Dzięki kulce z folii aluminiowej możesz zaoszczędzić dużo pieniędzy
Garnki i patelnie to jedne z najbardziej problematycznych w czyszczeniu naczyń. Gotujemy w nich przeróżne potrawy, smażymy mięsa w najróżnorodniejszych panierkach. Używamy do tego czasem dużej ilości tłuszczu. Ten zaś - w połączeniu z wszelakimi przypaleniami – często tworzy na tych naczyniach grubą, czarną, uporczywą warstwę brudu. Jak się jej pozbyć? Jest coś znacznie wygodniejszego w użyciu i skuteczniejszego niż druciak czy skrobak. Zobacz, jak czyścić garnki folią aluminiową!
Czasem garnek czy patelnia nie muszą być przypalone, ale i tak pokrywa je jakaś dziwna powłoka – to nierozpuszczony tłuszcz. Być może podczas mycia użyłeś zbyt mało detergentu? Albo woda była zbyt chłodna, aby środek czyszczący skutecznie zadziałał i rozpuścił tłuste cząsteczki? A może po prostu użyłeś do czyszczenia niewłaściwego sprzętu? Podczas następnej próby doczyszczenia brudnej lub przypalonej patelni (albo garnka) koniecznie posłuż się tym patentem – on gwarantuje sukces!
Folia aluminiowa do czyszczenia garnków? A jak jej użyć?
1. Najpierw urwij jeden arkusz folii aluminiowej – ma mieć wielkość prostokąta o krawędzi dolnej trochę dłuższej niż ta boczna.
2. Następnie zgnieć go mocno w kulkę. I to wszystko – Twoje narzędzie do czyszczenia garnków gotowe! Bez zastanowienia zamienisz swój stary druciak na to cudo.
3. Polej wodą zabrudzoną powierzchnię garnka.
4. Następnie nałóż na kulkę z folii aluminiowej swój ulubiony płyn do mycia naczyń.
5. Na koniec szoruj naczynie i patrz, jak cała warstwa brudu dosłownie odkleja się od niego!
Jak widać, zawsze warto mieć w pobliżu zlewu rolkę folii aluminiowej, z której można samemu stworzyć niezwykle skuteczne i oszczędne(!) narzędzie do czyszczenia brudnych lub przypalonych garnków i patelni.