębów lub gąbki, aby zmyć sodę oczyszczoną. Aby wzmocnić siłę sody oczyszczonej, dodać opcjonalnie trochę mydła do mycia naczyń do pasty, lub dodaj trochę białego octu, ale dopiero podczas szorowania.

jak wyczyścić spód patelni, fot. freepik
jak wyczyścić spód patelni, fot. freepik

Sól na przypalony spód patelni

Sól jest popularną metodą czyszczenia patelni żeliwnych i miedzianych, choć działa również dla stali nierdzewnej. W przypadku tej metody posyp grubą solą dno patelni. Następnie użyj zmywaka z miękkim włosiem lub szczotki do szorowania, aby wetrzeć sól w resztki jedzenia. Dla bardziej solidnego czyszczenia, dodaj trochę sody oczyszczonej do soli. Następnie roznieś ocet na górze, pozwalając mu siedzieć przez dziesięć minut, zanim zaczniesz szorować.

Użyj łagodnego kwasu

Dla patelni z miedzi, ceramiki, lub stali nierdzewnej, łagodny kwas - jak np. sok z cytryny, z limonki, biały ocet, a nawet koncentrat pomidorowy lub ketchup - może pomóc rozbić trudne i tłuste plamy. Aby użyć kwasu do czyszczenia spalonej patelni, namocz jej dno w kwasie przez dziesięć minut. Następnie użyj nieściernego zmywaka, aby kwas wniknął w plamy i rozbił je.